StoryEditorOCM
SplitKakav start

Ovako je započeo najveći splitski projekt: preko noći nestala brojna stabla uz poznatu šetnicu, ne zna se tko ih siječe

Piše T. Ga.
25. siječnja 2024. - 13:48

Građani javljaju da je uklonjen određen broj stabala uz šetnicu na Žnjanu. I šalju nam fotografije. Prvo one s Google Mapsa kao dokaz da su na toj lokaciji bila stabla, i friško snimljene fotografije na kojima ih nema. A na njihovim mjestu je velika rupa i mehanizacija, prostor je ograđen.

- Najveći projekt u novijoj povijesti Splita, kako ga je nazvao gradonačelnik, ovako je započeo -  kaže naš čitatelj.

image
Google Maps/snimio čitatelj

Gradonačelnik Ivica Puljak je prije nekoliko dana, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da će o tome kako će se projekt realizirati odlučiti stručnjaci na terenu, a da su to tri velike firme - "Lavčević", "Strabag" i "Cestar".

S obzirom na to da je gradska tvrtka "Žnjan", kao koncesionar na žnjanskom platou, odabrala zajednicu ponuditelja "Lavčević" i "Lavčević inženjering", a "Strabag" i "Cestar" se nisu se ni natjecali kao ponuđači na javnoj nabavi, reagirao je i bivši poteštat Željko Kerum koji je posumnjao na korupciju. 

image
Snimio čitatelj

Grad Split je tada našem novinaru Sandiju Viduliću žurno poslao pojašnjenje Puljkove izjave. Objašnjenje glasi da se na obuhvatu Žnjana izvode radovi na projektima Aglomeracije, kao i na cesti Ivana Pavla II., te da su izvođači na tim projektima tvrtke "Strabag", odnosno "Cestar".

No, nas sada zanima koliko stabala je uklonjeno uz žnjansku šetnicu, gdje su nakon toga završila i koliko će ih još biti uklonjeno. Odgovore smo htjeli dobiti od gradske tvrtke "Parkov i nasadi"

image
Snimio čitatelj

Njihov direktor Siniša Gašparević kazao nam je da na projektu Žnjana većina stabala ostaje, te da tamo "Parkovi i nasadi" nisu radili na njihovu uklanjanju.

"Iskoristio" je priliku da istakne kako su "Parkovi i nasadi" danas uređivali gradsku parcelu iza suda, odnosno na Trgu Hrvatska bratske zajednice gdje su uklonili invazivne pajasene, a da je intervencija uslijedila nakon primjedbi građana.

Miroslav Delić, direktor tvrtke "Vodovod i kanalizacija" koja provodi projekt Aglomeracije, kazao je kako stabla nije uklonio njihov izvođač "Strabag" koji radi na optimizaciji južnog sliva grada Splita, odnosno projektu šetnice od Bačvica do Stobreča, već, kako mu je kazano, da su stabla uklonjena u sklopu projekta uređenja žnjanskog platoa. 

- Stabla su uklonjena u sklopu projekta Uređenja Šetališta pape Ivana Pavla II. čiji je investitor Grad Split, a izvođač radova Cestar Split. Za detaljnije informacije obratite se nadležnim službama u Gradu Splitu - odgovorili su nam na upit iz tvrtke "Žnjan", a za detaljnije informacije čekamo odgovor iz Banovine.

image

"Parkovi i nasadi" radili su na drugom projektu na poziv građana 

Parkovi i nasadi /Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:05