StoryEditorOCM
Splitsretni epilog

Opečena curica iz Solina oporavit će se bez posljedica; plastični kirurg: ‘Nikada u karijeri nisam čuo za ovakav slučaj‘

Piše Ivica Marković
5. ožujka 2024. - 08:43

“Za sada nema naznaka životne ugroženost”, rekao je jučer u izjavi novinarima prof. dr. sc. Joško Markić, pročelnik Zavoda za intenzivnu pedijatriju KBC-a Split.

Tu rečenicu svi su ljudi dobre volje dočekali kao olakšanje kad je u pitanju slučaj jednogodišnje djevojčice koja je u nedjelju opečena u tragičnom događaju koji se zbio u Solinu, točnije kod crkve Gospe od Zdravlja u Blacama.

Kako smo već pisali, djevojčica je opečena benzinom koji se nalazio u boci od Coca-Cole. Kako nam je rekao dr. Markić, djevojčica je stabilnog općeg stanja.

– Nastavljamo mjere intenzivnog liječenja uz redoviti kirurški nadzor. Radi se o opeklinama drugog stupnja na dijelu lica i desne šake – rekao je dr. Markić.

Kako doznajemo, dijete je i dalje priključeno na strojnu ventilaciju, odnosno sedirano je, prvenstveno kako bi oporavak protekao što je moguće bezbolnije.

Splitska je policija u nedjelju oko 14 sati zaprimila informaciju od KBC-a Split o pružanju liječničke pomoći djetetu koje ima opekline po tijelu izazvane zapaljivom tekućinom.

Potpalio gradele

A kako je došlo do nesreće, koja je mogla završiti i tragičnije?

Prema prikupljenim informacijama splitske policije, u pomoćnom objektu (pušnici) na solinskom području, 37-godišnji muškarac koristio je za paljenje vatre zapaljivu tekućinu koja se nalazila u boci. U jednom trenutku vatra je zahvatila bocu, zbog čega je muškarac zapaljenu bocu bacio u dvorište u kojemu se nalazilo dijete. Ono je tada zadobilo opekline po tijelu, izvijestili su u nedjelju iz PU splitsko-dalmatinske.

Nesreća se dogodila na izletištu kod crkve Gospe od Zdravlja u Blacama kad se okupilo društvo slaveći rođendan. Uzvanici su počeli pripremati roštilj i paliti vatru, a jedan od njih polio je drva benzinom koji se nalazio u plastičnoj boci od Coca-Cole.

Nakon što je plamen zahvatio bocu, muškarac se uspaničio i, ne gledajući pozorno oko sebe, u strahu je bacio bocu dalje od sebe. Nažalost, boca je najvjerojatnije pogodila nesretnu djevojčicu koja se tu igrala te ju je vatra zahvatila po tijelu.

image

Dr. Joško Markić

Vladimir Dugandžić/Cropix/

Članovi njezine obitelji i ostali prisutni odmah su priskočili djevojčici u pomoć. Pokušavali su ugasiti plamen valjajući je po travi, a vrlo brzo stigla je i hitna pomoć, koja ju je odvezla u bolnicu.

– Moram priznati da nikada u svojoj dugogodišnjoj karijeri nisam čuo za ovakav slučaj, da se dijete opeče otvorenim plamenom. Vrlo često roditelji malu djecu dovode plastičnom kirurgu, ali najčešće se radi o opeklinama koje djeca zadobiju kod kuće ili u kafiću. Naime, upravo se djeca u dobi od jedne ili dvije godine najčešće opeku. Tada postaju pokretljivija, odnosno samostalnija, počinju hodati i hvataju sve što mogu dohvatiti. Tako znaju zadobiti opekline od hvatanja glačala, stavljanja ručica na ploče štednjaka... – kaže poznati splitski plastični kirurg.

Ručica na štednjaku

Kako se djeca mogu opeći u kafiću?

– Bilo je dosta i takvih slučajeva. Roditelji odvedu djecu u kafić, sjednu, piju kavu, razgovaraju i u trenutku nepažnje dijete, koje sjedi u njihovoj blizini, povuče ili šalicu vrućeg čaja ili kave i opeče se – objašnjava naš sugovornik.

Zanimalo nas je što bi roditelji trebali učiniti dok čekaju hitnu pomoć ako bi im se s djetetom dogodio ovakav ili sličan slučaj.

– Prvenstveno bi djetetu trebali dati analgetski čepić protiv bolova, da se smiri stres i šok, skinuti djetetu odjeću ako je bila zahvaćena vatrom, što se u ovom solinskom slučaju nije dogodilo jer su opečeni lice i šaka. Također je potrebno, ako je ikako moguće, djetetu staviti što čišći oblog s fiziološkom otopinom i hladiti taj opečeni dio tijela – savjetuje splitski plastični kirurg.

Za kraj smo našeg sugovornika upitali treba li očekivati potpuni oporavak djevojčice koja je opečena u Solinu.

– Moje je mišljenje da roditelji mogu očekivati oporavak svojeg djeteta u funkcionalnom i estetskom smislu – zaključio je naš sugovornik.

Prijava za teško kazneno djelo

Splitska će policija protiv 37-godišnjeg muškaraca koji je u nedjelju u Solinu bacio bocu sa zapaljivom tekućinom, ozlijedivši jednogodišnju djevojčicu, podnijeti kaznenu prijavu nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.

– Kaznena prijava podnesena je zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom koje, s obzirom na činjenicu da je dijete zadobilo teške tjelesne ozljede, ima obilježja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti – rekla nam je Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Kaznena prijava bit će podnesena redovnim putem, što znači da muškarac neće biti pritvoren.

Zakonski propisana kazna za ovo kazneno djelo je od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Neslužbeno doznajemo da je muškarac tijekom kriminalističke obrade iskazao žaljenje što je došlo do ovakvog događaja, koji je izazvao slučajno i nije bilo nikakve namjere za ozljeđivanje nikoga, a ponajmanje malog djeteta.

image

Antonela Lolić, glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske: Kaznena prijava podnesena je zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:55