StoryEditorOCM
Split‘UHLJEBICA‘

Odbjegla Puljkova vijećnica dobila zadnju buštu u Banovini i objavila koliko se tamo zarađuje: ‘Meni je odbrojano...‘

Piše Božidar Lončar
7. ožujka 2024. - 16:31

Ana Dorotić Čaljkušić, koja je prošli tjedan izašla iz Gradskog vijeća zbog, kako nam je tada kazala, neslaganja s odlukom gradonačelnika Ivice Puljka oko točke dnevnog reda na sjednici 12. veljače te odstupila iz stranke Centar na Facebooku je iznijela iznenađujuću informaciju: prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi splitski gradski vijećnici primaju 146 eura mjesečno! Toliko o tome da je vijećnički posao uhljebnički, sumirala je:

- Danas mi je isplaćena posljednja naknada za moje vijećničko djelovanje u Gradskom vijeću Grada Splita te me je to podsjetilo da vas informiram kolika je uopće naknada za tu časnu vijećničku funkciju rada u Gradskom vijeću i u radnim tijelima Gradskog vijeća.

Naime, riječ je o iznosu od 146 € mjesečno, bez obzira na broj održanih sjednica Gradskog vijeća kao i broj sjednica radnih tijela.

Otkada sam postala Gradska vijećnica, dobivala sam brojne komentare tipa - kako sam se dobro "uhljebila" i kako nam je super plaća...

Ljudi zapravo ne znaju da plaće uopće nema, već se radi o vijećničkoj naknadi propisanoj Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te se ona može mijenjati ili eventualno povisiti jedino izmjenom Zakona...

Morala sam ovo s vama podijeliti jer zbilja nije bilo ugodno slušati ružne komentare na račun sebe i svih mojih, sada već bivših kolega i kolegica, gradskih vijećnika i vijećnica koji za 146 € predano i časno obavljaju svoju funkciju, trošeći svakodnevno svoje vrijeme i energiju i radeći za dobrobit Splita.

Vjerujte mi, znam iz iskustva koliko se vremena i energije potroši na sve te obveze koje sam kao vijećnica imala.

U prilog tome ide i podatak da ovaj sastav Gradskog vijeća drži apsolutni rekord po broju sjednica pa bi, ako ništa drugo, bilo pošteno cijeniti taj njihov rad i ne nazivati te ljude uhljebima.

Još ću samo reći da sam itekako ponosna na svoj rad, doprinos i suradnje u splitskom Gradskom vijeću. Obavljala sam tu funkciju časno, moralno i odgovorno, kao što i joj i priliči i kao što sam na konstituirajućoj sjednici prisegom obećala i nastavila u tom tonu do samoga kraja.

Zahvalna sam na svemu, ovo je bilo jedno iznimno iskustvo, u kojem sam i ja bila mali dio velikih promjena na bolje i sretna sam zbog toga.

Svim svojim kolegama i kolegicama u Gradskom vijeću, a tako i cijeloj Gradskoj upravi Grad Split, želim puno sreće i uspjeha u daljnjem radu za javni interes, dobrobit i ljepšu budućnost našeg Splita

P.S.

Fotografija prikazuje mjerač vremena, koji je na moj prijedlog uveden u Poslovnik Gradskog vijeća, ali eto, meni je prvoj odbrojio - komentirala je. 

image
Screenshot/Facebook:/

Ana Dorotić Čaljkušić je na poziciju gradske vijećnice došla kao zamjena Nataliji Tafri Bazini, a na njeno mjesto će doći predsjednica kotara Bol Snježana Šago. Prema zakonu, godišnja neto naknada po članu predstavničkog tijela u gradu veličine 100.000 do 300.000 stanovnika ne smije biti veća od 14.000 kuna. U godinu dana mandata, naknada gradskog vijećnika je, prema računici Dorotić Čaljkušić 13.320 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:26