StoryEditorOCM
Splittuga i jad

(Od)umiranje Splita; pobrojali smo bez čega je sve grad ostao u zadnjih godinu dana nakon zatvaranja Spaladium Arene...

Piše Tanja Gattin
18. siječnja 2024. - 20:31

- U Splitu nema adekvatnog prostora za veliki sajam - objasnila je Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke "Sajam Split", zbog čega je međunarodni sajam GAST nakon 27 godina iz grada pod Marjanom preseljen u Zagreb.

GAST je tek jedna od niza manifestacija koje su napustile naš grad nakon što je Grad Split u mandatu gradonačelnika Ivice Puljka blokirao račun Spaladium Arene kako bi naplatio komunalnu i vodnu naknadu i tako onemogućio daljnji rad te velike multifunkcionalne dvorane u Lori.

image
Jakov Prkić/Cropix

Jedan od važnijih događanja u Spaladium Areni bila je međunarodna izložba proizvođača naoružanja i vojne opreme Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija, koju je osmislila američka vlada za potrebe predstavljanja hrvatske vojne industrije svijetu.

Svake druge godine, kako se održavala Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija, u Split je privlačila preko 200 izlagača iz 30 država iz cijelog svijeta, pa i brojne visoko pozicionirane osobe iz niza država. Tako je na konferenciju među ostalima, dolazilo oko 30 štićenih osoba sa svojom svitom, osiguranjem... 

No, zbog zatvaranja Spaladium Arene, nakon 12 godina i šest održanih međunarodnih vojnih izložbi, taj važan događaj za hrvatsku vojnu industriju morao je napustiti Split i u svibnju 2023. godine prvi put je održan u Zadru. 

Zatvaranjem dvorane iz Splita je tako ‘otjerana‘ najveća izložba vojne opreme i naoružanja na ovim prostorima, koja je postala tradicionalna i koje je uvrštena u kalendar međunarodnih vojnih izložbi u svijetu, te je postala dio hrvatskog obrambenog branda. 

image
Ante Čizmić/Cropix

- Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija omogućuje međunarodnu afirmaciju hrvatskih proizvođača obrambene industrije. Prilika je to za poslovne susrete s vodećim proizvođačima naoružanja i vojne opreme kao i za predstavljanje najnovijih dostignuća hrvatske vojne industrije - to je opis tog jednog u nizu događaja kojeg su Split, njegovi hotelijeri i ugostitelji izgubili.

No, dosta o gubljenju velike vojne izložbe u vrijeme velikih sukoba u svijetu. Split je uz njega i GAST izgubio još dva sajma - Sajam vjenčanja koji je otišao u Zagreb i Adriatic Gastro Show koji je dom također pronašao u Zadru.

image

 


 

Nikola Vilić/Cropix

U siječnju 2025. godine u Spaladium Areni trebale su se igrati utakmice Svjetskog prvenstva u rukometu nakon što je Rukometni savez Hrvatske kandidirao Split kao jednog od gradova domaćina.

Na onim utakmicama koje se održavaju u Splitu izgubile su se tisuće mjesta na tribinama.

U srijedu je Hrvatski košarkaški savez objavio kako će se završni turnir Kupa "Krešimir Ćosić" od 13. do 17. veljače igrati u Splitu, u dvorani KK Splita na Gripama. To znači da će na tribinama biti 2 tisuće gledatelja. A da je Spaladium Arena u funkciji izgledan bi bio scenarij da se igra u modernoj, ‘svemirskoj‘ dvorani kapaciteta 11 tisuća navijača, s komfornim svlačionicama, u daleko boljim uvjetima za igrače i navijače. Napomenimo da su upravo u "Spaladiumu" 2021. godine održane kvalifikacije za Olimpijske igre u košarci.

Teško je prebrojati koje je sva događanja Split izgubio jer se nakon zatvaranja Spaladiuma tamo mnoga događanja nisu ni mogla planirati. Zato možemo samo podsjetiti da je tamo 2012. godine održano Europsko malonogometno prvenstvo s rekordnom prodajom karata na takvom događanju na svjetskoj razini. 

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Iste godine bilo je održano i Europsko prvenstvo u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom s preko 1000 natjecatelja. Europsko prvenstvo u vaterpolu na kojem je Hrvatska osvojila zlatnu medalju održano je 2022. godine pred 12.000 gledatelja.

Nakon toga bili su odgođeni već zakazani koncerti Gibonnija, Jelene Rozge... Nova glazbena i sportska događanja, kao ni manifestacije, više se tamo ne mogu zakazivati. Do daljnjega. Sada se čeka da se banke očituju na novu procjenu vrijednosti dvorane, nakon čega bi sud mogao zakazati njenu prodaju. 

Dvorana u Lori željno čeka novog vlasnika i to brzo kako bi se spriječilo njeno daljnje propadanje koje je započelo njenim zatvaranjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:49