StoryEditorOCM
Splitaj ća

Ništa od Noštromova posla na Peškariji: ‘Propala je dobra priča, izgubili smo 9000 €, bilo je sabotaža sa svih strana‘

Piše Mirela Goreta
13. srpnja 2023. - 13:46

Vlasnik restorana “Noštromo” Zlatko Marinović definitivno je odustao od sezonskog posla na Peškariji i angažmana oko tromjesečnog Festivala dalmatinske gastronomije. Nakon što je Turistička inspekcija koncem lipnja ustanovila kako nema minimalnih tehničkih uvjeta bio je prisiljen prestati raditi na obližnjoj ribarnici dok ne pribavi potrebne dozvole. Ipak, potvrdio nam je Siniša Gašparević, direktor gradske tvrtke “Parkovi i nasadi" koja ju je "Noštromu" prostor prvotno iznajmila za 2500 eura mjesečno (nakon intervencije Maje Đerek objavljen je natječaj u kojemu je početna cijena iznosila 3000 eura), u međuvremenu je digao ruke od svega.

‘Sabotaže sa svih strana‘

- Propala je, po mom mišljenju, jedna dobra priča. “Parkovi i nasadi” izgubili su 9000 eura od najma, na osnovu propuštene dobiti. Svi su se nekako oko toga ražestili i vlasniku "Noštroma" Zlatku Marinoviću poslali puste inspekcije. Ne znam je li dobio ikakvu kaznu, ja nisam nikakvu niti mislim da će je "Parkovi i nasadi" dobiti, iako... Sve je moguće. Još je ispala i priča sa sukobom interesa što je išlo i na moj račun, bilo je sabotaža sa svih strana i onda jednostavno nema smisla ići glavom u zid. Ni Zlatku se to više nije dalo - kaže Siniša Gašparević dodajući kako bi Marinoviću, da je nastavio raditi na Peškariji, inspekcija vjerojatno dolazila svaki drugi dan. Zato je najbolje bilo zaustaviti cijeli projekt.

image

Siniša Gašparević i Zlatko Marinović

Duje Klarić/Cropix

- Tu su bila dva rješenja. Jedno je, kao što smo i naveli u natječaju, bilo da se njegovo djelovanje na Peškariji svede pod manifestaciju, a nju mora odobriti i Služba razvoja grada. Iz te službe nisu bili voljni dati odobrenje, jer kažu da to nije manifestacija. Po meni je takav stav sporan, jer je gospodin Marinović imao drugi meni od onog u svom restoranu i ima dosta iskustva u svom poslu. Tko je taj tko je mjerodavan da kaže je li to manifestacija ili ne? Mi smo izdali dozvolu pod tim uvjetima da to bude manifestacija. Drugo rješenje je bilo da mu Županija da proširenje minimalnih tehničkih uvjeta. Ali onda su mu oni rekli:"Traži od Grada, jer ćeš čekati 20 dana". Zlatko je imao procjenu da bi to bilo predugo, jer bi bio već u pola sezone i zato je odustao od cijele priče - objašnjava Gašparević. Teško mu je sada govoriti hoće li i na koji način ponovno krenuti s oživljavanjem ponude na splitskoj Peškariji u poslijepodnevnim i večernjim satima. U "Parkovima i nasadima" cilj im je razvijati takve projekte, jer žele aktivirati što više imovine koja bi im donosila nekakvu dobit, a istodobno nešto novo ponuditi i građanima i turistima.

image
Duje Klarić/Cropix

- Sve ovo što se dogodilo čovjeka malo demoralizira, ali nećemo ići glavom u zid. Pokušali smo, nije išlo. Nešto ćemo već smisliti što i kako dalje. Nećemo odustati, sad smo samo malo stali, dok ne iznađemo neki drugi put. Dvadeset godina nije bilo ničega, neće sad propasti svijet zbog jedne propuštene sezone - mirno će Gašparević ističući kako u "Parkovima i nasadima" planiraju napraviti i rekonstrukciju tržnice, ali se i tu malo zapelo u dogovorima na relaciji arhitekti - konzervatori - grad. Sve se to, prema njegovu mišljenju, nekako sporo odvija.

Smrdi, smrdi...

- Problem sa splitskom ribarnicom je što je ona toliko neatraktivna, jer je svaki dan treba čistiti. Sve smrdi... Potrebno je ubiti se od posla za očistiti je, pa onda još to ponoviti i nakon završetka ugostiteljskog dijela dana. Nitko normalan to ne želi uzeti, jer je to puno posla i zahtijeva angažman većeg broja ljudi. Konobari, koji su tamo radili, znali su Zlatku reći kako nije u pitanju konobarenje nego bauštela.

Najveća žrtva

- Zlatko Marinović je, na kraju, ispao najveća žrtva. Mi u "Parkovima i nasadima" imamo propuštenu dobit, ali on je imao gubitak. Kad napravimo rekonstrukciju ribarnice, kad taj pod ne bude više u lokvama vode i kad ne bude više onog smrada, onda će to biti druga priča. Tada će možda i neki drugi ugostitelji biti zainteresirani obavljati svoju djelatnost na toj adresi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:41