StoryEditorOCM
SplitANALIZA STRUČNJAKA

Nenad Periš komentira dišu li Splićani s Brda i dalje loš zrak: ‘Zadnji rezultati su zadovoljavajući‘. Brine ga ipak...

Piše Božidar Lončar
28. kolovoza 2023. - 18:56

Grad Split je prošlog petka objavio rezultate izvješća o kvaliteti zraka na Brdima koje je za Grad napravio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije 11. kolovoza.

Nakon što smo rezultate prenijeli i objavili, za njihovo dodatno objašnjenje nam se javio mr. Nenad Periš voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke Zavoda. U izvješću za razdoblje od ožujka do srpnja dodani su rezultati mjerenja ukupne taložne tvari i teških metala u ukupnoj taložnoj tvari.

Voditelj Odjela je rezultate nazvao zadovoljavajućim.

image
Damjan Tadić/Cropix

- Posljednja dva mjeseca izmjerena je niska koncentracija ukupne taložne tvari (UTT). Mislim da ćemo, ukoliko se nastavi ovaj trend smanjenja mjesečnih izmjerenih vrijednosti UTT i podijelimo ih s dvanaest mjeseci u godišnjem izvješću dobiti puno bolje rezultate.

Koliko će to brojčano biti, tek trebamo vidjeti na kraju jednogodišnjeg mjerenja kada budemo radili i ocjenu kvalitete zraka. Trend ukazuje na opadanje, pozitivan je i s ekološke strane je zadovoljavajući - kazao nam je.

image
Damjan Tadić/Cropix

Razina arsena u ukupnoj taložnoj tvari na mjernim postajama u Petravićevoj 19 i Vranjičkom putu 78 je ispod godišnje granične vrijednosti, ali je zato u Petravićevoj 29 iznad njih (i to tri puta), što Periš smatra zabrinjavajućim i neprihvatljivim.

- Pitanje je odakle dolazi arsen u UTT-u. Što se tiče arsena, izvor onečišćenja u srpnju nije bio aktivan. To može biti posljedica meteoroloških uvjeta, mjera koje se provode u industrijsko - gospodarskoj zoni, no činjenica je da nije aktivan kao u mjesecima na početku mjerenja i to je dobro.

image
Tom Dubravec/Cropix

Moguće je da je arsen, da tako kažem, razasut po široj površini i sada treba vremena da se vrati u prijašnje stanje. Može se pronaći više razloga zbog čega se arsen nalazi u uzorkovanom UTT-u kao što sam upravo naveo, ali gledajući sve tri postaje, njegova količina se smanjuje i očekuje se nastavak ovog trenda idućih mjeseci. Za preciznu stručnu ocjenu moramo dobiti potvrdu u mjerenju narednih mjeseci i jedino će to biti relevantno.

Navodi kako količine u ukupnoj taložnoj tvari u prošlom mjesecu ukazuju da nije bilo aktivnog izvora onečišćenja u samoj blizini mjernih stanica.

- Ukupne količine UTT-a izmjerene u srpnju su ispod godišnjih graničnih vrijednosti i uobičajene su za Grad Split. Poduzete mjere imaju pozitivan učinak, ali to se moramo uvjeriti i kod arsena. Ranije uočeni izvor onečišćenja nije bio aktivan u prošlom mjesecu, nije emitirao UTT u okoliš koji bi u konačnici bio viši od godišnje vrijednosti - zaključio je Periš te najavio kako se mjerenja nastavljaju i u jesenskom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:34