StoryEditorOCM
SplitI DANAS DRAMA

Nema kraja ludilu oko splitskog stabla; policajci satima nisu dali vatrogascima da pristupe parceli?! Oni demantiraju

Piše Nikolina Lulić
2. studenog 2023. - 20:05

Ni danas nije bilo mira na Gripama. Na lokaciji posječenih borova u Glagoljaškoj tijekom popodneva nema tko nije bio - vatrogasci, policija, komunalno redarstvo, djelatnici "Cestara", "Parkova i nasada", dvije zaštitarske tvrtke te predstavnici Grada - zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević i pročelnica za komunalu Leona Grgrić, vijećnik Centra Srđan Marinić...

image
Vojko Bašić/Cropix

Sve je počelo popodne oko 13.30 sati kad je Grad Split pozvao vatrogasce zbog zapilanog stabla za koje su procijenili da predstavlja ugrozu. No, policija vatrogasce i "Parkove", kako kažu svjedoci, par sati nije puštala na parcelu. 

image

Zaštitari, policija, vatrogasci...

Vojko Bašić/Cropix

- Zajedno sa zapisnikom Komisije za stabla u kojoj su predstavnici "Parkova i nasada" koji su utvrdili da je stablo zaštićeno GUP-om, da je zasječeno i da mu prijeti ugroza, a pogotovo s obzirom na to da je večeras prognozirano jugo i povećava šansu da se dodatno ošteti i padne te da ga je potrebno dodatno sanirati, a ne rušiti.

image
Vojko Bašić/Cropix

Kada su vatrogasci došli, u pomoć su im pristigli "Parkovi i nasadi". Iz nekog razloga prva tri sata nisu mogli pristupiti sanaciji, ne znam je li bio neki nesporazum, ali policija ih nije puštala. No, dolaskom vatrogasnog zapovjednika, pozivanjem na članak Zakona o vatrogastvu gdje vatrogasci imaju pravo angažirati i vas kao novinara ako ste fizički sposobni odraditi neki posao, a hitan je u situacijama kada prijeti opasnost.

image

Bojan Ivošević vodi pregovore oko intervencije vatrogasaca

Vojko Bašić/Cropix

U konačnici, policija je, sukladno zakonu prepustila vatrogascima intervenciju u koju su se uključili i "Parkovi i nasadi" i sve ostale gradske službe koje su bile potrebne.

Ovo je sad utrka s vremenom jer jugo već počinje, stablo se kreće ljuljati, a i taj procjep isto "pleše". Rekli smo radnicima da budu oprezni i da naprave sve što mogu da spase to zaštićeno stablo koje uvelike utječe na to koliko netko na ovoj lokaciji može graditi.

image

Radnici ‘Parkova i nasada‘ su pristupili sanaciji stabala

Vojko Bašić/Cropix

Pretpostavljam da je to glavni motiv zašto ih netko godinama ilegalno pokušava srušiti i tako sebi priskrbiti znatnu imovinsku korist, puno više zaraditi od parcele na kojoj jednostavno po zakonu ne može biti tolika gradnja kakvu je netko zamislio u svojoj glavi.

U utorak je i konzervatorski odjel dao usmenu zabranu radova suvlasniku parcele, a i pisanim putem ga mora obavijestiti o navedenoj zabrani - kazao nam je Ivošević.

Nakon dogovora Grada, Marija Mikasa, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Splita i policije, uklonjena je policijska traka i djelatnici "Parkova i nasadi" mogli su početi s radovima zaštite stabla. Napravit će se betonska zaštita kako stablo ne bi palo.

Iz policije su se tijekom popodnevna oglasili priopćenjem vezano za današnje događaje.

image

Policijska traka na parceli

Vojko Bašić/Cropix

- U cilju potpunog i točnog informiranja javnosti, obavještavamo Vas da su policijski službenici na terenu isključivo u cilju zaštite građana, odnosno kako bi se otklonila opasnost za ljude i imovinu, a sve to sukladno čl. 6 Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Policijski službenici su radi ispunjenja ove zadaće bili na terenu do dolaska stručnih osoba iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita, za koje smatramo da su u ovom slučaju jedini mjerodavni donijeti odluku kako otkloniti ili umanjiti opasnosti za građane.

Navodi da ih policijski službenici onemogućavaju ili sprječavaju u radu djelatnike JVP Split su neistiniti i neutemeljeni.

Dakle, policijski službenici su na terenu isključivo radi zaštite građana, a dolaskom stručnih osoba na teren, prepustili smo im donošenje odluke iz njihove nadležnosti - objasnili su iz splitske policije.

Podsjetimo, parcela je donedavno bila u suvlasništvu tvrtke "Cacao" i Republike Hrvatske, ali nam je Ministarstvo graditeljstva prekjučer potvrdilo informaciju da je razvrgnuta suvlasnička zajednica na način da je ta tvrtka isplatila državu za njezin suvlasnički dio u iznosu od 472.550,93 eura za 493,5 metara kvadratnih zemljišta.

Čeka se tabularna izjava kojom će se "Cacao" uknjižiti na parcelu čim uplate navedeni iznos. Otprije je već poznato za plan da se na tom mjestu izgradi urbana vila od tri kata u koju bi se smjestilo deset stanova s garažom. 

No, Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša odbio je 2021. godine izdati građevinsku dozvolu za stambenu zgradu u Glagoljaškoj ulici. Prema njihovu tadašnjem tumačenju, ako bi investitor s projektom dokazao da zadovljava lokalne uvjete, mogao bi graditi podrum, prizemlje i tri kata. Ali, dobio je "crveni karton" jer GUP ne dopušta potkrovlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:46