StoryEditorOCM
SplitDAN ZA RIBU

Napravili smo đir po peškariji: srdele nema, ali zato su banci puni drugog morskog blaga

Piše Mia Uzinić
23. veljače 2024. - 11:37

Svi oni gladni srdele trebat će se još malo strpjeti jer iako je lovostaj bio gotov sredinom veljače, mjesec je pun što znači da na bancima neće biti sitne plave ribe.

image

Ima svega

Joško Šupic/Cropix

Srdela se lovi mrežom plivaricom, a upotrebljava se umjetna rasvjeta za privlačenje i sakupljanje ribe na određenom području. Budući da se za sakupljanje i zadržavanje ribe na određenom mjestu koristi umjetna rasvjeta ribolov se provodi u razdoblju mraka ili škura, u noćima kada puni mjesec svojom svjetlošću ne ometa sakupljanje ribe uz ribarsko plovilo.

image

Šampjeri

Joško Šupic/Cropix

Ono čega ima najviše je mol i škarpina, a škarpini ima i manjih, slatkih, idealnih za brujet ili na lešo. Oprezan treba biti prilikom čišćenje jer već svi znamo za njezine otrovne bodlje. Na bancima ima i šampjera, grdobine, trlja, nađe se i zubaca, škampi, ma svega, a ako vam baš ništa od toga ne paše uvijek imate lubina i komarči, većinom iz uzgoja, ali bolje išta nego ništa. 

image

Crvene se škarpine

Joško Šupic/Cropix

Sreli smo dugogodišnju prodavačicu Željku Višević koja je na peškariji od 2003. godine. 

image

Željka Višević i Željan Radman 

Joško Šupić/Cropix

- Prije je bilo više šušura, više ribe, radilo se vanka, stolovi su se stavljali oko cijele peškarije, više plave ribe, više života. Jedan od razloga je i što se tada ribu nije moglo kupit po centrima i dućanima, sve je bilo tu kod nas. Od kada se peškarija preselila unutra na banku sam odmah uz ulaz, a kod nas trenutno ima svega, bilo je i gavuna i hobotnice, zubaca, škampi, raže, mola, sipe, lignjuna i to lignjuna po cijeni koja je bila prije dvije godine - kaže.

image

Hobotnica

Joško Šupic/Cropix

Savjetuje da je najbolje vrijeme za obilazak ujutro oko 8 sati, a iz ponude izdvaja i lososa.

- Tko pojede jednu cijelu fetu lososa, ne treba više ništa jesti cijeli dan - kaže. 

image

Losos (ovo na fete)

Joško Šupic/Cropix

A mi smo vam odlučili ponuditi jedan pravi, rustikalni recept za pripremu škarpine.

Bit će vam potrebno: škarpine, kapula, dvije mrkve, inače ide i poma, ali nije joj sezona pa ćemo preskočiti, peršin, maslinovo ulje, list lovora, papar u zrnu i sol. Pazite da vam je sva riba na dnu teće, da se ne preklapa jedna preko druge, najbolje ako imate one velike crne lonce.

Na hladno maslinovo ulje malo prodinstajte kapulu i mrkvu kratko. Dodajte škarpinu prelijte vodom i ubacite ostale sastojke. Kuhajte 20- ak minuta do pola sata, ovisno o veličini škarpine. Ako su manje kuhajte kraće, a mi i savjetujemo da uzmete manje. Znat ćete da je gotovo kada se peraje krenu odvajati od tijela.

image

Crvene se škarpine

Joško Šupic/Cropix

Servirajte u duboke tanjure, s temeljcem, dodajte malo domaćeg maslinovog ulja, eventualno popaprite ako vam traži.

I to je to, jednostavno, a ne može bolje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:14