StoryEditorOCM
Splitlinearni akcelerator

Nada za onkološke bolesnike u KBC-u Split: ulažu se milijuni eura za nove uređaje za zračenje, već se grade ‘bunkeri‘

Piše Ivica Marković
4. rujna 2023. - 18:19

Jedan od dva linearna akceleratora koja posjeduje KBC Split, odnosno Klinika za onkologiju i radioterapiju, a koji je u kvaru nešto manje od dva tjedna, trebao bi biti popravljen u petak. Ovi uređaji koriste se u radioterapiji za liječenje tumora pa je stoga i njihovo ispravno stanje vrlo bitno za onkološke bolesnike.

Usprkos činjenici da je jedan od dva uređaja u kvaru, djelatnici splitske Onkologije ulažu enormne napore da na jednom uređaju koji je ispravan pomognu što većem broju pacijenata. Moglo bi se reći da rade 24 sata jer vrlo često na svojim radnim mjestima ostaju do 23 sata.

- Nažalost, to stanje s linearnim akceleratorima je “trajno stanje”. Odnosno, oni se malo kvare pa ih mi popravljamo i sve tako u krug. No moram istaknuti da nastojimo svima pružiti potrebnu medicinsku skrb - kaže nam prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, predstojnik Klinike za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Rješenje za pola godine

Prema najavama dr. Vrdoljaka, stanje s linearnim akceleratorima trebalo bi se vrlo skoro popraviti.

- Da, očekujemo kupnju četiriju novih linearnih akceleratora i mislim da će se stanje u sljedećih pola godine umnogome popraviti.

Ovog trenutka izvode se i građevinski radovi na istočnoj stani zgrade Onkologije (gdje je nekada bio parking) jer tamo gradimo dva nova “bunkera” za smještaj tih akceleratora - zaključuje prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak.

Kada “bunkeri” budu zgotovljeni, u njih će biti smještena dva od četiri nova linearna akceleratora, a tada će se dva “stara” kojima je 15-ak godina baciti “u škovace” i na njihovo mjesto, u već postojeće “bunkere”, postaviti preostala dva nova linearna akceleratora.

Inače, KBC Split je za ovaj projekt dobio 18,5 milijuna eura bespovratnih sredstava iz fondova EU-a.

image
Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 06:10