StoryEditorOCM
Splitbatman i joker

Na Brdima su zamalo zaratili zbog škovaca, ali splitski ‘kontejnerski rat‘ sada je ušao u novu fazu: kazne su do 1320 €!

Piše Mirela Goreta
14. ožujka 2024. - 19:54

– Stavljene su kamere – zadovoljno nas je obavijestio dvojac s Brda (podaci poznati redakciji) s kojim smo nedavno razgovarali o neodgovornom odlaganju otpada u kontejnere postavljene u središtu te gradske četvrti, u ulici Put Brda, tik pred ulazom u dvorište osnovne škole. Brđani Batman i Joker – kako su nam tada u šali rekli da ih slobodno predstavimo, ne želeći zbog izlaska s identitetom u javnost dodatne probleme s neodgovornim vlasnicima privatnih kuća na Brdima koji u njihove kontejnere svakodnevno odlažu svakojaki otpad – vjeruju kako je njihovim mukama došao kraj, kao i ostalim stanarima stambenih zgrada iz spomenute ulice.

image

Foto-nadzor kontejnera na Brdima

Privatna Arhiva/

Kontejneri za selektirani otpad, koji im pripadaju, baš kao i obližnjem pazaru i osnovnoj školi, učestala su, naime, meta brojnih neodgovornih građana. Najčešće, kazali su nam tada, upravo onih iz njihove četvrti. Pune ih koječime. Svatko tko se sjeti zaustavi se automobilom, pa izvlači iz gepeka šutu, stari namještaj, kante zamašćene uljem, filtere ulja za vozila… i baca ih u njihove kontejnere. Prizori iz njihova kvarta učestali su i na brojnim ostalim gradskim punktovima za odlaganje otpada, zbog čega je Grad Split, kako bi se uveo red i sankcionirali prekršitelji, pribjegao rješenju s postavljanjem kamera.

image

Foto-nadzor kontejnera na Brdima

Privatna Arhiva/

Nabavljen je, doznajemo, sustav foto-nadzora vrijedan 83.843,75 eura, slijedom čega je na 20 lokacija (njihov broj uvjetovan je istim brojem komunikacijskih uređaja) postavljeno 30 kamera foto-nadzora.

"Sustav foto-nadzora postavljen je na 20 lokacija na administrativnom području grada Splita koje su najkritičnije u pogledu nepropisnog odbacivanja raznog otpada. Sustav foto-nadzora pomaže kontroli najkritičnijih lokacija odbacivanja otpada, bržoj sanaciji područja te omogućava kažnjavanje osoba koje nepropisno odbacuju otpad", kažu u Gradu Splitu, koji je u rujnu prošle godine potpisao Ugovor za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prema kojem Fond sufinancira projekt do 40 posto, a Grad Split ostatak vrijednosti projekta.

Zahvaljujući tome, sustav foto-nadzora do sada je, osim na Brdima, postavljen u sljedećim gradskim kotarima i mjesnim odborima: Grad, Bačvice, Gripe, Varoš, Lučac-Manuš, Mertojak, Split 3, Neslanovac, Žnjan, Stobreč, Kman, Ravne njive, Pujanke, Meje, Spinut i Mejaši. Prekršitelji, poručuju iz Grada, neće umaknuti kaznama ako se budu ponašali neodgovorno.

"Komunalno redarstvo svakodnevno prati rad kamera i situaciju na terenu. Ako se zatekne počinitelja, prema njemu se postupa prema Odluci o komunalnom redu Grada Splita (Službeni glasnik Grada Splita 66/23), te su propisane sljedeće novčane kazne za nepropisno odbacivanje otpada: fizičke osobe 260 eura, fizička osoba obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost 650 eura, pravna osoba 1320 eura te odgovorna osoba u pravnoj osobi 150 eura", kazali su nam u Gradu Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:46