StoryEditorOCM
SplitKRIVO TUMAČENJE

Kakav preokret! Ministarstvo priznalo da je inspektor falio u slučaju koncesije za splitsku plažu. Evo što slijedi

Piše Sandi Vidulić
27. siječnja 2023. - 17:27

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priznaje da je pogriješio inspektor Lučke kapetanije Ivica Čikotić u slučaju koncesije na plaži Kašjuni.

Podsjetimo, Upravni sud u Splitu i Visoki upravni sud RH su donijeli presude, od kojih je ovaj drugi donio pravomoćnu presudu da se poništava odluka nadležnog Ministarstva i Županije o dodjeli koncesije tvrtki "Dolis" na Kašjunima

Međutim, iz "Dolisa" su najavili kako će ovo ljeto svejedno doći na Kašjune, tvrdeći kako im Ugovor o koncesiji vrijedi još tri godine.

Predstavnica "Dolisa" Gordana Alajbeg je najavila kako će se tvrtka pojaviti sa svim svojim suncobranima, ležaljkama, ugostiteljskim objektima i muzikom. S druge strane, Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo u Županiji je izjavila za "Slobodnu" kako je "Dolisu" istekla koncesija i da će poduzeti pravne radnje da ih se ukloni iz posjeda.

image
Duje Klarić/Cropix

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je otišao korak dalje - izjavio je da će komunalni redari postupiti prema svakome tko se neovlašteno pojavi na Kašjunima, što je otvorilo mogućnost da se dogodi incident na toj plaži ovog ljeta.

Kako smo pisali, Grad Split Kašjune tretira kao plažu na kojoj nema koncesije te ju je uvrstio u Nacrt Prijedloga Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Splita za 2023. koji je na javnom savjetovanju.

Tri dana smo čekali na odgovor

Zato smo odlučili Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture upitati dva pitanja. Kao prvo smo pitali je li inspektor Lučke kapetanije ovlašten, odnosno ima li pravo tumačiti zakone na način da unatoč pravomoćnoj odluci Vrhovnog suda RH kojom je poništeno rješenja Ministarstva i Županijske skupštine o koncesiji, donosi zaključak u kojem daje pravno tumačenje i dozvoljava tvrtki "Dolis" da gospodarski koristi plažu do isteka Ugovora (što znači još tri godine), odnosno do nove sudske odluke Ustavnog suda (čije donošenje može također godinama trajati)?

image
Nenad Dugi/Cropix

Kao drugo, upitali smo Ministarstvo mora prometa i infrastrukture priznaje li ono kao pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda Republike Hrvatske od 8. rujna 2022. i prihvaćaju li da je time prestala koncesija na pomorskom dobru "Dolisu" u svrhu gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Split, predio uvala Kašjuni?

Ministarstvu su trebala tri dana da odgovore, na koncu su poslali odgovor uz ispriku za kašnjenje u kojem priznaju da je inspektor Čikotić pogriješio.

- Uzevši u obzir odredbe članka 67. stavak 1. Zakona o upravnim sporovima ("Narodne novine", br. 20/10, 143/12, 152/14, 94/16, 29/17 i 110/21) prema kojem žalba nije dopuštena protiv rješenja Visokog upravnog suda, te članka 10. stavak 1. istog Zakona prema kojem je pravomoćna presuda suda obvezna za stranke u upravnom sporu i njihove pravne slijednike, a što u ovom slučaju uključuje i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kao stranke u postupku, Ministarstvo priznaje pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda Republike Hrvatske, broj Usž-3102/21-4, od 8. rujna 2022. godine.

image
Nikola Vilić/Cropix

Slijedom navedenog, inspektor pomorskog dobra trebao je postupiti sukladno navedenoj presudi Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske - stoji u odgovoru Ministarstva.

Ovaj odgovor Ministarstva slabi pravnu argumentaciju "Dolisa" koji je pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom, jer se njihov odvjetnik Domagoj Mužić za "Slobodnu" preko Čikotićevog nalaza koji ide "Dolisu" u prilog pozvao na autoritet Butkovićevog Ministarstva.

Izbijen argument iz ruku

- Bitno je istaknuti da je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava sigurnosti plovidbe, Lučka kapetanija Split obavilo inspekcijski pregled koncesije korištenja plaže odnosno predmetnog pomorskog dobra u uvali Kašjuni te je dana 17. siječnja 2023. g. utvrđeno da je društvo "Dolis" d.o.o. kao ovlaštenik koncesije podmirilo sve obveze prema davatelju koncesije do dana obavljenog nadzora te da unatoč Presudama koje su predmet spora pred Ustavnim sudom RH prema mišljenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koncesionar društvo Dolis d.o.o. može uredno poslovati do isteka ugovora odnosno odluke Ustavnog suda RH - napomenuo je za "Slobodnu" odvjetnik.

image
Nikola Vilić/Cropix

No, sada je Ministarstvo izbacilo ovaj argument iz ruku "Dolisu" time što se odreklo tumačenja inspektora Čikotića.

Bojan Ivošević je na svom Facebook statusu proglasio sramotnim nalaz inspektora Čikotića koji je ignorirajući pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda RH stao na stranu "Dolisa".

- Ovo je sramotno na toliko razina i očekujemo hitnu reakciju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Grad Split u potpunosti podržava djelovanje Splitsko-dalmatinske županije u ovom slučaju i gradske službe bit će podrška u uvođenju reda na plaži Kašjuni - napisao je Ivošević.

Gradsko vodstvo je još otprije ljuto na Čikotića zbog toga što nije htio izaći na teren po pitanju bespravnog statusa kioska na Istočnoj obali s obrazloženjem kako nije nadležan za obalni dio, a ovdje se pojavio na pomorskom dobru samo par dana nakon što je inspekcija Županije utvrdila da Dolis nije poslušao naputke njihovog Upravnog odjela da ukloni svoje stvari s Kašjuna.

image
Paun Paunović/Cropix

Dapače, u korist te tvrtke sastavio je zapisnik po kojem "Dolis" može ostati do kraja Ugovora (dakle još tri godine), iako je u nalazu priznao da je koncesiju poništio Visoki upravni sud RH, ili da mogu ostati do okončanja sudskog spora na Ustavnom sudu (što dođe na isto). Kao glavni argument Čikotić je naveo da (ex) koncesionar - uredno plaća naknadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 01:32