StoryEditorOCM
Splittreća sreća

Mertojak ostaje bez kotarske vlasti, formiranje vijeća blokirao Centrov vijećnik koji se nije pojavio na sjednici. Bivši šef kotara: ‘Ovo je neodgovorno, već ga drugi put nema‘

Piše Antea Burazin
20. listopada 2022. - 19:46

Nakon kotarskih izbora održanih u rujnu ove godine dva splitska kvarta, Mertojak i Bačvice, još uvijek nisu ustanovila kotarsku vlast. Druga po redu konstituirajuća sjednica Kotarskog vijeća Mertojaka, ili bolje reći pokušaj sjednice, održao se večeras, a kako nam je potvrdio Josip Perić, SDP-ov bivši predsjednik kotara, ‘zapelo‘ je u tome što se Centrov vijećnik, Marko Matijević, uopće nije pojavio. I to, kako nam kaže Perić, nije prvi put. Kako smo, pak, neslužbeno doznali Matijević,koji je ujedno i gradski vijećnik Centra, nije opravdao svoj nedolazak.

image


Bivsi predsjednik GK Mertojak Josip Peric 

Nikola Vilić/Cropix

- Smatram da nije politički kulturno, niti je odgovorno prema građanima Mertojaka da se izabrani vijećnik stranke Centar već dva puta nije uopće pojavio na sjednici kotarskog vijeća. Kao što znate, naša lista osvojila je tri mandata, građani su honorirali naš dosadašnji rad i mi smo od početka otvoreni za suradnju s Centrom s kojim surađujemo i na gradskoj razini. Dugoročna blokada nije opcija i stoga apeliram da što prije formiramo vijeće i krenemo s radom – prokomentirao nam je Perić.

Treća po redu sjednica na kojoj bi se trebalo izabrati predsjednika Vijeća i konstituirati kotarsku vlast održat će se 2. studenoga, a ako i ta bude neuspješna stanovnici ovoga kotara opet idu na izbore.

image


Park na Mertojaku 
 

Saša Burić/Cropix

Inače, na Mertojaku su po tri mandata osvojili HDZ i  koalicija SDP - Pametno za Split i Dalmaciju - Politička platforma Možemo! - Nova ljevica - Hrvatska stranka umirovljenika, a jedan je mandat pripao Centru. Kako bi se sklopila koalicija između Centra i SDP-a, prijedlog je bio da dvije godine kotar vodi SDP-ova koalicija, a ostatak mandata bi na čelu kotara bio Centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 00:32