StoryEditorOCM
Splitvirus je među nama

Korona se opet razmahala Splitom, raste broj hospitaliziranih. Ovo su sada najčešći simptomi, posebno treba paziti...

Piše Nikolina Lulić
9. prosinca 2023. - 07:33

Ne znamo jeste li vi primijetili, ali nama se čini da se korona opet razmahala po Splitu. Pravi broj oboljelih teško se u ovom trenutku da pretpostaviti jer se nakon proglašenja kraja epidemije u svibnju ove godine malo tko uopće testira.

A generalno gledajući, i sami simptomi Covida 19 uglavnom su blagi, pa velika većina naših sugrađana prehoda bolest ni ne znajući da su zaraženi, misle da je u pitanju viroza ili prehlada.

Prema zadnjim informacijama od 7. prosinca, trenutno je u KBC-u Split hospitalizirano 15 Covid pozitivnih pacijenata a (Infektologija 4, Anestezija 3, Kardiologija 2, Interna 5 i Plućno 1), dok ih je u srijedu, 6. prosinca bilo 13.

Doc. dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja, predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Split kazala nam je da su brojke već neko vrijeme stabilne i da Covid trenutno ne predstavlja značajnije opterećenje Klinike za infektologiju. Otprilike 15 posto hospitaliziranih u Klinici za infektologiju su bolesnici sa SARS- COV2 infekcijom, te se većinom radi o osobama starije životne dobi i kronično narušenog zdravlja.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Nema nekih specifičnih, novih momenata u kliničkoj slici oboljelih: kod blaže kliničke slike uglavnom se javlja vrućica, grlobolja, blaža respiratorna simptomatologija, kašalj, a kod hospitaliziranih se najčešće radi o upali pluća, nerijetko praćenoj znacima npr. srčanog popuštanja, pogoršanja kronične plućne ili neke druge kronične bolesti - navela je.

Istaknula je da je virus među nama te da smo se navikli na taj suživot, a većina zdravih mladih ljudi "prohoda" infekciju s kliničkom slikom blage respiratorne bolesti bez da zna da se radilo o COVID-u pa samim time pitanje izolacija i karantena ima manji značaj.

- Ipak, svaka osoba koja zna da ima COVID trebala bi se pridržavati mjera izolacije i ostati kod kuće minimalno pet dana od početka simptoma, kako ne bi zarazila druge osobe, osobito neke ranjive skupine za koje infekcija može predstavljati dodatni rizik. U tom slučaju, na raspolaganju imamo peroralnu antivirusnu terapiju koju je cilj ordinirati u prvim danima bolesti kako bi se smanjio rizik komplikacija COVID-a.

image
Duje Klarić/Cropix

Neovisno o COVID-u, zadnjih dana bilježimo trend porasta broja pregleda u Hitnom infektološkom prijemu. To je očekivano i normalno u hladnijim mjesecima zbog učestalijih respiratornih, najčešće virusnih infekcija.

Ono što je također činjenica jest da u oko 30 posto pregledanih bolesnika u Hitnom prijemu Klinike za infektologiju nije postojala indikacija za žurni pregled i adekvatna skrb je mogla biti pružena na razini primarne zdravstvene zaštite, odnosno od strane obiteljskog liječnika i pedijatra bez nepotrebnog čekanja i opterećenja hitnih bolničkih službi - navodi šefica Infektologije.

image
Tom Dubravec/Cropix

Iz KBC-a Split dodaju da se povremeno zbog zaštite pacijenata, osobito onih koji imaju kronično narušeno zdravlje, privremeno ograničavaju posjete hospitaliziranim bolesnicima. To ograničenje trenutno je na snazi na Zavodu za hitnu i intenzivnu medicinu s Kliničkom farmakologijom i Zavodu za nefrologiju i dijalizu Klinike za unutarnje bolesti na Križinama.

Ipak, dozvoljene su posjete članova uže obitelji osobito teškim i palijativnim bolesnicima i to jedan posjetitelj uz jednog bolesnika, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Tko se želi testirati na SARS-CoV-2 PCR metodom, može to učiniti s uputnicom ili bez uputnice uz plaćanje u sjedištu županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Vukovarskoj 46 radnim danom od 7 do 10 sati. PCR nalazi testiranja se izdaju u roku od 24-48 sati, te više nema potrebe za naručivanjem, ni online rezervacijom termina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:51