StoryEditorOCM
SplitSKORO SVAKI DAN

Još jedan naivni Splićanin prevaren preko interneta; naumio kupiti igraću konzolu pa ga ‘popeglalo‘ za 600 eura...

Piše Split SD
5. siječnja 2024. - 12:01

Splitska policija zaprimila je još jednu prijavu kaznenog djela Računalne prijevare, a u ovom slučaju građanin je ostao bez 600 eura.

- Oštećeni je preko internetskog oglasnika pronašao oglas za kupnju igrače konzole te je kontaktirao "prodavatelja". Potom je zaprimio poruku s linkom i slijedeći daljnje upute u predviđene rubrike upisao je svoje osobne i bankovne podatke, nakon čega je primijetio da mu je s računa "skinuto" 600 eura - objasnili su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Među evidentiranim kaznenim djelima računalne prijevare u prošloj godini, najviše je bilo phishing prijevara. Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju i dostavu predmeta koji se prodaje. Sa žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj.

- Upute prodavatelja odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa. Stvarni cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja.

Naime, broj kartice i CVV broj (drugi naziv je CVC, troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla putem poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u legalnoj aplikaciji (internet bankarstvo ili servis za plaćanje na internetu) s ciljem da prisvoji njezin novac. To se najčešće čini kupnjom kriptovaluta ili transferom novca na drugi bankovni račun koji je u pravilu u inozemstvu - detaljno su objasnili iz splitske policije. 

Počinitelji u ovakvim slučajevima vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate sredstava s računa. Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri.

Iz splitske policije apeliraju na građane da budu oprezni. U slučaju da nešto prodajete, ističu, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime, a nikako CVC/CVV kod (kod za verifikaciju koji se nalazi na poleđini kartice, a koji se koristi kod internetskih plaćanja).

Također, upozoravaju građane da ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo te da ne šalju novac na neki nepoznati račun bez prethodne provjere. Ako misle da se radi o lažnom pozivu za uplatu neka prijave svojoj banci. 

Više savjeta i informacija možete pronaći na "SafetyNet-Bitka za sigurnost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:07