StoryEditorOCM
Split‘DRAGA DJEČICA‘

Inspekcija stigla u splitsku srednju školu, majka je očajna: ‘Sin mi ne ide na nastavu, teroriziraju ga mjesecima...‘

Piše Božidar Lončar
23. travnja 2024. - 20:37

Prije nešto više od desetak dana javila nam se V.R. (podaci poznati redakciji) koja je, kako tvrdi, 13. ožujka poslala prijavu Prosvjetnoj inspekciji o vršnjačkom nasilju u jednoj splitskoj srednjoj školi nad njezinim 15-godišnjim sinom. Nakon dva dana dobila je odgovor kako joj je prijava nepotpuna, zbog čega se okrenula novinarima.

- Moje dijete koje pohađa 1. razred srednje škole izloženo je višemjesečnom teroru desetak dječaka. Verbalno nasilje pretvorilo se u fizičko, poput čupanja za majicu ispod vrata i razbijanja mobitela. Sin mi kući dolazi potresen, prestrašen i s glavoboljom. Ovo o čemu govorim se događa kontinuirano od početka školske godine.

Kako situacija ide nagore, odlučila sam ne poslati ga u školu ne bih li zaštitila barem njegovo zdravlje ako ga već ne mogu školovati. Razgovarali smo, računali na period ”prilagođavanja”, no stvari su postajale sve gore – navodi uvodno majka u prijavi i nastavlja navoditi ono što se navodno dogodilo:

- Loša i nemoguća radna atmosfera u razredima, divljanje djece od kojih se i profesori sklanjaju, razbijanje školskog inventara, bacanje pribora i torbi po razredu za vrijeme sata, ”kačenje” sitnije djece na vješalice za vrijeme školskog odmora, skidanje na silu obuće i to njih četvero na jednog. Nažalost, i moje je dijete postalo žrtva takve okoline – napisala je majka i završila prijavu s terminom ”ratište” umjesto škola.

image
Željko Puhovski/Ilustracija/Cropix

Budući da u međuvremenu nije dobila odgovor, odlučila nam se javiti, iznijevši više detalja stravičnih događaja u kojima je žrtva i njezin sin:

- Ta srednja škola je bila njegov san, očekivali smo poteškoće i bilo ih je, ali samo s učenicima iz razreda. Vrijeđanje za vrijeme nastave nije prestajalo, neprestano podbadanje, ismijavanje, odbacivanje, ignoriranje, izrugivanje je uskoro preraslo u fizički napad i razbijanje mobitela poslije nastave. Montirali su fotografije mog sina sa spolovilima i njegovom glavom.

Ako nešto prijavi, dijete postaje ”druker” i predmet torture. Ili šuti ili se prikloni ”malim teroristima” – kazuje majka.

U razgovoru nam je rekla da će joj dijete polagati razredne ispite dok se ona okrenula institucijama izvan škole.

- Imali smo sastanak u školi 16. ožujka: ravnatelj, razrednica, pedagoginja, psihologinja i ja. Kada sam im rekla koliko ga sve to pogađa, bili su u čudu i rekli da su to draga dječica i da prvi put za tako nešto čuju. Još su mi kazali da mi je način obraćanja grozan, skoro sam ja bila prijavljena.

Traže novu metu...

Dijete mi pred kraj školske godine uči kod kuće i ne pohađa nastavu dok nasilnici sjede u klupama i traže novu metu. Morala sam dijete preventivno maknuti iz škole da ga ne bi sačekali i prebili pa to snimili. Prijavila sam sve školi, prosvjetnoj inspekciji i policiji – kazala je majka.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska pozvala se na zaštitu osobnih podataka. Zavod za socijalni rad nam je odgovorio da nisu zaprimili prijavu policije temeljenu na navodnoj prijavi o vršnjačkom nasilju V. R. Prvoj policijskoj postaji 23. ožujka.

Na upite 3. i 15. travnja prosvjetna inspekcija ni resorno ministarstvo nam nisu odgovorili. Agencija za odgoj i obrazovanje nas je uputila na prosvjetnu inspekciju.

Nešto se ipak pomaknulo nakon razgovora s nama jer je prosvjetna inspekcija dan nakon što nam se majka javila poslala obavijest majci da je inspekcijski postupak u tijeku.

- Pokrenut je inspekcijski postupak povodom Vašeg podneska vezano uz navode za vršnjačko nasilje. O nadzoru i mjerama izvijestit će Vas nadležni prosvjetni inspektor – navedeno je u navodnom odgovoru inspekcije majci.

Iz škole, pak, tvrde da je utvrđeno da je to bio sukob među učenicima te da nije utvrđeno vršnjačko nasilje:

- Primili smo prijavu majke. Inspekcijski nadzor je proveden, a rezultate još nismo primili. Sastanak s majkom je dogovoren i održan i utvrđeno je da je to bio sukob među učenicima. Online nastava više se ne provodi, a o polaganju razrednog ispita će odlučivati Nastavničko vijeće. Škola nije utvrdila postojanje vršnjačkog nasilja – naveo je ravnatelj te nam telefonski pojasnio da su inspektori bili u školi i čeka nalaze.

U međuvremenu je došlo i do promjene vodstva škole. Novi ravnatelj, koji je tek stupio na dužnost, nam je odgovorio da je inspekcijski postupak i dalje u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:37