StoryEditorOCM
SplitPONUDE ZA ŽNJAN

HDZ-ov vijećnik usporedio Puljka s narkomanom: Ne pita za cijenu, ne zanima ga ‘kvaliteta‘, samo daj, brale, kriza je…

Piše Split SD
4. listopada 2023. - 08:43

Ivica Budimir, potpredsjednik HDZ-a i gradski vijećnik komentirao je na svom Facebooku otvaranje ponuda za izvođenje radova na uređenju žnjanskog platoa.

- Ako prođe prođe...Kad ovisnik treba drogu, ne pita za cijenu, ne zanima ga "kvaliteta", samo daj, brale, kriza je…

E, tako potencijalni ponuditelji izgleda vide investitora Puljka kojem bilo kakvo odgađanje početka gradnje platoa Žnjan (istina ne opet cijelog, ali daj bilo šta!) ozbiljno ugrožava pozitivnu percepciju kod birača. Nužno je, jasno mu je, nakon apsolutnog nesnalaženja i neznanja ponuditi nešto građanima.

Otvaranje ponuda "navrat nanos", najjeftinija ponuda je 30 posto skuplja od predviđenih 44 milijuna eura troška, tko će platiti razliku od 13 milijuna eura, još se ne zna. Urnebesno. Kao da se tješi kako će ova ponuda biti ispravno popunjena, jer ako tek iduća bude dobra, e ta je 65 posto viša… odnosno za građanje Splita dodatni trošak od 28 milijuna eura.

Šta zna želja što je nemoguće i šta zna Puljak što je normalna cijena. Kad si u krizi, ne razmišljaš nego uzimaš.

Znam kako ćete reći da ne treba samo kritizirati, nego treba nuditi i prijedloge i rješenja. Pa eto, dovoljno je otvoriti oglasnik javne nabave i vidjeti prijedloge potencijalnih ponuditelja. Razumni prijedlozi gradonačelniku da produži nerealno kratki rok građenja naciljanog prema predstojećim izborima nije prihvaćen.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Molba za izmjenu nerealno visoko postavljenih kriterija za potrebne stručnjake, kao i zahtjev za ublažavanje kriterija oko ukupnog godišnjeg prometa potencijalnih ponuditelja nije prihvaćen. Tu je još hrpa pitanja i nedoumica oko troškovnika radova, zahtjeva za odgodu roka predaje ponuda, a sve to ima za posljedicu porast nesigurnosti kod izrade ponuda, pa automatski i enormni porast rizika za izvođače.

Ovako šaljemo poruku da investitor Grad Split nije realan i fleksibilan. Ne samo to. Investitor je neozbiljan. Forsiranje roka predaje ponuda, iako ima puno nejasnoća, i odbijanje određenih zahtjeva ponuditelja imalo je za posljedicu odustajanje mnogih povoljnijih potencijalnih izvođača radova.

Ozbiljan izvođač radova ne riskira na projektu gdje ima puno nepoznanica, gdje je rok kritičan, gdje nema riješenog financiranja, gdje nema (još uvijek) građevinskih dozvola, gdje se preklapaš sa još barem dva druga neovisna izvođača radova na posebnim ugovorima.

Na ovakvom stanju natječajne dokumentacije najveći izvođači odustaju, to se, eto, dogodilo i u ovom slučaju. Hrabriji koji su ipak odlučili ponuditi izgradnju Žnjanskog platoa u ovako neizvjesnim i zahtjevnim uvjetima svoj su rizik sveli na minimum podižući drastično cijenu ponude po modelu "ako prođe prođe".

Mudro bi bilo odbiti sve ponude, jer su nerealno visoke, i ponoviti natječaj s primjerenijim rokom građenja. Prije toga, naravno, valjalo bi u potpunosti riješiti način financiranja, ishoditi SVE građevinske dozvole, te odabrati nadzornog inženjeram - naveo je Budimir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:11