StoryEditorOCM
SplitŠOK I NEVJERICA

Doznajemo pozadinu drame u splitskom ‘Vodovodu‘, jučer je na Skupštini bio pravi Monty Python. Ne zna se tko tu koga...

Piše Nikolina Lulić
1. prosinca 2023. - 21:05

Šok i nevjerica - tako bi se ukratko mogla nazvati jučerašnja Skupština "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) iz koje se izrodila današnja "dramatična presica" gradonačelniika Ivice Puljka i njegovih zamjenika.

Sve je krenulo nizbrdo na točki o prijedlogu povećanja cijene vode, koju je pripremila uprava firme na čelu s novim direktorom Miroslavom Delićem. Podsjetimo, na taj se potez odlučila nakon što je ustanovljeno da će gubitak na kraju godine iznositi dva milijuna eura.

image

Miroslav Delić

Saša Burić/Cropix

Po svemu je točka trebala glatko proći, ali avaj... Kako smo doznali, na sjednici Skupštine koja inače broji 13 članova, bilo je nazočno njih 11, a rezultat glasanja za prijedlog povećanja cijene vode bio je 5:5 uz jedan suzdržan glas. Do tog ćemo suzdržanog, zapravo će se na kraju ispostaviti kao presudnog, doći malo kasnije.

Zapravo se kompletna sjednica kad rezimiramo, prometnula u teški cirkus i to u više segmenata. No, krenimo redom.

Sve je "zakuhao" gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević, inače član HDZ-a koji se usprotivio prijedlogu podizanja cijena, ustvrdivši kako se prije toga u tvrtku treba uvesti - red.

image

Dalibor Ninčević

Joško Šupić/Cropix

Naveo je, doznajemo, kako je tvrtka "Vodovod i kanalizacija" u prošloj godini propustila naplatiti milijun eura od kupaca, kako su troškovi amortizacije rasli tri milijuna eura u odnosu na ranije godine. Ustvrdio je još kako je u odnosu 2022. godinu trošak radnika porastao za 2,4 milijuna eura, pa je postavio pitanje otkud onda planirani gubitak...

image
Nikola Vilić/Cropix

Još je dodao kako je zadnjeg dana 2022. godine ViK imao preko četiri milijuna eura nenaplaćenih potraživanja od kupaca, te da je prema financijskom izvještaju iz 2022. godine tvrtka otpisala 55,28 milijuna kuna, odnosno 7,3 milijuna eura. 

image

Upravna zgrada ‘Vodovoda‘ u Hercegovačkoj ulici
 

Duje Klarić/Cropix

Zaključio je na kraju kako do prijedloga povećanja cijene ne bi ni došlo da se poboljšala naplata. Ukratko, sasuo je drvlje i kamenje po bivšem direktoru Tomislavu Šuti, svom stranačkom kolegi i predsjedniku splitskog HDZ-a. 

image

Tomislav Šuta

Vojko Bašić/Cropix

Na sjednici je u jednom trenutki nastala teška zbunjoza jer nitko nije očekivao ovakav razvoj događaja. Možda je Ninčević mislio da odbijanjem prijedloga povećanja cijene ide kontra većinskom vlasniku - Gradu Splitu i Puljku, a na kraju su svi protumačili kako je Šuti time zapravo napravio medvjeđu uslugu.

Svojim se potezom jučer pohvalio i na Facebooku.

- I danas u zaštiti svojih sugrađana... Na Skupštini ViK-a borio sam se PROTIV podizanja cijene vode građanima. Iako troškovi rastu, smatram da se racionalizacijom troškova mogu napravit uštede pa tek onda posezati za udarom na džep građana.

Hvala kolegama i kolegicama koji su podržali moje stavove i odbili podržati prijedlog o povećanju cijene vode - napisao je u svojoj objavi.

image
Screenshot Facebook

Zamolili smo ga za komentar nakon današnje presice u Banovini i jučerašnje Skupštine, no, nažalost, nismo dobili njegovu izjavu.

- Sutra sam s kolegom Denisom Ivanovićem iz Kaštela sazvao konferenciju za novinare u prostorijama gradske uprave u Solin gdje ćemo govoriti na tu temu i sve detaljno elaborirati jer se mnogo toga izvlači iz konteksta. Hvala na razumijevanju - kazao nam je Ninčević.

Jako je zanimljivo kako su se rasporedili glasovi, odnosno kako je na kraju došlo do neriješenog rezultatae 5:5. Ovako su se rasporedili: za povećanje cijene vode bio je Grad Split, te općine Muć i Marina, na čelu kojih su nezavisni načelnici, ali i HDZ-ove općine Lećevica i Prgomet (?!). 
Protiv prijedloga dizanja cijene vode bili su, osim već spomenutog Grada Solina, još i HDZ-ovi gradovi Kaštela, Klis i Podstrana te SDP-ov Trogir.

No, sada dolazimo do ključnog glasa koji je trebao učiniti prevagu, onog Općine Šolta. Načelnik Nikola Cecić Karuzić prije održavanja Skupštine je, kako doznajemo, bio suglasan sa svim prijedlozima Uprave, kao i onom o povećanju cijene vode.

image

Nikola Cecić Karuzić

Duje Klarić/Cropix

No, na kraju na sjednicu nije došao nego je opunomoćio svoju pročelnicu koja se potrudila da drama bude na vrhuncu jer je na kraju prilikom glasovanja bila - suzdržana.

Cecić Karuzić ostao je zatečen tom spoznajom, što nam je i potvrdio kad smo ga nazvali.

- Moram priznati da me to šokiralo jer je bilo drugačije dogovoreno. Samo Vam to za sada mogu reći - kratak je bio šoltanski načelnik. Na pitanje hoće li mu kolegica zbog neposluha snositi sankcije, odgovorio nam je da još nije odlučio kako će postupiti po tom pitanju.

image
Paun Paunović/Arhiva/Cropix

Tako je zbog neizglasavanja nove cijene nastala "drama" o kojoj su na presici govorili gradonačelnik Puljak i zamjenik Antonio Kuzmanić, kojima je ovakav razvoj događaja došao kao naručen za politički obračun s HDZ-om.

I tako, dok politika igra svoju igru, građani su dovedeni do situacije da usluga koju svakog mjeseca plaćaju sad postaje upitna, kao i plaće zaposlenih... A pravo na vodu je, kao što znamo, temeljno ljudsko pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:26