StoryEditorOCM
Splitzimski šušur

Dječji advent napunio Mertojak: iz cijelog grada došli su roditelji s djecom, ali postoji i tamna strana

Piše Mirela Goreta
3. prosinca 2023. - 16:26

S Visoke i Trstenika, Kmana, Sućidra, Pujanki..., a naletjeli smo i na male Šibenčane i Dubrovčane, koji su s roditeljima stigli u posjet splitskoj rodbini, okupila se vesela ekipa na otvaranju dječjeg Adventa u parku na Mertojaku. Kvartovski Advent u režiji entuzijastičnih organizatora iz spomenute četvrti na istoku grada jučer je u podne bio prava splitska špica.

Buri usprkos, mnoštvo djece u pratnji roditelja, baka i djedova pohrlilo je na Mertojak kako bi uživalo u programu za najmlađe. Adventski program u tamošnjem parku otvorile su preslatke članice Cheerleading kluba "Sedmi Vjetar", uzrasta od osam do deset godina koje su otplesale tri koreografije prilagođene gabaritima mini-pozornice na Mertojaku.

- Nismo ovdje mogli sve pokazati, ali zato ćemo uskoro, 16. prosinca, u dvorani u Lori predstaviti svoju polugodišnju produkciju – kazala nam je Suzana Tomaš, voditeljica kluba koji već 28 godina djeluje na Brdima. Njezine cure non-stop nastupaju, gdje god ih pozovu, pa im ovo zasigurno neće biti jedino adventsko predstavljanje u gradu.

Čarobni animatori

Krcati posla u prosincu su, i ne samo tada, "Čarobni animatori", koji su na Mertojaku zaokupili pažnju najmlađih interaktivnom zimskom predstavom u kojoj su djeca pjevala, plesala, igrala se… Dok je Profesor (Vangel Likuševski) s njima pjevao popularne božićne pjesme, Klaun Šarenko zabavljao ih je trikovima. Na kraju su prštale konfete…

image

Dječji advent na Mertojaku

Nikola Vilic/Cropix

- Jel da ne želimo ovo nositi ove godine na Adventu – pokazao je Klaun Šarenko djeci kišobran prizivajući tijekom prosinca suho vrijeme kako bi do isteka godine nedjelja poput jučerašnje bilo što više.

- Ajme, samo da ne bude i ove godine puno kiše. Baš smo se zaželjeli malo zimskog šušura. Nemaš gdje, pogotovo s djecom… U centru gradu još nema ni ‘a‘ od Adventa, pa je i nama roditeljima ova priča na Mertojaku super. A i cijene na kućicama su normalne - govori nam mama Mirjana sa Škrapa držeći u naručju kćerkicu Mariju (2), koja, bez treptaja, zuri u Šarenka.

Dino i Ivana doveli su svoju Doru na njezin prvi Advent. Tek je proslavila godinu dana. Njihova kćerkica znatiželjno gleda što se događa na pozornici, pa svako malo malo zavrti ramenima na taktove glazbe.

- Odlična je ova priča s kvartovskim Adventom. A gdje bismo mi sada izašli s malim djetetom? Šetati uz more... Zvao me mlađi brat iz Zagreba, govori mi da je cijeli Split bio gore ovog vikenda. Kaže, nema koga nije sreo. Eto, kako su to oni gore lijepo zapakirali - malo Advent, malo Prijovićka i odoše svi gore. Dobro, to je za mladost, ali što će ovakvi poput nas u Splitu?! Nikakvog šušura, osim onog na Zvončacu. U centru mrtvilo… Brat govori kako u Zagrebu sve blješti, kućice na svakom koraku. Imaš dovoljno razloga za napraviti đir… Ma, znate što?! Neka njemu Zagreba, dobro je nama i na Mertojaku - smješka se Dino dok ljuljuška Doru u naručju.

Sve o klizanju

Na drugoj strani parka prava ‘drama‘. U gužvi se izgubila malena Brigita, pa joj Profesor brzom intervencijom - pozivom na mikrofon pronalazi stariju sestru. Njezinog vršnjaka Vicu pak muče drugi problemi...

image

Dječji advent na Mertojaku

Nikola Vilic/Cropix

- A mamaaaaa, ja bi klizao – ne da se odvući pred pozornicu s "Čarobnim animatorima" mali Vice, pa poteže mamu Vesnu prema klizalištu.

- Nema sine, vidiš da još ne radi - jedva ga uvjerava majka usmjeravajući mu pažnju prema zbivanjima na bini. U punom pogonu je i ringišpil, dok klizalište na Mertojaku još nije u funkciji. A i kako bi? U subotu je još bilo lokava zbog južine i kiše, ali se organizatori nadaju kako bi moglo proraditi danas, kad bura i niže temperature učine svoje.

Roditelji im, vele, svakodnevno šalju na desetke upita "kad će, kad će", pa evo i kratak info s cijenama. Radnim danom od 9-15 sati, te od 22-23 sata najmlađi će na Mertojaku moći klizati po promotivnoj cijeni od tri eura, a isto vrijedi vikendom i praznikom od 9-10 sati, te od 22-23 sata. Inače, redovna cijena klizanja će - radnim danom od 15-22 sata, te vikendom i praznikom od 10-22 - iznositi pet eura. Djeca do šest godina moći će, uz pratnju roditelja, klizati besplatno. Najam klizaljki je 1,5 euro, a pet termina u školi klizanja roditelje će stajati 50 eura. Za individualni sat obuke bit će potrebno izdvojiti 12 eura.

Tamnija strana: prometni kaos

- Javna je tajna da, kad se organizira Advent na Mertojaku, prometno redarstvo žmiri. Majku mi je Hitna pomoć 500 metara nosila na nosilima po ulici jer nisu mogli pristupiti objektu. Molim vas, recite mi, kuda će, u slučaju požara na Mertojaku proći vatrogasna vozila - javio se našoj redakciji ogorčeni čitatelj govoreći o zagrađenoj Bračkoj ulici mnoštvom nepropisno parkiranih automobila. I jučer ujutro ih je bilo svugdje, automobili su se jedva mimoilazili na prilazu tamošnjoj crkvi i okolnim zgradama, tik uz park.

Zabrinut zbog majčina zdravstvenog stanja i iznerviran jer nitko ne regulira parkirana vozila čitatelj se pita može li ovaj grad uvesti reda i organizirati redare, koji će evidentirati nepropisno parkirana vozila. Uz to ga zanima "tko će sanirati javne zelene površine koja su teško uništene prilikom nelegalnog parkiranja vozila uz Velebitsku ulicu radi Adventa na Mertojaku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:40