StoryEditorOCM
Splitšarene čarape

Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom, splitski fotograf ga obilježava posebnom kampanjom

Piše Mia Uzinić
21. ožujka 2024. - 11:10

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se baš 21. ožujka, na prvi dan proljeća, sa željom da se naglasi jedinstvenost tog stanja. Osoba s dijagnosticiranim Downovim sindromom ima dodatnu kopiju kromosoma 21, što znači da njihove stanice sadrže 47 kromosoma umjesto 46.

image

Born to be different kampanja

Ivan Gudić

Danas obucite šarene čarape i budite dio tradicionalnog načina obilježavanja ovog dana koji za cilj ima uključivanje osoba s Down sindromom u društvo. Pitate se zašto se danas nose šarene čarape? Da bi se potakla priča o problemima osoba s ovim genetskim stanjem. Netko će vas sigurno pitati zašto ih nosite, a vi ćete mu objasniti sve o važnosti današnjeg dana i tako dati podršku osobama s Downom.

image

Born to be different kampanja

Ivan Gudić/

Ovaj datum, već nekoliko godina, u znak solidarnosti i podrške djeci s Downovim sindromom i njihovog ravnopravnog uključivanja u društveni život, obilježava i splitski fotograf Ivan Gudić.

image

Born to be different kampanja

Ivan Gudić/

Autor je mini kampanje koja slavi različitost koja je zato nazvana "Born to be different", odnosno "Rođen da budeš drugačiji". Kampanja je snimana u konjičkom klubu Sv. Mihovil u Trilju, a glavne protagonistice su Rita i Antonela.

image

Born to be different kampanja

Ivan Gudić/

- Ove godine, inspiraciju sam pronašao kada sam s prijateljicom otišao u kupovinu tijekom koje smo ugledali preslatku "country" modnu kolekciju. Odjeća je bila ukrašenu suncokretima koji su ujedno i simbol osoba s Down sindromom. Želim poslati poruku svima i naglasiti koliko su posebni i koliko jedan njihov osmijeh može uljepšati dan i obojiti život – istaknuo je Gudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:07