StoryEditorOCM
Splitnevjerojatno

Čini se da bi Splićanima zimi bilo isplativije živjeti u svome gradu kao turisti. Donosimo cijene apartmana i hostela

Piše Lucija Vujnović
13. veljače 2024. - 21:25

Konstantno povećanje cijena svih troškova i usluga te rekordni troškovi najma potaknuli su Bena Keenana, popularnoga kreatora sadržaja na TikToku, na postavljanje teze – je li u ovom trenutku jeftinije živjeti u "all inclusive" smještaju? 

Pretpostavka je da se, kad se u obzir uzmu svi mjesečni troškovi, više isplati živjeti u "all inclusive" hotelu. Riječ je o različitim sveobuhvatnim konceptima, ovisno o ponudi hotela, ali najčešće se nude tri besplatna obroka dnevno i razne druge aktivnosti. 

Prema Benovim kalkulacijama koje se odnose na Meksiko, pokazalo se jeftinije, a i manje stresno živjeti kao digitalni nomad.  

Slijedeći njegov primjer, provjerili smo bi li se Splićani više usrećili kad bi se pretvarali da su turisti u vlastitom gradu.  

Prema podacima najveće svjetske baze podataka o troškovima života Numbeo, procijenjeni mjesečni troškovi za jednu osobu iznose 668 eura bez najamnine. Prema njihovim izračunima, prosječna cijena najma izvan centra grada je 473 eura, odnosno 635 eura u centru. 

Okvirno, za pokriti osnovne troškove života u Splitu jedna osoba mora izdvojiti oko 1200 eura. 

Što se smještaja tiče, prema posredničkoj američkoj tehnološkoj tvrtki za putovanja Expedia, u Splitu ne postoji "all inclusive" usluga (barem ne u mjesecu ožujku), no moguće je pronaći smještaj za cijeli mjesec (za jednu osobu) po cijeni od 333 eura. To se odnosi na život u hostelu, koji je, naravno, najjeftiniji i s najmanje luksuza.

image

Cijene hostela za jedan mjesec za jednu osobu

Screenshot Booking/

Mnoge platforme za rezervaciju imaju običaj ponuditi popuste na dulje boravke, pa tako Booking za 30 noći nudi popust od 10 posto, a Airbnb i više (odlučuje vlasnik objekta). 

"Apartman u blizini centra grada, ali dovoljno daleko od gradske gužve i buke da vam omogući odmor kakav želite", opis je potpuno novog luksuznog stana koji se nalazi nedaleko od plaže Trstenik.

Ima jednu spavaću sobu, jedan krevet i jednu kupaonicu, a može primiti do četiri gosta. Inače bi to koštalo 2190 eura, no uz Airbnb popust cijena je 920 za ožujak za dvije osobe. Odnosno, 460 eura po osobi.

To ne odskače previše od prosječne cijene, no za razliku od običnoga najma, u taj je iznos uključeno i besplatno parkirališno mjesto u garaži u sklopu objekta, Wi-Fi, TV koji ima standardni paket kabelske televizije, a imate i pogled na gradske vizure, na park i na planine.

image

Cijena smještaja Airbnb

Screenshot Airbnb/

Cijene na Airbnbu kreću se od 442 do 1065 eura. Premda još uvijek postoje neizbježni troškovi, barem ne morate misliti o plaćanju vode, struje i sl.

image

Cijene na Airbnbu

Screenshot Airbnb/

Na Booking.comu moguće je unajmiti i stan za 675 eura u ožujku. Jedna noć košta 25 eura; kad se pomnoži s 30 noći u ožujku to je 750 eura, uz dodatnih 10 posto popusta – 675 eura. Smještaj je dovoljno velik za dvije osobe, pa ako podijelite trošak s cimerom, cijena je 337,5 eura. 

U apartmanima "Sunce" nude cijeli stan 800 metara udaljen od plaže Bačvice i 500 metara od kolodvora. Možete uživati u klimatiziranim apartmanima bez razmišljanja o plaćanjima teleoperaterima jer vlasnici nude besplatni pristup internetu. Svaki apartman uključuje TV s kabelskim programima, potpuno opremljenu kuhinju s mikrovalnom pećnicom i tosterom te blagovaonicu.

image

Smještaj u Splitu

Screenshot Booking/
image

Smještaj u Splitu

Screenshot Booking/

– U blizini objekta dostupno je besplatno javno parkiralište – ističu ono što je u gradu ionako veliki problem. 

U apartmanima "Sunny Split" nudi se velika soba s pogledom na unutarnje dvorište, privatna kupaonica, TV, besplatni Wi-Fi za 781 euro mjesečno. 

Cijena najma u dvosobnom stanu od 60 metara četvornih u Stobreču je 708 eura u ožujku, a budući da tu lagodno mogu živjeti četiri osobe (dva bračna kreveta u svakoj sobi), jedna bi osoba morala izdvojiti 177 eura za 30 noći. 

– Klimatizirani smještaj s balkonom. Ovaj objekt nudi pristup terasi, besplatno privatno parkiralište i besplatni Wi-Fi. Osoblje u sklopu objekta može organizirati uslugu prijevoza. Apartman ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak s TV-om ravnog ekrana, opremljenu kuhinju i jednu kupaonicu s bideom i sušilom za kosu. Za dodatnu privatnost smještaj ima privatni ulaz. Beach Camp Stobreč udaljen je 1,6 km od apartmana, dok je plaža Stobreč udaljena 1,6 km od objekta. Najbliža zračna luka je Zračna luka Split, 21 km od apartmana Filip Vedran – piše u opisu. 

Budući da je Split potpuno prilagođen turističkoj sezoni, možda bi se građani trebali pretvarati da su turisti jer oni, čini se, najbolje prolaze. Ako ništa drugo, parking mjesta pojedinih smještajnih kapaciteta rezervirana su za njih. All inclusive. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:34