StoryEditorOCM
SplitNIJE IM LOŠE, ALI...

Bračni par liječnika doselio s djecom iz Švicarske u Split. Iako je on specijalist, ovdje raditi ne može: ‘Fali B2...‘

Piše Petra Klarić
25. siječnja 2024. - 15:52

Barbara i Christian Degen bračni su par koji se s djecom iz Švicarske preselio u Split. Oboje su liječnici, a kažu da im je u Splitu odlično, no muči ih isti problem s kojim se bore brojni Splićani - ne mogu pronaći stan za dugoročni najam.

Njihova priča objavljena je na TikTok profilu Hrvatske radiotelevizije. Barbara je rodom iz Hercegovine, muž joj je Švicarac, a ideja da se presele u Split bila je upravo njegova! Htio je upoznati hrvatski jezik i kulturu, ali nije im to jedini razlog za dolazak.

- Ovdje sam doživjela da mogu naći balans između toga da radim, idem na posao i ostvarim se kao liječnica, a opet imam dovoljno vremena da budem majka i supruga. To u Švicarskoj u svom poslu nisam mogla postići - kaže Barbara, koja radi u ne baš popularnom području palijativne skrbi.

image

Barbara je rodom iz Hercegovine, a sa suprugom se preselila u Split da bi se više posvetila obitelji

Screenshot/Tiktok

Dodaje da u Švicarskoj jako lijepo raditi, ali s tim u paketu dolaze dugi radni dani, što je po njoj veliki nedostatak.

- Da bi pružio tu kvalitetu, treba investirati vrijeme i to je za mene veliki nedostatak, radni dani su od jutra do sutra - priznala je.

Njen muž Christian je specijalist intenzivne medicine, a u Hrvatskoj ne može raditi, iako nam specijalista nedostaje u svim područjima. Problem je to naše birokracije, koja zahtjeva da mu poznavanje hrvatskog jezika bude bar na razini B2.

- Trenutno je situacija takva da ne može raditi ni da želi - rekla je Barbara.

Kaže Barbara da, kada se sve zbroji i oduzme, ne žale što su došli u Split. Ipak, mori ih isti problem s kojim se već godinama muče Splićani, a to je da ne mogu pronaći stan za dugoročni najam.

@hrvatska_radiotelevizija U Split se doselila mlada švicarska obitelj liječnika s dvoje djece. Evo njihovih dojmova o životu i radu u našoj zemlji: #fyp #hrvatskaradiotelevizija #gradsplit #obitelj ♬ original sound  - HRT
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:40