StoryEditorOCM
Splitpopisali smo cijene

Bili smo na Peškariji i nismo falili. Na bancima se nudi i ‘sveto trojstvo‘, a našli smo i lignje s peškafonda

Piše Mia Uzinić
1. prosinca 2023. - 12:15

Iako je vrijeme loše, na splitskoj Peškariji je i dalje moguće pronaći štogod ribe za ručak, ali na bancima će vam reći da je danas, ipak, sve iz koće, pa se tako lignje prodaju za 20 eura po kilu. Na jednom banku smo uspjeli pronaći lignje s peškafonda koje idu za 25 eura kilo. Iskusni ljubitelji ribe i mora će vam reći da je razlika u cijeni itekako opravdana, jer s lignjom s peškafonda možete “pravo u teću”, dok je ova s koće, jadna, izmućena i puna pijeska što utječe i na njezin okus. Sipa je bilo jako malo, naravno kad im nije stađun, a išle su za 20 eura po kilu.  

Trlja blatarica ima u obilju i prodaju se za šest eura, a one baš “upitno” male možete pronaći čak za dva eura po kilu. Njezina skuplja rodica, trlja od kamena, prodaje se za 13 eura po kilu. Kamenjarku su zbog njezinog okusa hvalili još i u antičkom dobu, a od blatarice se razlikuje po boji koja je znatno crvenija i po izduženijoj glavi. Najbolje bi bilo kupiti i mola kojeg se može naći i za šest eura pa napraviti frigaduru, taman za prste polizat! 

image

Nađe se za svakoga nešto

Saša Burić/Cropix

Naišli smo i na lubine iz uzgajališta koji idu po deset eura za kilo, divlja komarča ide za 20 eura, a ona iz uzgoja se može naći za 10 eura po kilu. Neki će se sad zapitati, pa kakve veze ima odakle je, komarča ko komarča, ali iskusno nepce prepoznaje razliku odmah. Što se izgleda tiče, uzgojena komarča sjaji kao da je lakirana, deblja je i ima nerazvijen rep, naravno kad ne pliva i umjetno je hranjena. Divlja komarča je izduženija, vitka i što je najvažnije ukusnija. Cipal se prodaje za deset eura, a arbuna ima na pretek i prodaju se za šest do osam eura po kilu, s jednog banka poručuju da ćete s njime dobiti i udicu gratis.  

Trebamo, obavezno, spomenuti i sveto trojstvo čija imena započinju slovom š: škampi, škarpina i šampjer! Škampi se prodaju za 35 eura po kilu, škarpina 30 do 35 eura, a šampjera nema ni za lijek. Grdobine ima i to za deset do 15 eura po kilu, kao i raže koja se prodaje za 12 eura.  

image

Raža ide za 12 eura po kilu

Saša Burić/Cropix
image

Moli za frigaduru

Saša Burić/Cropix
image

Nisu fete palamide, ali i luc će dobro doć

Saša Burić/Cropix

Kozica ima od 6 eura po kilu, a kanoća za pojačati juhu za 4 eura. Muzgavac se prodaje za 8 eura po kilu, a nekad ljeti turistima dođe poslužen umjesto puno skuplje hobotnice koje trenutno na peškariji, naravno, nema. Razlika se vidi odmah, ali ako želite biti u potpunosti sigurni, dovoljno je da pogledate krakove: muzgavac na svojim krakovima ima jedan red pipaka, dok hobotnica ima dva reda. 

Od plave ribe dominira luc koji ide za deset eura, a bome ga je lako zamijenit za palamidu koja je skuplja dva eura po kilu. Našu hranilicu, srdelu, jutros nažalost nismo zatekli jer su zbog lošeg vremena plivarice čvrsto vezane u lukama, pa na skuše, lokarde i ostalu plavu ribu nećete naići. Nije najsretniji dan za otići na peškariju, ali ribe svakako ima, barem one iz uzgoja.  

image

Luc na fete

Saša Burić/Cropix
image

Već 40 godina na iston banku, lubini i komarče za deset eura kilo

Saša Burić/Cropix
image

Komarča 

Saša Burić/Cropix
image

Ponuda ribe

Saša Burić/Cropix
image

S arbunon udica gratis

Saša Burić/Cropix
image

Luc je danas glavni na ribarnici

Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:44