StoryEditorOCM
SplitBorba za misto

Besplatan parking u centru grada ova Splićanka ‘plaća‘ podizanjem brisača, uvredama i prijetnjama: ‘Imali su i rampu...‘

Piše Božidar Lončar
15. studenog 2023. - 22:24

Kada idete u centar grada i ne želite platiti parking jedna od opcija je parkiranje u male i uske ulice poput Istarske, Riječke, Tesline ili Držićeve ulice. Automobili poslagani kao „srdele” s obje strane kolnika da jedva pješaci, a kamoli vozila mogu proći. Tko nađe mjesto, osobito ujutro ili kasno navečer može se smatrati sretnikom. Onaj tko bolje poznaje Manuš ili zna nekoga tko tamo živi znati će „gdje se uvaliti”, poput Helene Tresić Pavičić koja nam je otkrila javni parking u Držićevoj četiri na kojem može stati 25 do 30 vozila. Ona se tamo parkira povremeno kada ide na posao ako ne pronađe mjesto, kaže nam.

No, nismo je kontaktirali zbog toga. Helenu skoro svaki put dočekaju podignuti brisači, uvrede, psovke, omalovažavanje i prijetnje, kako nam govori. Na sreću, sve je stalo na uvredama i brisačima, no takve riječi i ponašanje su bile razlog zbog čega je odlučila javno istupiti u Facebook grupi „Split i okolo Splita”:

- Stanari s adrese svojataju javni parking. Šerifskim načinom i pogrdnim riječima, a često prijetnjama ”rizanjem guma” te nastoje otjerati. I danas su mi bili dignuti brisači. Prijetila mi je jedna srednjovječna gospođa ”Je li znam da će mi izrezati gume” dok me druga pitala „Što se imaš tu parkirati, idite ti i tvoja karampana! Ovdje se parkiraju ljudi iz zgrade – govori nam vidno iznenađena Helena.

Kaže nam kako bi im svaki put odgovorila kako će u tom slučaju podići tužbu zbog oštećenja tuđih stvari. Rekla nam je kako su prije tri godine čak i samoinicijativno postavili rampu:

- Prijatelj mi je živio u tom neboderu i rekao mi je da je ”luda kuća”. Prije tri godine su sami postavili rampu koju su komunalni redari maknuli. Toliko daleko su išli. Parkiram se dolje skoro sedam godina, skoro svaki put je tako! U cijelom Splitu je problem s parkingom, ali parking je javan. Ničija g****a nije preplaćena na klupicu!

image
Fotografija: Helena Tresić Pavičić

Poručila je kako će nastaviti parkirati gdje može i gdje je dozvoljeno. Možda parking u centru grada neće morati platiti, ali pripremite živce jer nikad ne znate u koje ste susjedstvo došli.

image
Screenshot/ Facebook grupa: "Split i okolo Splita"
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:31