StoryEditorOCM
Splitkuća putujuća

Anja, blondinka za volanom, i Kikaš bili su prave atrakcije truck showa; Evo priče kako je zaiskrilo između dvoje kolega

Piše Mirela Goreta
28. travnja 2024. - 14:20

"Always be nice to a truck driver, we know places where nobody will find you” (engl. uvijek budite ljubazni prema vozaču kamiona, znamo mjesta gdje vas nitko neće pronaći") - u majici s tim natpisom ponosno je oko svog kamiona kružio dobro raspoloženi Slavonac Karlo Marić na drugom dalmatinskom Truck showu održanom na splitskom TTTS-u. 

Veseli Karlo već je sudjelovao na brojnim sličnim smotrama, a na jednoj od njih upoznao i kolegicu, djevojku Anju Fortunu. Otud i objašnjenje natpisa u kabini njegova kamiona nazvanog "Pink trouble" (engl. ružičasta nevolja). "Anja, blondinka za volanom" je, naravno, simpatična Slovenka koja mu je zarobila srce. Na Truck show Dalmacija došli su zajedno, a među njima je, otkriva nam, zaiskrilo na istovjetnoj smotri u Čakovcu.

- Anja je tada izgubila mobitel, pa sam joj išao pripomoći u traženju - smije se vitez Karlo. Uspjeli su naći mobilni aparat, a kad im je to već pošlo za rukom, nije bio problem ni uspostaviti buduću komunikaciju.

image
Sasa Buric/Cropix

- Od onda smo se malo čuli i, eto, krenuli. To vam je naša priča - smije se Karlo grleći Anju. Veza im, kaže, nimalo ne trpi zbog prirode posla. Karlo vozi za jednu riječku tvrtku - teren su mu Hrvatska, Italija, Slovenija, Austrija, Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska, dok se Anja, zasad, drži samo dežele. Relativno je friška vozačica, za volanom cestovne grdosije je posljednje dvije godine. Preko tjedna su svaki u svom kamionu, a vikendi su rezervirani samo za njih. Od petka navečer do ponedjeljka ujutro, dok ne krenu na posao. Redovno se čuju preko video poziva i, zaljubljeno vele, sve štima.

Na splitskom Truck showu Dalmacija odlično su se proveli, ali, za promjenu, tijekom dvodnevne manifestacije spavali u apartmanu. Zna se kako je vozačima njihov kamion zamjena za dom, no Karlo je ovaj put poželio malo veći komfor za Anju i sebe.

- Na više truck showova spavao sam u kamionu, ali smo se htjeli malo odmoriti, da nam nitko ne remeti san. Bude vam na ovakvim događanjima veselo... Uvijek će netko, iz zezancije, doći u kabinu - smije se Karlo, pa otkriva kako je od najranije dobi zaražen kamionima. Tata mu je također vozač, s njim je od četvrte godine prošao pola svijeta. Bugarsku, Tursku, Armeniju, Tadžikistan, Kirgistan...

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

- I dva mlađa brata isto voze kamione. Svi smo u obitelji vozači, osim majke. Eto, sada ga vozi i moja cura, a njezina majka, moja buduća punica, također je položila, tako da trenutno u obitelji imamo šest šofera - govori Karlo. S ponosom ističe kako je (ne, nimalo ga ne smeta taj izraz, dapače) kamiondžija u krvi i nada se da će taj posao raditi do kraja života. Zapravo uopće ne zna koji bi drugi mogao baš kao i Imoćanin Ivan Granić oko čijeg su kamiona s tablicama KIKAŠ, kako glasi i ime tvrtke za transport iz Medova Doca, zastajkivali mnogi posjetitelji truck showa na TTTS-u. Malo se njih nije poželjelo fotografirati uz njegovca ljubimca ili ‘okinuti‘ fotke duhovitih poruka na  šoferšajbi poput onih "Goni jelene i ne staj" i "Ne boj se, riješit ćemo”.

- Kako reagiraju ljudi na cesti kad vide tablice?! Uvijek pozitivno. Trube, mašu, ma sve... - uz osmijeh će mladi Ivan Granić. Posljednjih osam godina je za volanom kamiona, a počeo je u 18-oj godini zaposlivši se "u bratovoj firmi". ‘Pokriva‘ cijelu Europu, vozi do Albanije i Grčke na njezinu jugu, ali i u Španjolsku, Njemačku... Baš kao i Slavonac Karlo odmalena je vezan za moćna vozila za prijevoz tereta.

image
Sasa Buric/Cropix
image
Sasa Buric/Cropix

- Prvi je krenuo najstariji brat, a onda i mi mlađi. Pet nas je braće i svi vozimo - kaže Ivan. Ovaj posao mu je u krvi...  

- Ne može to svatko raditi. To, tko voli, voli... Ma to vam je neopisivo. Ništa drugo ne bi mogao raditi u životu - zažareno će mladić pozirajući okružen članovima obitelji, koja je na Truck show Dalmacija stigla s dva kamiona upregnuta u familijarni business.

Missica iz Splita

Titulu missice drugog Truck showa Dalmacija ponio je domaći ljepotan, kamion Batalić registarskh oznaka ST-1199-AJ, mjesto prve pratilje pripalo je kamionu ZG-PASSION, dok je drugom proglašen MAN tvrtke Auto Hrvatska. Neposredno prije proglašenja najljepših priređena je i tombola, dok je poslijepodne začinjeno sexy pranjem kamiona i natjecanjem u brzoj izmjeni gume u kojoj je pobjedu odnio Tomislav Kozina.

Maja Šuput u Disneylandu za odrasle

Organizatori Truck showa Dalmacija osigurali su za sudionike i posjetitelje štandove s gastronomskom ponudom, pa čak i inovativni prijenosni WC u vidu toilet busa s integriranim sustavom vode i odvodnje, a njihovu pozivu odazvala se  i nekolicina izlagača.

Naravno, najveću pozornost privlačili su ušminkani kamioni i glazbena zvijezda završne večeri Maja Šuput za čiji se koncert nije plaćao ulaz.

"Nestvarno, izgleda poput Disneylanda za odrasle”, oduševljeno je komentirala pjevačica kamionski light show uoči nastupa otkrivši kako se svojedobno i sama okušala u vožnji kamiona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:49