StoryEditorOCM
SplitSVE ISTO KA I LANI

A šta će tek biti usrid lita! Split krcat turistima; šetaju polugoli, piju i žale se da im je skupo! Sve smo snimili

Piše Božidar Lončar
13. travnja 2024. - 14:45

Krenulo je ludilo. Centar Splita i Bačvice vrve turistima. Sve već podsjeća na srpanj. Nažalost, tako i izgleda. U petak navečer Split je bio prljav, jutros je već bilo bolje, no oko podneva već izgleda kao i navečer. Masno i šporko.

Kao što smo već rekli, turisti ne mijenjaju navike. Videosnimke deranja, urlanja, skidanja, slikavanja i divljanja u staroj gradskoj jezgri već su krenula. Nastavili su i danas. Grupa Danaca tako upija sunce kod HNK. Jedan od njih, istetoviran, gol do pasa. Kaže da su došli zbog Hajduka te da nije znao da ne može biti bez majice zbog čega je postao predmetom sprdnje svojih prijatelja. Netko mu je očito samo to trebao reći kada već nema oznake ni redara u blizini.

image

božidar lončar

Božidar Lončar/Božidar Lončar

Na Rivi vidimo dvije turistkinje, a jedna od njih u grudnjaku/kupaćem kostimu razgledavaju grad. Nitko im ništa nije kazao, pa ni mi, ali smo ih uslikali. Doduše, dva spomenuta slučaja su jedina koja smo detektirali danas.

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Kod Turističke zajednice uz more je sjela ekipa od desetak Talijanki. Kažu nam da su iz Napulja i došli su ovdje na ekskurziju. Hrana im je u redu, još im je hladno za kupanje, ali cijena sladoleda ih je šokirala. Kažu nam, četiri eura su dale za jednu kuglu...Svašta, ne bi da je od zlata!

Bačvice izgledaju kao gradilište, ima sto stvari na koje treba upozoriti turiste. Ali, to je druga tema. Ženska ekipa iz SAD-a došla je ”uhvatiti boju”.

- Bile smo na Hvaru i sada smo ovdje. Tamo smo platile 80 eura za tri noći po osobi, a cijena hrane je u redu, nije bilo preskupo. Ovdje su cijene razumne, smještaja, hrane i svega, barem za sada. Malo ćemo tulumariti i razgledavati – kazala nam je jedna od njih.

Đir završavamo u Đardinu i pored Dioklecijanove palače. Na zelenoj površini pored Zlatnih vrata, ekipa je otvorila pivo, puši cigarete, smije se i pušta glazbu. Uspjeli smo ih i snimiti.

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Ono što nas je ipak najviše razočaralo je otac koji je sjeo na zaštićena kamenja na ulaz u Zlatna vrata. Otvorio je limenku pive, nagnuo, a njega je kopirao i sin od možda tri-četiri godine koji je to isto napravio s bočicom vode. Žena se samo smije. Otužno.

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:20