Je li vam se dogodilo da ste ispekli burek ili pitu, a konačni rezultat nekako vam nije po guštu. Ako ste pazili na kvalitetu i svježinu sastojaka, samo je jedno objašnjenje za to: recept vam nije baš najbolji ili mu nedostaje ključni korak. A taj ključni korak, koji mnogi zaboravljaju, uključuje zalijevanje pečenog bureka ili pite mješavinom sastojaka koji mu daju neodoljivu sočnost i još bolji okus.
Čime ćete ih točno zaliti ovisi o nadjevu koji ste koristili pa će tako u slučaju da ste koristili meso upotrijebiti zaljev od i vode, ulja i malo soli ili onog univerzalnog začina koji je iznimno popularan na našim prostorima ili se, pak, koristi dobra, domaća mesna juha.
Isti će vam zaljev poslužiti i za popularnu krumpirušu.
Ako ste pekli pitu od sira ili od tikve, zaljev bi se trebao sastojati od mlijeka i vrhnja.
Pečete li pak slatku varijantu ovog jela nadjevenu jabukama, upotrijebit ćete sirup od šećera i vode.
Što god da koristili, dovoljno je zaliti pitu ili burek kad su već ispečeni pa ih zatim pokriti i ostaviti u toploj pećnici desetak minuta da se tekućina dobro upije i jelu da sočnost.
Malo truda itekako se isplati.