StoryEditorOCM
Savjetivrijedi pokušati

Volite bob, ali vam škodi probavi? Evo kako ćete postupiti, ovo će vas spasiti: od sada ćete moći uživati bezbrižno

Piše T. S. M.
25. travnja 2024. - 07:05

Bob, ta divna grahorica čiju sezonu mnogi jedva dočekaju, za mnoge je podjednako izvor užitka koliko i uzrok patnje. Smeta im probavi. Nikakvo čudo, jer dio je biljnog roda poznatog po uzrokovanju neugodnih nuspojava. Nećemo u detalje. 

Srećom, rješenja je nekoliko.

Prvo je ukloniti kožicu sa svakog pojedinog zrna ili barem s većine njih. Nije jako teško nakon što je bob skuhan ili barem obaren. Ali je ubitačno dosadno.

image
Shutterstock

I zato je tu drugo rješenje: treba mu dodati sastojke koji smanjuju nadimanje. Opcije su metvica, kim, koromač, anis, kardamom i sjemenke korijandera. 

Postoji i treće rješenje. Neki, naime, smatraju da će nam bob teže pasti na stomak ako ga kombiniramo s mesom, suhim ili svježim, svejedno je. Stoga bi se takvih jela trebalo kloniti. No tu su bob i biži, bob i manistra, bob i artičoki...

A evo vam još jedan savjet: ako vam bob zadaje muke, svakog biste mu proljeća trebali pristupiti strpljivo i oprezno. Kad dođe u stađun, nemojte odmah navaliti. Prvog dana pojedite malenu porciju. Za koji je dan je malo povećajte. Pa nakon još par dana dodatno podebljajte porciju. Tako ćete pripitomiti probavni sustav i smanjiti iritacije. Tako bar kažu, ali vrijedi pokušati... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:07