StoryEditorOCM
Savjetipripazite

Ovo je najbolja metoda za uklanjanje prljavštine i pesticida s voća i povrća. Znate li ovaj detalj vezan uz lubenicu?

Piše Spiza SD
18. kolovoza 2023. - 07:05

Kad čistimo povrće i voće želimo biti sigurni smo ukloniti ne samo nečistoće i nego i kukce. No što je s kemikalijama koje se koriste u uzgoju i transportu? TikTok je popularizirao trend pranja voća i povrća u sodi bikarboni, bijelom octu i specijalnim "proizvodnim sredstvima za pranje", no je li to doista najbolja metoda?

Dobra vijest za one kojima se ne da gnjaviti sa spomenutim metodama, ali ih ipak brine utjecaj pesticida i drugih kemikalija na zdravlje je da se najboljom metodom za njihovo uklanjanje smatra sasvim obično i svakodnevno pranje pod mlazom vode iz slavine. Plodovi s pukotinama, hrapavim površinama i lišćem zahtijevaju temeljitije čišćenje pa će vam za njihovo pranje trebati malo više pažnje, a možda i četkica za pranje.

image
Shutterstock

Metoda pranja pod mlazom vode smatra i najboljom za uklanjanje nečistoća, bakterija i spora, što je također dobro imati na umu.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i Uprava za hranu i lijekove preporučuju pranje proizvoda tekućom vodom, a ne octom, sodom bikarbonom ili komercijalnim proizvodima poput sapuna, deterdženta ili proizvoda na kojima stoji da su namijenjeni pranju voća i povrća.  Razlog za oviu preporuku je u tome što je opasnost da bi voće i povrće koje je po prirodi porozno, moglo upiti kemikalije iz sredstava za pranje.

image
Shutterstock

Namakanje voća i povrća u čistoj vodi moglo bi se činiti kao učinkovit način dubinskog čišćenja, no stručnjaci upozoravaju da bi takva metoda mogla dovesti do povećanog širenja klica, osobito ako je obavljate u sudoperu koji je u mikrobiološkom smislu puno prljaviji nego što to mislite.

Ne zaboravite oprati i plodove koji se gule i jedu bez kore, kao što su lubenica, dinja ili mango, kako bi se smanjila količina prljavština i bakterija koje bi se mogle prenijeti s kore na pribor kojim je ljuštite, na ruke ili u hladanjak u kojem ćete čuvati nepojedene ostatke.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 01:52