StoryEditorOCM
Savjetilakše ne može

Kako bez po‘ muke naribati komad sira, čak i kad je tvrd k‘o kamen? Rješenje je jednostavno, a evo što učiniti s mekim

Piše Spiza SD
2. studenog 2023. - 07:10

Ako ste ikad u životu ribali sir, poznato vam je koliko nereda može izazvati taj proces da ne spominjemo kako je dosadno i naporno na kraju cijelog procesa čistiti ribež. Svemu tome lako ćete doskočiti malim trikom.

Sve što trebate napraviti je prije ribanja sir na neko vrijeme pospremiti u zamrzivač. Može li jednostavnije?

Ovaj trik najbolje pali s polutvrdim sirevima kao što su cheddar, gauda i ementaler koji su previše su savitljivi da bi lako naribali dok su na sobnoj temperaturi ili temperaturi iz hladnjaka. Međutim, ako ih ostavite oko 30 minuta u zamrzivaču prije nego što ih naribate, izazvat će puno manje nereda i ljepše će se i lakše naribati.

image
Pierre Louis Viel/Foodcollection Via Afp

Ako pak imate posla s tvrdim sirom poput parmezana ili grana padana, vaš problem je sasvim suprotan: sir može biti previše suh i tvrd da bi ga bilo lako ribati. Da biste riješili problem, trebat će vam malo vlage.

Omotajte cjeli  komad sira vlažnom gazom ili navlaženim papirnatim ručnikom a zatim ga stavite u vrećicu i dobro zatvorite te pohranite u hladnjak u pretinac za sir.Struktura će mu postati podatmnija, a okus neće biti narušen, no možda ćete se trebati malo strpiti. Ovisno o tome koliko je sir suh, to može trajati od sat vremena do jednog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:03