StoryEditorOCM
Receptimuhlama

Volite li palentu i sir, morate znati za ovo jelo: priprema je jako laka, a okus fantastičan. Turci znaju što valja...

Piše Spiza SD
22. studenog 2023. - 07:10

Kad vam dođe želja za jednostavnim, ali zasitnim doručkom, sjetite se ovog jela iz turske kulinarske tradicije jer zadovoljava oba kriterija i pritom je fantastično ukusno. Muhlama (ponegdje i mihlama ili kuymak) kombinira palentu i sir pa vam već po tome mora biti jasno da je riječ o dobroj ideji i odmah vam postaje jasno zašto uživa toliku popularnost (a uživa).

Premda muhlamu možete pripremiti s bilo kojim sirom koji vam se nađe pri ruci, za najbolji uspjeh koristite kašar, lokalnu vrstu sira sličnu kačkavalju, a ako ga ne nabavite poslužite se goudom, provoloneom ili pak mozzarellom u kombinaciji s nekim poikantnijim sirom za bolji okus, jer kad se pravi muhlama ključno je da se sir dobro topi i rasteže.

Premda se obično jede kao doručak, muhlamu mnogi vole i kao marendu ili laganu večeru pa radite kako vam odgovara, a prilikom posluživanja možete je kombinirati s dodacima kao što su orasi, grožđice i tome slično ili ići na pikantnu varijantu pa je poslužiti uz suhomesnate specijalitete te krekere ili komade kruha i sezonsku salatu.

Muhlama

Sastojci:

150 g sira kašara
150 ml mlijeka
150 ml vode (više po potrebi)
2 žlice maslaca
2 žlice kukuruzne krupice
sol

Priprema:

Otopite maslac u manjem loncu, dodajte kukuruznu krupicu i kratko propržite pa zalijte vodom i promiješajte. Dodajte mlijeko i sol, pomiješajte da se sjedini pa kuhajte par minuta. Ubacite sir i kuhajte uz miješanje dok se sir ne otopi i odmah poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 09:31