StoryEditorOCM
Slanosaganaki

Spektakularno jelo zbog kojeg se viče ‘Opa!‘: pripremite specijalitet sa škampima i obiljem sira, sve ćete oduševiti!

Piše Spiza SD
30. srpnja 2023. - 13:30

Postoji li netko tko ne voli prženi, pečeni ili pohani sir?  Teško. Svi ljubitelji termički obrađenog sira trebali bi znati za "saganaki", veliki specijalitet... hajde da vas čujemo koje kuhinje! Sigurno ste pomislili da je riječ o japanskoj jer saganaki baš tako zvuči, no zapravo je riječ o grčkoj kuhinji, a naziv potječe od istovjetne riječi za malenu tavu s dvije drške.

Pored sira, u saganakiju često završe povrće, plodovi mora i drugi slasni dodaci, no ključno je da sira ima obilato i da se koriste čvrste vrste kao što su kasseri, kefalotyri i kefalograviera, koji se mogu zamijeniti zrelim grojerom i pecorinom, no poslužit će i halloumi pa čak i mozzarella, koja je doduše puno mekša, ali se lijepo topi. U posljednje vrijeme u ulozi sira za saganaki često viđamo fetu, što ste možda primijetili pratite li foodie profile na društvenim mrežama: ovoga ljeta ama baš svi jedu pečenu fetu na sve moguće načine. A zapravo najčešće jedu pojednostavljenu verziju saganakija.

Još j jedna verzija saganakija iznimno popularna, a slavu je stekla u grčkim restoranima u Sjedinjenim državama, a zahtijeva nešto više vještine i hrabrosti: takozvani "plameni" saganaki. Naručite li ga u nekom restoranu koji drže američki Grci, stići će vam na stol doslovno u plamenu, jer se prilikom posluživanja zalijeva alkoholom i flambira, pri čemu će konobar vas i vaše društvo poticati da povičete "Opa!" kad se alkohol zapali.

Hoćete li i vi svoj saganaki flambirati i vikati opa, nećemo vam se miješati, ali svakako vam savjetujemo da date šansu ovom jelu jer je jako ukusno. Najjednostavnija verzija priprema se tako da se komad sira u komadu dobro uvalja u brašno, stavi u nauljenu posudu i zapeče dok se uhvati koricu i lijepu boju, no zašto biste ostali na tome kad postoji puno jako dobrih recepata s jako finim sastojcima? Predlažemo vam jedan s kozicama ili škampima.

Saganaki s kozicama

Sastojci:

200–250 g feta sira
25 srednje velikih kozica ili škampa
60 ml Ouzoa
4  rajčice
2 mlada luka
2 češnja češnjaka 
1 glavica luka
1/2 ljute papričice
2 žlice svježeg kopra ili peršina
maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Rajčice narežite na male kockice i ostavite ih u cjedilu da se iscijedi suvišna tekućina. Za to vrijeme očistite kozice ili škampe te nasjeckajte ljutu papričicu, luk, mladi luk i češnjak. 

Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri, dodajte nasjeckani luk i pirjajte 1 minutu. Umiješajte nasjeckani češnjak, čili papričicu i bijeli dio mladog luka (zeleni ostavite za ukras) pa začinite solju i paprom. Pirjajte sve sastojke zajedno još 1 minutu. Dodajte nasjeckanu rajčicu, poklopite i ostavite da se lagano kuha pet minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

Škampe ili kozice posolite i popaprite pa ih u tavi prikladnoj za pećnicu prepecite s obje strane. Kad uhvate boju zalijte ih Ouzom i dobro promiješajte. Dodajte im umak s rajčicom, po vrhu izmrvite sir pa sve zapecite pet minuta.

Pečeno ukrasite nasjeckanim peršinom ili koprom te zelenim dijelom mladog luka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:03