StoryEditorOCM
Slanobogato i sočno

Pečena rebra dovedena do savršenstva: po Anjinom su receptu tako mekana da meso otpada s kostiju, a šug je nevjerojatan

Piše Spiza SD
12. studenog 2023. - 12:57

Temperature i vremenske prilike konačno su u skladu s dobom godine, što znači da ovog vikenda kuhamo pravu, dobru, okrepljujuću spizu. Nadamo se da i vi slično razmišljate jer smo vam nabavili recept za čistu peticu. Dala nam ga je Anja Maršić, koju guštamo pratiti na izvrsnom Instagramu Hungry Anja. Kako sama priznaje, ovo je jedan od njenih najpopularnijih recepata ove godine, barem prema IG algoritmu, a čim ga proučite bit će vam jasno zašto je tako. Ma, zapravo, dovoljno vam je vidjeti fotografiju, zar ne?

image
Anja Maršić

Recept je za sporo pečena rebarca (ono što se u engleskom govornom području  naziva short ribs), a rezultat je vrlo nježna junetina, meka toliko da otpada s kostiju, u bogatom umaku od crnog vina! Ono što nam se osobito sviđa kod Anjinog recepta je to što je za pripremu dovoljno tek 10-15 minuta, nakon čega će pećnica odraditi sav preostali posao. Za to vrijeme slobodno izađite u šetnju, ako vas ovi oblaci vani nisu prestrašili, a kad se vratite, dočakat će vas istinska poslastica. 

Recept je za pet do šest osoba pa ga prilagodite svojim potrebama, no savjetovali bismo vam da ponešto premašite potrebne količine kako biste u ovom slasnom jelu uživali i sutradan. Anja poručuje da je narednog dana još ukusnije, a svo meso koje preostane nakon toga možete uz dodatak rajčice pretvoriti u ragu koji izvrsno prija uz tjesteninu.

Slijedi recept, a u nastavku ćete pronaći i video u kojem možete vidjeti kako Anja priprema rebarca.

Sporo pečena rebra

Sastojci

5-6 junećih rebara (svako oko 250-300g)
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice paste od rajčice
1 veći luk
1 cijela glavica češnjaka prerezana na pola
150 g stabljike celera
150 g mrkve
600 ml temeljca (goveđi, pileći ili povrtni)
300 ml kvalitetnog crnog vina
1 žličica paprike
3 lista lovora (odlično bi poslužio i ružmarin)
sol i dosta svježe mljevenog crnog papra
svježi peršin

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 150°C. Začinite rebra solju i paprom. Zagrijte ulje u velikoj plitkoj posudi od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Dodajte rebra i zapecite sa svih strana, oko 2-3 min po strani pa ih premjestite na tanjur.

Odstranite višak masnoće prije dodavanja nasjeckanog celera, mrkve, luka i češnjaka pa povrće kuhajte, miješajući, dok ne porumeni, oko 6 minuta. Umiješajte pastu od rajčice i papriku, kuhajte još 1 minutu.

Vratite rebra u lonac zajedno sa sokovima koje su pustila. Dodajte vino i pustite da zakuha. Dodajte temeljac, lovorov list, ružmarin i češnjak pa poklopite te prebacite u pećnicu i pecite 3-4 sata, dok meso ne postane super mekano. Pečena rebra pažljivo izvadite iz lonca i premjestite na veliki tanjur.

Uklonite masnoću s površine, a ostalo izmiksajte kako bi umak bio lijep i kremast. Vratite na vatru i lagano kuhajte otklopljeno 20-30 minuta da se umak malo reducira. Posolite i popaprite. U gusanu posudu pažljivo vratite rebarca, žlicom zalijevajući umak, sve još malo pirjajte pa pospite malo svježeg peršina i poslužite uz pire od krumpira ili kremastu palentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 16:20