Nije li lijepo uz zalogaj dobre domaće spize zaploviti sjećanjima i vratiti se u djetinjstvo? Upravo to će vam se dogoditi isprobate li naš provjereni recept za omiljeno mesno jelo - junetinu s pireom. Jednostavnije ne može, ali ni bolje, jer po ovom receptu meso će biti tako mekano da će se topiti u ustima.
Ovo je klasik kojem se svi rado vraćamo, a da bi vam ispao najbolje moguće pobrinite se nabaviti kvalitetan komad mesa. Za ovo jelo najbolje su pozicije lopatica i vrat, jer će biti osobito sočni.
Junetina u umaku
Sastojci:
1 kg junetine
250 ml temeljca
200 ml crnog vina
4 režnja češnjaka
3 grančice timijana
2 luka
2 mrkve
1 1/2 stabljika celera
2 žlice koncentrata rajčice
2 žlice ulja
sol, papar
Priprema:
Na zagrijanom ulju zapecite meso u komadu sa svih strana pa ga izvadite. Na istu masnoću stavite usitnjeni luk, pirjajte ga dok ne postane staklast pa dodajte narezanu mrkvu i stabljiku celera te usitnjeni češnjak.
Čim češnjak zamiriše, dodajte koncentrat rajlice, kratko pirjajte dok ne potamni pa zalije vinom. Ubacite timijan, pričakejta da alkohol ishlapi, dodajte temeljac i meso, posudu poklopite i prebacite u pećnicu.
Imate dvije opcije: peći meso malo kraće i na višoj temperaturi ili peći ga dulje na nižoj temperaturi. Uz prvu opciju, koja podrazumijeva temperaturu oko 180-190 stupnjeva meso bi vam moglo biti gotovo kroz sat i pol, dok će namu na nižoj temperaturi, najbolje oko 160 stupnjeva, trebati oko dva i pol sata.
Bez obzira na metodu, u finišu ćete meso još kratko peći otklopljeno, bit će dovoljno dvadesetak minuta na 180 stupnjeva.
Pečeno meso trebat ćete još samo usitniti, umak ispasirati, a zatim sve poslužiti uz pire.