StoryEditorOCM
SlanoGOTOVO ZA 20 MINUTA

Ova neobična namirnica savršeno se uklapa u brojna jela, a mi imamo odličan recept za zdravu i kremastu juhu.

Piše SD SPIZA
20. veljače 2024. - 17:35

Butternut tikva se zbog svoje neutralne arome i teksture može savršeno uklopiti u brojne recepte. Možete ju kombinirati s različitim začinima, peći, kuhati ili pirjati. 

Ova tikva može trajati prilično dugo, ako se čuva na suhom i hladnom mjestu, što ju čini odličnim izborom za skladištenje i pripremanje tijekom zime. Bogat je izvor vitamina A, C i E, kao i vlakana, kalija i antioksidansa. Bilo da je pripremate kao prilog ili glavno jelo, butternut tikva je ukusna i hranljiva opcija koja će oduševiti sve okupljene za stolom.

Za vas smo pronašli jedan odličan recept za juhu od butternut tikve, a priprema je brza i jednostavna.

Juha od butternut tikve

Sastojci:

1 luk srednje veličine
2 mrkve 
50 ml ulja
1 butternut tikva srednje veličine
2 rajčice
sol
papar

Priprema:

Čišćenje i rezanje butternut tikve oduzet će vam najviše vremena pa odmah krenite s tim. Trebat će vam daska za rezanje i oštar nož, tikvu izrežite na komade približno jednake veličine. 

Za pripremu ove juhe pripremite jedan veći lonac. Sitno isjeckajte luk i dodajte ga na ugrijano ulje u loncu, dinstajte dok ne poprimi zlatnu boju. Zatim dodajte mrkvu izrezanu na kolutiće i dinstajte par minuta, dodajte butternut tikvu i dolijte dovoljno vode da prekrije sve sastojke u loncu. Pred kraj kuhanja ubacite dvije rajčice, savršeno će upotpuniti okus. 

Kuhanje traje otprilike 20 minuta, dok tikva ne omekša do mjere da ju je moguće lako prepoloviti vilicom. Lonac odmaknite sa štednjaka i jedan dio vode odlijte u posudu koju ćete držati sa strane, nemojte ju baciti. Štapnim mikserom izmiksajte sastojke da dobijete gustu juhu, gustoću regulirajte vodom od kuhanja koju ste ostavili sa strane. 

Kad budete zadovoljni teksturom lonac vratite na štednjak, dodajte sol i papar po te ostavite par minuta da prokuha. Po želji, juhu možete poslužiti i s malo kiselog vrhnja.
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:23