StoryEditorOCM
Receptitradicionalno jelo

Jeste li čuli za tagaricu? Obožavaju je zbog sočnosti i mekoće mesa, evo kako će vam uspjeti - tajna je u poklopcu

Piše Spiza SD
17. lipnja 2023. - 10:05

Kako pripremiti ukusno jelo od jednostavnih sastojaka? Polako. Upravo je u strpljenju i jednoj maloj caki s poklopcem tajna dobre tagarice, ukusnog tradicionalnog jela koje se priprema na sjeveru Bosne i Hercegovine, a jedna je od verzija bosanskog lonca. Neobičan naziv duguje zemljanoj posudi, tagari, u kojoj se pripremalo.

Imate li kojim slučajem zemljanu posudu, iskoristite je za pripremu ovog specijaliteta, ali se sjetite najprije ju potopiti u vodu, oko sat vremena, kako bi je za vrijeme kuhanja otpuštala u jelo. Ako je nemate, poslužite se posudom za kuhanje debljeg dna, a kako bi rezultat bio što sličniji originalu, koji je omiljen zbog izrazite sočnosti i mekoće mesa, pripazite kod stavljanja poklopca: jelo najprije prekrijte s nekoliko slojeva aluminiske folije, kako biste bili sigurni da je potpuno zatvoreno, a zatim preko toga poližite poklopac. 

Tagarica

Sastojci:

1 kg junetine od vrata
4 krumpira
2 paprike
2 rajčice
2 žlice umaka od rajčice
2 luka
1 žlica maslaca
1 žličica ulja
1/2 glavice češnjaka
1/2 žličice crvene paprike
malo crnog vina
malo peršina
sol, papar

Priprema:

Narežite meso na kockice. Luk i mrkvu nasjeckajte sitno, a paprike, rajčice i krumpir na veće komade.  

Zagrijte ulje, dodajte mu maslac, a kad se maslac otopi dodajte luk i mrkvu pa ih dinstaju dok luk ne porumeni. Dodajte meso i dobro ga prepržite sa svih strana da sačuva sokove tijekom pečenja. Zalijte vinom, dodajte ostalo povrće i režnjeve češnjaka u komadu, samo zarezane nožem. Sve posolite, popaprite i pospite crvenom paprikom pa zalijte umakom od rajčica koji ste razmutili u dovoljno vode da negdje do pola prekrije sve sastojke.

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva.

Pustite da uzavre, zatim poklopite na opisani način i ubacite u pećnicu. Nakon otprilike sat vremena otvorite, dodajte krumpir i po potrebi dolijte još malo vode. Ponovno dobro zaklopite i pecite još oko sat vremena, odnosno dok meso nije jako mekano.

Gotovo jelo poslužite posuto nasjeckanim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:58