StoryEditorOCM
Receptilijena pita

Jeste li čuli za lažni burek? Hercegovački specijalitet priprema se lako i to bez ključnog sastojka. Nije riječ o mesu

Piše Spiza SD
4. svibnja 2023. - 18:15

Teško da će nekoga kome se baš jede burek išta omesti u tom naumu, no, eto, ako vam dođe želja za burekom ili sličnom poslasticom od tankog tijesta i finog, slanog nadjeva, a ne poprati je jednako jaka želja da ga ispečete ili barem naručite, imajte na umu da i tome ima lijeka. Jeste li ikad čuli za lijenu pitu? Nazivaju je još i hercegovačkim burekom, kao i pitom kureljačom, a osobitost joj je u tome da se priprema puno brže i lakše od originala, osobito ako je riječ o onom pravom bureku za koji su se ručno razvlačile kore. Nama se recept jako sviđa zbog praktičnosti i prilagodljivosti jer mu možete dodati luka, začina, jaja i drugih sastojaka po želji.

Pita kureljača

Sastojci:

4 krumpira
200 g brašna
200 g slanog sira poput fete
20 g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
ulja po potrebi
sol

Priprema:

Ogulite, narežite i skuhajte krumpir pa ga procijedite. Dodajte mu maslac i vrhnje pa sve zgnječite. Dodajte izmrvljeni sir i izmiješajte pa na kraju dodajte brašno. Možda će vam trebati malo manje ili više od navedene količine. Tijesto je gotovo kad se lako odvaja od posude u kojoj ga miješate.

Kad je tijesto gotovo, vadite po 2-3 žlice tijesta i valjajte ga na pobrašnjenoj površini u debele kobasice i slažoite ih ukurug u uljem premazanu okruglu posudu za pečenje. Posliženu potu lagano premažite uljem i zapecite nekih pola sata u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:44