StoryEditorOCM
Slanospecijalitet

Dva u Dalmaciji omiljena sastojka u jednom jelu: želite li nešto morsko, lagano ali ne i stoput viđeno, ovo je za vas

Piše T.S.M.
2. veljače 2024. - 14:46

Ako vam se jede nešto morsko i lagano, ali ne i stoput dosad viđeno, imamo pravu stvar za vas. Riječ je o jelu koje naši susjedi Talijani obožavaju, a osobito je omiljeno u Liguriji, no glavni su mu sastojci dvije u Dalmaciji jako popularne namirnice. Jedna je, vrlo ste vjerojatno pogodili, blitva, a druga je sipa.

image
Shutterstock

Je li vam ikad palo napamet spojiti ih? Možda ste to već i napravili posluživši blitvu kao prilog uz sipe u padeli ili na žaru, no ovo je nešto sasvim drugo. Seppie in zimino kombiniraju te dvije namirnice na zanimljiv način: kuhaju se zajedno uz dodatak konšerve i petrusimula za bolji okus na vrlo laganoj vatri dok ne postanu vrlo mekane. 

image
Shutterstock

Seppie in zimino

Sastojci

500 g očišćene sipe
250 g očišćene blitve
2 stabljike celera
1/2 luka
1/4 vezice peršina
3 žlice maslinovog ulja
1 žlica paste od rajčice
sol, papar

Priprema:

Nasjeckajte luk, celer i peršin (nekoliko listova ostavite za ukrašavanje) pa ih stavite u širu teću na maslinovo ulje. Dinstajte nekoliko minuta dok lagano ne porumeni pa dodajte grubo narezanu blitvu, pokrijte i pustite da se lagano kuha desetak minuta.

Dodajte očišćenu sipu narezenu na trakice, sposolite i popaprite pa pustite da se kuha desetak minuta poklopljeno na laganoj vatri. Zatim otopite žlicu paste od rajčice u otprilike 200 ml vruće vode pa dodajte jelu, promiješajte i pustite da se lagano kuha oko pola sata.

Poslužite vruće, ukrašeno listićima peršina.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:42