StoryEditorOCM
Receptidomaća receptura

Donosimo novi najjednostavniji recept za burek s mesom: brzo je gotov, a bit će sočniji i hrskaviji nego onaj iz pekare

Piše SD SPIZA
11. srpnja 2023. - 13:30

Nema do bureka, pogotovo onog po starom i domaćem recepturi. Donosimo verziju za brzu i sočnu pitu od mesa u kojoj će sigurno uživati cijela obitelj. Bez puno boravka u kuhinji pripremit ćete ukusan i bogat obrok, a najbolje od svega je što u ovoj verziji recepta ne valjate tijesto. Slažemo se da je za najukusniju pitu najbolje razvaljati svoje, ali za trenutke kad nas ‘uhvati glad‘ i želja za nečim ovakvim ovo je idealan recept koji vam neće oduzeti puno vremena.

Kako bi pita bila što bolje pripazite da koristite kvalitetno meso i nemojte je previše natrpavati nadjevom. Sve dobro začinite, a za onu sočnu hrskavost pri svakom zagrizu polijte pitu preljevom, čiju pripremu smo također natipkali u receptu. Na kraju vam jedino preostaje uživati u svom domaćem specijalitetu.

Burek s mesom

Sastojci:

400 g mljevenog mesa
500 g gotovih kora za pite
2 glavice luka
3  krumpira
100 ml ulja
sol, mješavina začina, papar

Preljev:

4 jaja
200 ml jogurta
200 ml mineralne vode
sol

Priprema:

Luk narežite na sitno i dinstajte ga dok ne ‘uvene‘ i postane staklast. Zatim dodajte mljeveno meso, sve promiješajte i začinite pa dinstajte dok ne ispari sva tekućina. Za kraj naribajte krumpir i dodajte ga u tavu pa pričekajte da višak tećine ponovno ispari.

Kako biste pripremili preljev sve sastojke pomiješajte u smjesu. Pripremite lim za pečenje i odvojite tri kore pa ih stavite sa strane. Ostatak kora izrežite tako da odgovaraju veličini lima. Dvije kore stavite cijele u lim tako da kore pri rubovima izviruju. Na njih stavite 3 žlice smjese s mljevenim mesom pa ih preklopite s još jednom korom prerezanom na pola. Ponovite proces sve dok ne potrošite meso. Na kraju korama koje izviruju preklopite pitu.

Pitu prelijte uljem i dopunite korama koje ste ostavili sa strane kako bi dobro ‘zatvorili‘ pitu. Izrežite je odmah na komade pa prelijte sve preljevom. Pripazite da smjesu uspiju svi presjeci kako bi bila što sočnija. 

Pitu pustite da odstoji otprilike 20 minuta dok se ne upije cijeli preljev. Pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta, a onda uživajte u hrskavoj domaćoj piti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 15:44