StoryEditor
Spektarcovid-statistika

Tri tablice koje ‘govore‘, a koje nitko ne objavljuje: ovo je zanimljiva i edukativna analiza Vinka Bajrovića koja naglašava opasnost od koronavirusa

Piše Vinko Bajrović
8. studenog 2020. - 11:48

Tablice su vrlo moćan alat statistike, tablice "govore". Podaci iz tablice često se mogu preoblikovati u različitu vrstu dijagrama (najčešće stupčasti i kružni) kako bi se čitatelju vizualno "približilo" podatke.

Zadovoljstvo je reći da su novi kurikulumi matematike u osnovnoj školi upravo uvrstili dio statistike koji se odnosi na obradu i prikazivanje podataka.

Ovdje će se pozornost pridati trima tablicama koje nitko ne objavljuje, a koje su vrlo interesantne, ne samo u edukativnom smislu, već u želji da se naglasi opasnost od Covida i usporede podaci Hrvatske s podacima zemalja Europske unije.

U tablicama su podaci SAD-a, Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva, Brazila i Švicarske, tek tako da se skine stigma o najlošijim rezultatima tih zemalja u svijetu, ali i nama susjednih država, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, dakako, isključivo razlogom uspoređivanja podataka.

Istina, nema potrebe s podacima o Covidu 19 paničariti, ali isto tako, ne treba ni ignorirati poruke Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu i opasnost od te opake bolesti.

Epidemija i pandemija

Epidemija je iznenadno povećanje slučajeva neke zarazne bolesti u ljudskoj populaciji i određenom prostoru, koje bitno prerasta očekivani broj slučajeva u istoj populaciji. Epidemija je obično prostorno (geografski) ograničena, ali ako se proširi na više zemalja i kontinente i masovno zahvati veliki broj ljudi, nazivamo je pandemijom.

Prateći podatke WHO-a (Svjetska zdravstvena organizacija), u tablicama će se predstaviti podaci od 18. listopada 2020., u 19:30.

Uznemirujući su podaci da je u svijetu navedenoga dana bilo 40.211.224 oboljelih od Covida 19 i čak 1.117.257 preminulih. S malo računa dolazi se do podatka da u svakom satu broj oboljelih u svijetu poraste preko 21.000, a broj preminulih preko 200.

Oni koji ne znaju za podatke iz priloženih tablica često spominju za primjer Švedsku, na čije se ponašanje prema pošasti Covida 19 treba "ugledati", a da i ne znaju da je u Švedskoj oboljelo više od 100.000, a preminulo više od 6000 ljudi.       

BROJ TESTIRANIH U EU-u

Treba u prvom redu naglasiti da je broj otkrivenih-oboljelih razmjeran brojem testiranja; više testiranja, veći broj otkrivenih-oboljelih od koronavirusa.

Pojedini stručnjaci kažu da lažiramo podatke o broju oboljelih, kao i broj mrtvih u odnosu na broj oboljelih jer nam nije u "interesu" veći broj testiranja, odnosno otkrivanje oboljelih, zbog ekonomskih razloga, te se pozivaju na izjavu "Stavite maske i postanite 'ekonomski patrioti'.

Cilj nam je pronaći ravnotežu između zaštite zdravlja i funkcioniranja ekonomije i društvenog života. Bitno je da jedno ne ugrozi drugo, ali to ovisi o svakome od nas", premijera Plenkovića nakon "korona-rekorda u Hrvatskoj".

Ova tablica je "kost u grlu" Stožeru i ministru Viliju Berošu. O ovoj tablici nigdje ni riječi u medijskom prostoru, a posebno ne od Stožera.

BROJ OBOLJELIH U ODNOSU NA BROJ STANOVNIKA U EU-u

U ovoj tablici je naznačen u promilima broj oboljelih u odnosu na broj stanovnika. U konkurenciji EU država, bolje rezultate od Hrvatske imaju Slovačka, Mađarska, Poljska, Njemačka, Bugarska, Litva, Estonija, Finska, Grčka, Cipar i Latvija.

Prema tome, ne stoje izjave da smo po broju oboljelih u odnosu na broj stanovnika među najboljima u EU-u.

BROJ PREMINULIH U ODNOSU NA BROJ OBOLJELIH U EU-u

U ovoj tablici je naznačen u postotku broj preminulih u odnosu na broj oboljelih. Za države koje imaju vrlo mali postotak, a među njima je i Hrvatska, moglo bi se zaključiti da im je zdravstvo uspješnije u liječenju oboljelih.

Budimo odgovorni

Sve u svemu, ne treba ignorirati TV poruke "Austrija od petka uvodi nove mjere", "Italija uvodi nova ograničenja", "Slovenija ponovno proglasila epidemiju – večeras stupa na snagu policijski sat, trajat će od 21:00 do 6:00", "Irska u ponoć uvodi najstrože mjere u Europi, trajat će šest tjedana", "Njemačka i Španjolska u nekim dijelovima zemlje uvode potpunu karantenu", "Grčka zbog porasta zaraženih neće dopustiti publiku na stadione", "Lombardija u četvrtak uvodi policijski sat", "Hrvatska vojska postavila 51 šator kod zdravstvenih ustanova", Gordan Lauc, hrvatski znanstvenik: "Ako se nastave ove tendencije u Europi, vraća nam se zimski Covid, bolest koja ima teže simptome i veću smrtnost nego što smo imali posljednjih šest mjeseci".

Tek toliko, da se zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 01:39