StoryEditor
Moj apartmanAKTUALNA SITUACIJA

Građani deset zemalja EU-a mogu u RH ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU-a i trećih zemalja moraju imati opravdan razlog

Piše Milena Budimir
19. lipnja 2020. - 12:04
Denis Jerković/HANZA MEDIA


Građani deset zemalja EU-a mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU-a i trećih zemalja (npr. BiH, Srbija, Crna Gora, SAD, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo) kod dolaska moraju imati opravdan razlog.

Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su:

Slovenija
Mađarska
Austrija
Češka
Slovačka
Estonija
Latvija
Litva
Poljska
Njemačka

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu, mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:

- Posjedovati dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Nakon zadovoljenja uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti, odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka.

- Posjedovati dokumentaciju kojom dokazuje poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, interes gospodarskog subjekta za njegov dolazak u Republiku Hrvatsku ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka.

Sve ostale državljane koji imaju neki poslovni razlog koji se u ovom trenutku ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice najave na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 14:52