StoryEditorOCM
TV&RealityZNANJE I ISKUSTVO

Trenerica Mirna iz ‘Života na vagi‘: ‘Treba ustrajati dok novi stil života ne postane svakodnevna rutina i navika‘

Piše Kruno Petrinović/Gloria
5. siječnja 2024. - 13:34

Nakon finalne emisije i proglašenja Mislava Šepića za pobjednika sedme sezone showa "Život na vagi" 37-godišnja trenerica Mirna Čužić, koja se ove godine pred kamerama pridružila kolegi Edi Mehmedoviću, iskoristila je priliku da čestita svim kandidatima i cijelom RTL-ovom timu na sjajno odrađenom poslu. Rođena Zagrepčanka u Župi Dubrovačkoj vodi svoj Body Fit fitness studio, a od malih nogu živi aktivno, posvećena sportu, piše Gloria.

Svoje znanje i iskustvo koncipirala je u sustavu treninga Cross Combat by Mirna koji objedinjuje elemente borilačkih vještina i pilatesa, a sa svojim polaznicima radi individualno ili u malim grupama. A svoj moto “Nikada nemojte odustati, jer snovi postoje da bi se ostvarili” uspjela je usaditi i kandidatima sedme sezone showa "Život na vagi" i uvjerena je da će zahvaljujući njemu neki od njih zauvijek promijeniti svoje životne navike.

image

Edo Mehmedović i Mirna Čužić

Vanesa Pandžić/Cropix

Smatrate li osobnim porazom što pobjedu nije odnio član vašeg tima?

Ne. Puno je faktora utjecalo na to tko će na kraju iz showa izaći kao pobjednik, a treba naglasiti da su kandidati na kraju, nakon izlaska iz kuće, trenirali individualno. U svakom slučaju mi je jako mi je drago da su se članovi mog tima jako trudili i dali najbolje od sebe. Čestitam svima koji su se prijavili u show, jer to ni za koga nije bila laka i jednostavna odluka. Svima želim da i nakon showa ustraju na svom putu koji su započeli pred kamerama.

Jeste li ikad prije showa radili s pretilim osobama?

Nisam.

Što je iz vašeg iskustva najpotrebnije da bi se ljudi pokrenuli i počeli vježbati?

Za većinu kandidata koji su se prijavili u show psihološka prepreka je možda bila najvažnija, jer njima najviše fali (samo)discipline i motivacije zbog teških situacija i okolnosti u kojima su se u životu našli. Zbog toga im je pomoć psihologa bila ključna, jer sami ne bi uspjeli prionuti i disciplinirano se držati svih stručnih savjeta.

image

Marijana Batinić, Edo Mehmetović i Mirna Čužić

RTL PRESS

Po čemu ćete pamtiti svoju prvu sezonu?

Po sjajnim kandidatima i fenomenalnom timu ispred i iza kamera. Pamtit ću je po mnogim smiješnim situacijama, napetim izazovima, prijateljstvima koja su se stvorila, te mnogim postignućima i napretku koji se doslovce mogao pratiti iz dana u dan. To nama trenerima ispunjava srce i to je u konačnici i bila svrha cijelog procesa.

Kako podnosite televizijsku slavu?

Tip sam osobe koja voli svoj mir i anonimnost, ali uz show se veže dobra energija i reakcije su isključivo pozitivne. Živim u maloj sredini, u Župi Dubrovačkoj gdje se i inače više-manje svi međusobno poznajemo, ali sad me prepoznaju i u cijeloj Hrvatskoj, pa je bilo simpatičnih uleta, pozdrava, slikanja za uspomenu...

Koja su vaša najvažnija pravila za zdravi život?

Zdrav i aktivan način života temelje se na (samo)disciplini i ustrajnosti, kao i umjerenost, jer ni u što ne treba krenuti prenaglo. U prehrani ne bi trebalo biti naglih restrikcija, jer će vam tijelo ionako na kraju samo reći čega mu i koliko treba. Svakoga dana trebali bismo pronaći svoju oazu mira svejedno je li riječ o šetnji, meditaciji, slušanju glazbe, čitanju knjige, a boravak u prirodi i na svježem zraku su pritom neprocjenjiva blagodat, piše Gloria.

Je li lakše nakupiti višak kilograma ili ih se riješiti?

Kilogrami se lako skupljaju, ali i gube uz snažnu volju, disciplinu i stručnu pomoć sa strane. Svaki proces odricanja je u početku veliki stres za tijelo, psihu i um, ali zato treba ustrajati dok novi stil života ne postane svakodnevna rutina i navika. Iz vlastitog iskustva inače čini mi se da je najteže rješiv problem manjka kilograma.

Kakvi su efekti kampanjskog pristupa vježbanju?

Po mom iskustvu nisu dobri i dovode do takozvanog jo-jo efekta, jer kad stignete do cilja i sebe nagradite odustajanjem od vježbanja i aktivnosti, onda se obično dogodi povratak na staro ili stvari postanu i gore. Svaka nagla promjena nije dugotrajno održiva, pa se zato i s treningom kreće malim koracima i malim kalorijskim deficitima pod vodstvom nutricionista i trenera. Kilogrami se nisu nakupili preko noći, pa se niti navike ne mijenjaju preko noći.

Koji su vaši savjeti za postblagdanski detoks?

Po meni je postblagdanski detoks - marketinški trik, jer se tijelo samo čisti od otrova. Detoks kure, posebno one koje uključuju izgladnjivanje, na kraju vas iscrpe, pa nakon svega opet posegnete za hranom i tako se neprestano vrtite u krug.

Što ste si poželjeli u 2024.?

Što više zadovoljnih i nasmijanih klijenata Body Fit studija koji je sad u novom prostoru i na novoj adresi, te više odmora, mira i opuštanja s najbližima - dečkom, prijateljima i obitelji.

image

Mirna Čužić i Edo Mehmedović

Darija Kraljević

Je li i vaš dečko trener?

Ne, ali je bivši sportaš, pa živi vrlo aktivno: zajedno planinarimo i ponekad treniramo skupa.

U kojem zagrebačkom kvartu ste odrasli?

Moj kvart je Maksimir, a zdrave navike stekla sam u obitelji. Moji roditelji i dalje su aktivni: mama vježba jogu, tata mnogo šeta i stalno je u pokretu, a mlađi brat vježba borilačke sportove i ide u teretanu.

Kako su članovi obitelji podnijeli vaše preseljenje daleko od kuće?

Drago im je što sam ostala u Hrvatskoj, što sam sretna i što sam pronašla svoj put, te da nisam otišla u Australiju ili Ameriku, o čemu sam ozbiljno razmišljala. A njima do Dubrovnika avionom stvarno nije daleko, kao ni meni do Zagreba, piše Gloria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 03:56