StoryEditorOCM
TV&RealityTV ANKETA

Od ‘razmišljam se i ja prijaviti‘ do ‘nikad čula‘: pitali smo Korčulane gledaju li reality show ‘Brak na prvu‘

Piše Dora Lozica
27. ožujka 2024. - 11:25

Koliko se institucija braka promijenila posljednjih desetljeća najbolje svjedoči planetarno popularni reality show "Brak na prvu" tijekom kojeg potpuni stranci obećavaju provesti život zajedno. Kao i svaki reality show, i "Brak na prvu" je sociološki eksperiment tijekom kojeg se dvoje potpunih stranaca prvi put u životu upoznaje na vlastitom vjenčanju, ispred matičara, u vjenčanici i odijelu.

Prije tog i inače najuzbudljivijeg dana u životu, a u ovom kontekstu pogotovo, kandidati se prijave na show, nakon čega ih ljubavni eksperti proučavaju i spajaju. Tim ljubavnih stručnjaka u Hrvatskoj čine psihoterapeutkinja Iva Stasiow, spisateljica i stručnjakinja za muško-ženske odnose Sanela Kovačević Nelly i sudski vještak za psihologiju Boris Blažinić.

Nakon vjenčanja, novopečeni bračni par ide na medeni mjesec te zajedno moraju živjeti šest do osam tjedana, ovisi o zemlji u kojoj se show prikazuje, a na kraju svakog tjedna imaju mogućnost odustati i razvesti se. Televizijska drama, svađe, nesuglasice, pronalaženje kompromisa, seksualna privlačnost pa čak i ljubav, sve to garantira gledanost, a par koji izdrži u braku do kraja showa osvaja nagradu, najčešće egzotično putovanje.

U Hrvatskoj se trenutno na RTL-u prikazuje četvrta sezona ovog popularnog realityja koji je nastao u Danskoj prije deset godina. Na show se prijavljuju osobe svih generacija, najčešće se radi o kandidatima s bolnim ili čak traumatičnim, prethodnim bračnim iskustvima, različitih svjetonazora, fizičkih osobina i očekivanja.

Na timu ljubavnih eksperata je odgovornost pronaći par koji će izdržati sve izazove i ostati zajedno "dok ih smrt ne rastavi", a to se događa češće nego što možemo zamisliti. Brojni su kandidati diljem svijeta i danas u braku, pa tako i dva para u Hrvatskoj.

Neki će reći da je "Brak na prvu" ionako narušenu instituciju braka srozao do granice trivijalnosti i dobrog ukusa, neki će reći da se u showu ponižavaju žene, neki su obožavatelji koji ne propuštaju niti jednu epizodu, a mnogi će se odlučiti na tu avanturu i prijaviti se. Evo što o "Braku na prvu" misle Korčulani.

Nikola Markovina (32), klesar: Gledam "Brak na prvu", razmišljam se i ja prijaviti, i to ozbiljno tvrdim. Neman neki omiljeni bračni par, ali mislim da neki parovi imaju velike šanse uspjeti i ostati zauvijek zajedno.

image

Nikola Markovina

Zoran Cebalo (37), vinar: Ne gledam "Brak na prvu", ne gledam niti jedan reality show, takvi me formati ne zanimaju, dosadni su.

image

Zoran Cebalo

Lana Vilović (24), studentica odnosa s javnošću: Kao i većinu realityja, ni "Brak na prvu" ne gledam. Mislim da takav format ne pruža novo znanje, a s druge strane je previše dramatično i inscenirano pa gledajući takve emisije ne možeš "pustit mozak na pašu" i uživati. U svakom slučaju, tko voli, nek izvoli.

image

Lana Vilović

Katarina Slejko (39), direktorica: "Brak na prvu?" Nikad čula, ali mogu pretpostaviti o čemu se radi. Ne gledam redovni televizijski program pa tako ni reality sadržaje. Koncepti koji podrazumijevaju traženje ljubavi na malim ekranima su mi prilično bizarni.

image

Katarina Slejko

Maja Šestanović (35), knjigovotkinja: Pratim "Brak na prvu" jer me zanima koje su se budale odlučile prijaviti, zabavno mi je. Ove godine ljubavni eksperti nisu dobro spojili kandidate, niti jedan bračni par ne funkcionira. Također mi se ne sviđa što se show emitira dva puta tjedno, a prošlih sezona svaki radni dan.

image

Maja Šestanović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:24