StoryEditorOCM
Showbizšto drugo očekivati

Srbi večeras biraju pjesmu za Euroviziju, favorit ‘tipično srpski‘ pjeva o Kosovu i Albancima, natječe se i Hrvatica

Piše Vanesa Tenžera
27. veljače 2024. - 17:46

Nakon što je Hrvatska odabrala Baby Lasagnu za svog predstavnika na Eurosongu, sada je red na Srbiji da odabere svog. I dok smo se mi povodili za europskim primjerom, primjesama rocka, metala uz etno note, Srbi se, sudeći po favoritu; Breskvici, vraćaju nekoliko stotina godina unazad svojim popijevkama, ili barem, tridesetak godina unazad, tematici koje se očito i dan danas grčevito drže, a to je naravno, Kosovo. 

Ovaj proces započinje večeras, prvim polufinalnim nastupom, dok će drugo polufinale biti emitirano 29. veljače na RTS-u. Konačni odabir srpskog predstavnika bit će napravljen u finalnoj emisiji koja će se održati u subotu, 2. ožujka.

U današnjem prvom polufinalu, natječu se sljedeći izvođači: Marko Mandić s pjesmom ‘Dno‘, M.IRA s ‘Percepcijom‘, Bojana x David s ‘No no no‘, Lena Kovačević s ‘Zovi me Lena‘, Saša Baša i VirtualRitual s ‘Elektroljubav‘, Martina Vrbos s ‘Da me voliš‘, Filarri s ‘Ko je ta žena‘, Breskvica s ‘Gnezdo orlovo‘, Hristina s ‘Bedem‘, Ivana Vladović s ‘Jaka‘, CHAI s ‘Sama‘, Zorja s ‘Lik u ogledalu‘, Kavala s ‘Vavilon‘ te Keni Nije Mrtav s ‘Dijamanti‘. Od tih 14 pjesama, samo će osam imati priliku boriti se u finalnoj rundi.

Prema navodima s RTS-a, glasanje će se odvijati po eurovizijskom sustavu, pri čemu će bodove dodijeliti žiri, a isto toliko bodova bit će dodijeljeno i od strane publike.

Ne može bez Kosova i pobuđivanja niskih strasti 

Unatoč optužbama koje su se pojavile, favorit večeri čini se Anđela Ignjatović, zvana Breskvica, koja je osvojila srca mlađe publike s pjesmom ‘Gnezdo orlovo‘, čiji je videospot na YouTubeu prikupio gotovo pet milijuna pregleda. Međutim, nije prošla neprimijećeno ni kritike koje su upućene Breskvici, optužujući je za nacionalizam i genocid zbog sadržaja pjesme. No, Breskvica je odlučno demantirala takve tvrdnje, naglašavajući da je pjesma stvorena kao ep odražavajući borbu između dobra i zla, te da nikako ne promovira negativne ideje.

No teško da joj se može povjerovati, jer tekst je poprilično doslovan, i premda pun simbolike, pisan da bude lako shvatljiv, dopadljiv srpskim nacionalistima, te da "budi nacionalne osjećaje". Primjerice, stihovi "tata kaže malom orlu bit će, sine, gotovo,  otići će crne ptice, vedro bit ćе ponovo". Sunce je simbol srpske hegemonije na Kosovu, dok je tama, odnosno crne ptice, simbol akcija koje je poduzeo NATO kako bi oslobodio Kosovo od srpskih paravojski. 

Breskvica je podijelila Srbiju 

U međuvremenu, njezina kolegica, pjevačica Jelena Karleuša, nije štedjela riječi ukazavši Instagram storyjem, da se radi o "balkanskom šundu", a "riječi hvale" uputila je i kolegici. 

"Zvuk koji nema smisla u ovakvoj vrsti europskog natjecanja, promašeni tekstovi i glazbeni retro pravac. Slatka talentirana djevojka u kandžama menadžera i savjetnika poznatih po uništavanju karijere. Šteta", komentirala je, a nedugo nakon toga je Breskvica objavila dva Storyja na Instagramu za koje mnogi vjeruju da su upućeni upravo njoj.

U prvom objavljenom, Breskvica pjeva pjesmu "Manta, manta" od Svetlane Cece Ražnatović s kojom je Jelena na ratnoj nozi već godinama, što je za Jelenu bila evidentna provokacija, a na drugom Storyju je na engleskom jeziku poručila:

"Fokusiram se na sebe, jer mi tuđa mišljenja neće kupiti budući "Bugatti".

Karleuša joj nije ostala dužna, izjavivši: "Mala je nevjerojatno glupa."

I Hrvatica se natječe

Riječ je o pjevačici Martini Vrbos, "srpskoj snaji" koja već godinama, zbog ljubavi, živi u Beogradu, a koja je osim po glazbi, publici poznata i kao sudionica realityja (Survivor) i voditeljica. Martina ne propušta prilike da veliča Srbiju, istovremeno blateći rodnu grudu, pa se njeno ime u zadnje vrijeme veže za medijske kontroverze i nacionalističke ispade poput onog nedavno u srpskoj emisiji AmyG, gdje je podigla tri prsta tvrdeći "da se ne preziva Vrbos, već Srbos". 

image

Martina Vrbos ovako se predstavila u popularnom showu

/Slobodna Dalmacija

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:50