StoryEditorOCM
Showbizglazbena čarolija

Od Čarobne frule i opernog pjevanja do splitskog Škvera i prve autorske pjesme: Joško iz CAMBI.ja otkrio što mu je san

23. studenog 2023. - 14:30

U izvedbi ansambala Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split i Umjetničke akademije u Splitu publika je mogla uživati u adaptiranoj, skraćenoj verziji vječnog Mozartovog klasika, jedne od najvećih opera ikad skladanih. ‘Čarobna frula‘ oduševila je one koji su je gledali, a moći će je pogledati i iduće godine u HNK Split.

O operi, ali i CAMBI.ju popričali smo s Joškom Tranfićem koji igra kompleksnu ulogu Papagena, a nedavno je izašla i nova pjesma grupe CAMBI. koja je ujedno i Joškova prva autorska pjesma...

image
Nemi Bulat

Magistrirao si solo pjevanje na UMAS-u. Kada i zašto si odlučio da glazba bude tvoja profesija?

Da, magistrirao sam solo pjevanje u klasi prof Cynthie Hansell - Bakić. Zapravo glazba me prati kroz cijeli moj život. Još u osnovnoj školi počeo sam pjevati u zboru gdje sam otkrio ljepotu višeglasnog pjevanja. Doma se često slušala klasična glazba, opere i tradicionalne klape. U jednom periodu života pjevao sam čak u četiri klape! Bio sam i fromtman u jednom hard and heavy rock bendu jer sam ljubitelj i žestoke glazbe. Dakle, mogu reći da sam se okušao u skoro svim vokalnim stilovima.

image
Nemi Bulat

Već 16 godina pjevaš u Zboru HNK Split, kao solist-zborist. Pjevao si u brojnim operama. Koji su ti omiljeni skladatelji?

Da, stalni sam zaposlenik Opere HNK Split, kao solist - zborist. Sudjelujem u svim opernim projektima. Nastupao sam u brojnim operama, a izdvojio bih uloge grofa Monteronea iz opere Rigoletto, Fiorello iz Seviljskog Brijača, Alcade iz Moći sudbine i mnoge druge...

Omiljeni skladatelji su mi C.Gounod, G,Verdi, G,Rossini, a osobito W.A.Mozart, čudo od djeteta i genij koji je definitivno bio ispred svog vremena. Uostalom, moj diplomski rad je bila uloga Figara u skraćenoj verziji Mozartovog "Figarovog pira".

Dakle, uloga Papagena u ‘Čarobnoj fruli‘ je ostvarenje tvojih želja. Po čemu se ta uloga razlikuje od ostalih opernih uloga?

Uloga Papagena je zaista ostvarenje mojih želja, jer usudio bih se reći, kao da je pisana za moj glas. Uloga je vrlo zahtjevna jer osim pjevačkih morate imati izuzetne glumačke sposobnosti. Naime, opera sadrži i govorne dijelove, budući da pripada takozvanoj operi Singspiel (pjevani igrokaz). Nekima se čini poput bajke za djecu zbog razigranosti radnje, ali glazba je ustvari iznimno kompleksna u svojoj harmoniskoj strukturi. Djelo je puno simbolizma, ali poruka je jasna - pobjeda slobode i ljubavi!

Čarobna frula je pravo osvježenje za naše kazalište i našu vjernu publiku, budući da u splitskom kazalištu nikad nije postavljena vlastitim snagama. Izvedena je na otvaranju Splitskog ljeta 1970. na Peristilu posredstvom gostovanja Zagrebačke opere. Ova adaptirana verzija je izvedena u koprodukciji Glazbenog odjela Umjetničke akademije u Splitu i Opere HNK. 

image
Nemi Bulat

Iskoristio bih priliku i zahvalio se novoj upravi, posebno direktorici Opere Ivani Srbljan koja potiče ovakve projekte i daje priliku mladim pjevačima i studentima. Nadam se da će Čarobna frula privući novu, mladu publiku u kazalište. Mnogi ljubitelji opere tvrde da je upravo ova opera vjerovatno najbolje djelo za ulazak u očaravajući svijet opere. Bit ću jako sretan ako svojim sudjelovanjem u ovom projektu pridonesem popularizaciji opere.

Nedavno si objavio novu pjesmu za CAMBI. ‘Dok te sanjam’ koja je ujedno i prva autorska pjesma…

Osjetio sam da je sad pravo vrijeme i da smo zreli za autorsku pjesmu. S obzirom da je prva, nije baš nastala preko noći, no na kraju smo i ja i svi iz grupe jako zadovoljni finalnim rezultatom. Smatram da je to svakako naš put za daljnje razvijanje glazbe.

U novom spotu ste oživjeli splitski Škver...

Spot je snimljen u splitskom brodogradilištu uz zanimljivo osvjetljenje te neočekivani styling glavnih junaka priče. Pjesma govori o izgubljenoj ljubavi, a vrijeme koje prolazi je jedina nada slomljenom srcu da zacijeli. U snovima pronalazi ponovno svoju ljubav, te sve djeluje tako savršeno i magično.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix

Čarolija i mašta koja se rađa u snovima dala nam je ideju da snimimo jedna bezvremenski spot. Poanta spota bila je da prikaže osjećaje koje u snu doživljava naš zamišljeni lik iz pjesme. Ovaj put pjesma ima pop-rock prizvuk, no ljubavne je tematike. Režiser spota je Vojan Koceić, dok su Jure, Sandro Luka i Joško uživali barem na jednu večer oživjeti Škver.

image
Vladimir Dugandzic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 02:33