stdClass Object ( [id] => 1357867 [title] => Winnie The Pooh je nestabilan, Pepeljuga je submisivna... Što se dogodilo s bajkama?! Razgovarali smo s psihologinjom [alias] => winnie-the-pooh-je-nestabilan-pepeljuga-je-submisivna-sto-se-dogodilo-s-bajkama-razgovarali-smo-s-psihologinjom [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad smo bili djeca, svatko od nas imao je svoje junake iz bajki ili crtanih filmova. Prihvatili smo ih takve kakvi jesu, a poslije smo svoje doživljaje prenosili svojoj djeci. Mnogi od nas sada su u dobi kada iste bajke prepričavaju unucima, ali što se događa, naši likovi više nisu ni tako nevini, ni tako slatki, ni bezazleni, a kojekakvi analitičari dobrih starih priča nameću nam neke nove doživljaje i neke nove istine. Primjerice, američki portal ‘A Body and Mind‘ nedavno je analizirao likove iz popularnog crtića o Winnieju The Poohu i skinuo nam ružičaste naočale, proglasivši ih mentalno poremećenima.

Tako Pooh predstavlja poremećaj prehrane, Praščić je anksiozan, Tigar ima poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD). Eeyore ili magarčić Sivko ima veliki depresivni poremećaj. Zec je opsesivno kompulzivan, Sova ima narcisoidni poremećaj osobnosti, Christopher Robinson predstavlja shizofrenika.

Jesmo li ikad prije o njima razmišljali na taj način? Naravno da nismo. Izgleda da smo se našli u vremenu kad se svaka bajka može srušiti, ali evo što o tome kaže Paula Andabak Pivac, psihologinja u OŠ Petra Kružića na Klisu.

- Čini mi se da je u odrasloj dobi puno teže pronaći "čaroliju", makar i u bajkama. Ponekad smo toliko fokusirani na stvarni svijet i svakodnevne brige da zaboravimo koliko je čarolije oko nas. Na sreću, djeca nemaju taj problem. Bajke su za djecu portal u svijet mašte u kojem postoje prinčevi i princeze, životinje koje govore i cvijeće koje pleše i pjeva. Likovi poput Winnieja i prijatelja nisu ništa manje "čarobni" od drugih likova iz bajki, ali jesu kompleksniji. Mi odrasli smo svjesniji njihovih osobina, teške su nam, opterećuju nas. Djeca to ne doživljavaju na takav način. Ako ipak doživljavaju, to je ponovno prilika za razgovor!

---

image

Američki portal ‘A Body and Mind‘ nedavno je analizirao likove iz popularnog crtića o Winnieju Poohu i skinuo nam ružičaste naočale, proglasivši ih mentalno poremećenima

Disneytoon Studios/Walt Disney/Collection Christophel Via Afp
---

No, ako analiziramo likove iz priča, zapravo nijedan nije savršen, možda Snjeguljica ili Pepeljuga, ali iz današnje perspektive su pomalo dosadne, Snjeguljica je predobra, Pepeljuga je preponizna... Jesu li to karakteri o kakvima želimo pričati djeci i kakvi zapravo trebaju biti junaci iz priča za djecu?

- Bajke koje su primjerene za mlađi uzrast obično imaju crno-bijeli narativ u kojem su likovi isključivo dobri ili loši. Takva je polarizacija prikladna za djetetovu dob i kognitivni razvoj. Dijete se upoznaje s jednostavnim likovima i njihovim postupcima te na taj način uči razlikovati dobro i zlo, kao i poželjno i nepoželjno ponašanje. Jednostavni likovi i radnja olakšavaju identifikaciju s junacima priče i uče djecu da će dobro uvijek pobijediti zlo. U nešto zrelijoj dobi djecu možemo polako upoznavati s bajkama u kojima su likovi složeniji – i loši i dobri. Kompleksni likovi daju roditelju priliku za razgovor – "Što bi ti učinio u toj situaciji?" ili "Kako bi se ti osjećao?", što je odlična podloga za razvoj empatije. Kroz razgovor o složenim pričama djeca se također upoznaju s idejom nepravde, ali i s neugodnim emocijama koje proizlaze iz izazovnih situacija u kojima se likovi nalaze, objašnjava nam psihologinja.

Pitamo se u kojoj dobi su djeca spremna za neke priče. Na primjer, priča o Ivici i Marici okrutna je i za odrasle. Zamislite kakav užas, gurnuti u vatru nekoga, pa makar to bila i zla vještica! Je li uopće primjereno za djecu bilo koje dobi, kad nije ugodno ni odraslima? Psihologinja Andabak Pivac ima savjet:

- Za najmlađu djecu su najprimjerenije slikovnice. Uparivanjem jednostavnih slika s tekstom djeca se uče upoznavati svoju okolinu. Nešto kasnije, oko četvrte godine, djeci se preporučuje čitati jednostavne priče čija radnja obuhvaća aktivnosti i glavne likove koji su im bliski i poznati. U predškolskoj dobi djeci možemo čitati složenije priče, basne i bajke s fantastičnim elementima i nepoznatim likovima, radnjama i mjestima. Važno je voditi računa da zapleti priča nisu teški ni okrutni, kao i da na kraju dobro pobijedi zlo. Takav završetak djeci omogućava osjećaj zadovoljstva i olakšanja nakon potencijalno nakupljene emocionalne napetosti. Bajke koje sadrže složene, kompleksne zaplete možemo uvoditi u školskoj dobi, kada se kod djece počinje razvijati apstraktna misao.

---

image

Paula Andabak Pivac: Dječje priče i bajke su jedan od najboljih alata koje imamo za osnaživanje djece

Privatni album
---

Bake danas drukčije promišljaju o pričama kad ih prepričavaju svojim unucima. Jeste li se možda i vi uhvatili u zamku iz koje ne znate izići, kao kad je bila riječ o vašem djetetu? Na primjer, svojem dvogodišnjaku ste bez dvoumljenja dozvolili da bude potresen nad smrću Bambijeve mame. Sada kad tu istu priču prenosite svojem dvogodišnjem unuku, kočite sami sebe, preskačete onu nesretnu lovčevu pušku i priču odvedete u nekom bezazlenijem smjeru. Postupamo li bolje kao majka ili kao baka i treba li djecu štititi od nesretnog, tužnog kraja priče?

- Nećete pogriješiti ako svom djetetu želite ispričati varijantu u kojoj se Bambijeva mama "izgubila" u šumi. Jednako tako, nećete pogriješiti ni s izvornom varijantom. Potreba da zaštitimo djecu od neugodnih emocija je potpuno normalna. Ipak, važno je osvijestiti da su i takvi osjećaji dio života. Bajke predstavljaju idealnu priliku za susret s izazovnim osjećajima jer se suočavanje s njima odvija u sigurnom okruženju, uz ljude koje dijete voli i kojima vjeruje.

Najveća prednost čitanja bajki nije kognitivni razvoj, već emocionalno sazrijevanje koje se događa uz kvalitetno vrijeme provedeno s obitelji. Bajku iskoristite kao priliku za bolje upoznavanje djeteta te razvoj empatije, kritičkog mišljenja i mehanizama suočavanja s neugodnim emocijama kroz razgovor. Važno je imati na umu da se svako dijete razlikuje. Prilikom odabira priče uzet ćemo u obzir osobine i interese djeteta te pratiti njihovu reakciju na određene sadržaje. Ako je dijete osjetljivo i iskazuje nelagodu, nepotrebno je izlagati ga "nemilosrdnim" zapletima poput onog u priči o Bambiju, sugerira Andabak Pivac.

---

image

‘Nećete pogriješiti ako svom djetetu želite ispričati varijantu u kojoj se Bambijeva mama ‘izgubila‘ u šumi. Jednako tako, nećete pogriješiti ni s izvornom varijantom‘

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
---

Međutim, svjedoci smo vremena u kojima se mnogo toga propitkuje oko junaka iz priča ili crtića. Na primjer, dogodile su se polemike oko toga je li mala, nedužna, naoko nemoćna i zapravo zločesta u svojoj nemoći - žuta ptičica Tweety zapravo gej. Dugo se mislilo da je ptica Tweety ženka. Tome je pripomoglo i to što je Warner Bros studio prodavao taj lik isključivo za djevojčice, što je podrazumijevalo čak i lansiranje linija odjeće koje Tweety prikazuju kako nosi mašne i cvijeće u perju na glavi. Neke je zaveo i Tweetyn visok glas i duge trepavice. Ali tvorac ove ptičice, Bob Clampett, svemu je stao na kraj kad je rekao da su Tweetyne trepavice i visok glas jednostavno zato što ona u biti mali ptić, ptičje mladunče, pa nije ni važno kojeg je seksualnog određenja.

O spolnosti se raspravljalo i oko Winniejeva prijatelja Praščića zato što je doslovno ružičast od glave do pete, ima piskutav, visok glas i plašljivu osobnost, pa su ga doživljavali kao - curu. No ispalo je da je taj najmanji i najosjetljiviji u skupini poznatih prijatelja zapravo muškarac. Inače, spol njegova najboljeg prijatelja Winnieja Pooha također je postao tema nagađanja, pa ispravimo i to: on je muško, ali na temelju pravog, ženskog medvjeda. Zapravo, Kanga je jedini ženski lik u ovim pričama.

- Mislim da svatko ima pravo prilagoditi sadržaje kojima izlaže svoje dijete, ovisno o njegovim potrebama i osobinama. Također, mislim da se priče ne trebaju "službeno" mijenjati. Dječje priče i bajke su jedan od najboljih alata koje imamo za osnaživanje djece. Svi smo se jednom osjećali usamljeno kao ružno pače, odbačeno kao Snjeguljica, preplašeno kao tri praščića, ali smo, jednako kao i naši junaci, izišli iz mračnih šuma i slamnatih kućica snažniji, hrabriji, s vjerom i nadom da će dobro pobijediti zlo. Čini mi se da "službeno" mijenjanje priča osiromašuje bogatstvo likova, osjećaja, priča i iskustava koje bajke nude. Ako nam fikcija postane siromašna, kako će nam izgledati stvarnost? - pita se psihologinja Paula Andabak Pivac.

---

image

Dogodile su se i polemike oko toga je li mala, nedužna, naoko nemoćna i zapravo zločesta u svojoj nemoći - žuta ptičica Tweety zapravo gej

/Photo12 Via Afp
---

Ako pak zavirimo duboko u povijest, naići ćemo na toliko promjena u pričama da nas današnje kalkulacije oko osobnosti ili spolnosti junaka uopće ne trebaju iznenaditi. Evo, na primjer, jeste li znali da je prva Pepeljuga, jedna od najstarijih ikad ispričanih bajki, počela kao grčka priča o robinji koja se udala za kralja Egipta? Kad su ovu priču u svoje ruke uhvatila braća Grimm, sve se promijenilo.

I Disneyjeva verzija Pepeljuge nevjerojatno se razlikuje od prethodno napisanih. Promjene su vidljive, primjerice, oko Pepeljuginih polusestara. U ranoj verziji braće Grimm, polusestre odrežu dijelove stopala samo kako bi im noga stala u čarobnu cipelicu, a na kraju dvjema zlobnicama golubovi iskljucaju oči. Ovo je, naravno, potpuno drukčije od Disneyjeve verzije. Disney je jednostavno u nekom trenutku isključio sestre u priči. Koristeći priču o Pepeljugi kao referencu, može se vidjeti vremenski okvir promjene bajki samo za odrasle u priče prilagođene djeci. Vrijednosti i koncepti kojima se bave ove priče s vremenom su se promijenili u pozitivniju poruku.

Slične transformacije događaju se i u drugim pričama. U Snjeguljici glavne točke zapleta nisu ni prepoznatljive kada se uspoređuju verzije osim one da je zla žena pokušava ubiti, Snjeguljica umire, a zatim uskrsava iz mrtvih. Većina starijih verzija priče, osim braće Grimm, ne prikazuje čak ni sedam patuljaka, već sedam razbojnika. Budući da su patuljci dodani dok su priče zapisivala braća Grimm, može se zaključiti da su dodani kako bi se priča razvedrila za dječje uši.

---

image

U Snjeguljici glavne točke zapleta nisu ni prepoznatljive kada se uspoređuju novije verzije, osim one da je zla žena pokušava ubiti, Snjeguljica umire, a zatim uskrsava iz mrtvih

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
---

Danas se bajke mijenjaju još više nego prije usmenom predajom, čemu je pridonijela i tehnologija. Disney je poznat po prenošenju bajki djeci kroz filmove i on je definitivno dao nešto posebno, baš kao što su to u svoje vrijeme učinila braća Grimm ili francuski pisac Charles Perrault. Ljudi su danas mnogo drukčiji nego što su bili prije 200 godina. Perrault ih je počeo zapisivati ​​za djecu u svojem vremenu, isto kao što su učinila i braća Grimm.

U našim knjižarama danas vidim jako veliku ponudu slikovnica za dječju dob. Jako puno slikovnica je potpuno bezazleno, mogli bismo reći i bedasto. Čak i banalno.

- Danas su priče uistinu banalnije nego što su bile prije. Jedan od razloga je, zasigurno, duh vremena i suvremeni odgojni stilovi, ali i sve veća dostupnost priča i slikovnica. Na policama možete pronaći slikovnicu za svaku prigodu (rođendan, posjet zubaru, udomljavanje psa itd.), kao i specijalizirane slikovnice čiji su autori psiholozi, pedagozi ili stručnjaci edukacijsko-rehabilitatorskog profila. Izbor priče i stupanj kompleksnosti svakako je potrebno prilagoditi dobi djeteta, ali i njihovim osobinama, interesima i potrebama. Iako je preporuka da se složenije priče ne čitaju djeci prije četvrte i pete godine, važno je prepoznati kapacitete i interese djeteta te pronaći optimalan sadržaj za poticanje znatiželje i mašte. Ponekad i najjednostavnija priča, uz dobro društvo, može postati inspiracija za najveće avanture, kaže nam na kraju psihologinja Paula Andabak Pivac i dodaje misao Carla Junga ("Crvena knjiga"):

"Ono što se prepričava tisućama godina, iako je beskrajno puta ponavljano, i dalje je najbliže konačnoj ljudskoj istini".

---

image

Jeste li znali da je prva Pepeljuga, jedna od najstarijih ikad ispričanih bajki, počela kao grčka priča o robinji koja se udala za kralja Egipta?

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neko novo vrijeme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => neko novo vrijeme 2 0 11158 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-23 08:43:15 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-24 08:50:28 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2024-01-23 21:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Winnie The Pooh je nestabilan, Pepeljuga preponizna... Što se dogodilo s bajkama?! Razgovarali smo s psihologinjom page_title=Winnie The Pooh je nestabilan, Pepeljuga preponizna... Što se dogodilo s bajkama?! Razgovarali smo s psihologinjom [metakey] => bajke, crtani filmovi, paula andabak pivac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26432539.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/25527981.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26432533.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26432534.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26432535.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26432536.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26432537.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26432540.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/23\/26432882.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Disneytoon Studios\/Walt Disney\/Collection Christophel Via Afp","Privatni album","Walt Disney Productions\/Collection Christophel Via Afp","\/Photo12 Via Afp","Walt Disney Productions\/Collection Christophel Via Afp","Walt Disney Productions\/Collection Christophel Via Afp","Walt Disney Productions\/Collection Christophel Via Afp","Disneytoon Studios\/Walt Disney\/Collection Christophel Via Afp",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pooh predstavlja poreme\u0107aj prehrane, Pra\u0161\u010di\u0107 je anksiozan, Tigar ima poreme\u0107aj pa\u017enje i hiperaktivnosti (ADHD)...?<\/p>","

Paula Andabak Pivac:\u00a0Dje\u010dje pri\u010de i bajke su jedan od najboljih alata koje imamo za osna\u017eivanje djece<\/p>","

\u2018Ne\u0107ete pogrije\u0161iti ako svom djetetu \u017eelite ispri\u010dati varijantu u kojoj se Bambijeva mama \u2018izgubila\u2018 u \u0161umi. Jednako tako, ne\u0107ete pogrije\u0161iti ni s izvornom varijantom\u2018<\/p>","

Dogodile\u00a0su se i polemike oko toga je li mala, nedu\u017ena, naoko nemo\u0107na i zapravo zlo\u010desta u svojoj nemo\u0107i - \u017euta pti\u010dica Tweety zapravo gej<\/p>","

Jeste li znali da je prva Pepeljuga, jedna od najstarijih ikad ispri\u010danih bajki, po\u010dela kao gr\u010dka pri\u010da o robinji koja se udala za kralja Egipta?<\/p>","

U ranoj verziji bra\u0107e Grimm Pepeljugine polusestre odre\u017eu dijelove stopala samo kako bi im noga stala u \u010darobnu cipelicu, a na kraju dvjema zlobnicama golubovi iskljucaju o\u010di<\/p>","

U Snjeguljici glavne to\u010dke zapleta nisu ni prepoznatljive kada se uspore\u0111uju novije verzije, osim one da je zla \u017eena poku\u0161ava ubiti, Snjeguljica umire, a zatim uskrsava iz mrtvih<\/p>","

Ameri\u010dki portal \u2018A Body and Mind\u2018 nedavno je analizirao likove iz popularnog crti\u0107a o Winnieju Poohu i skinuo nam ru\u017ei\u010daste nao\u010dale, proglasiv\u0161i ih mentalno poreme\u0107enima<\/p>","

Paula Anadabak Pivac<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x578","hd_26432539_1920.jpg":"1920x1080","k_26432539_1280.jpg":"1280x1280","k_26432539_1024.jpg":"1024x1024","k_26432539_640.jpg":"640x640","k_26432539_480.jpg":"480x480","k_26432539_340.jpg":"340x340","k_26432539_220.jpg":"220x220","o_26432539_1280.jpg":"1280x722","o_26432539_1024.jpg":"1024x578","o_26432539_640.jpg":"640x361","o_26432539_480.jpg":"480x270","o_26432539_340.jpg":"340x191","o_26432539_220.jpg":"220x124","h_26432539_1280.jpg":"1280x854","h_26432539_1024.jpg":"1024x683","h_26432539_640.jpg":"640x427","h_26432539_480.jpg":"480x320","h_26432539_340.jpg":"340x227","h_26432539_220.jpg":"220x147","pp_26432539_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432539_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432539_640.jpg":"640x814","pp_26432539_480.jpg":"480x611","pp_26432539_340.jpg":"340x432","pp_26432539_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25527981_1920.jpg":"1920x1080","k_25527981_1280.jpg":"1280x1280","k_25527981_1024.jpg":"1024x1024","k_25527981_640.jpg":"640x640","k_25527981_480.jpg":"480x480","k_25527981_340.jpg":"340x340","k_25527981_220.jpg":"220x220","o_25527981_1280.jpg":"1280x853","o_25527981_1024.jpg":"1024x682","o_25527981_640.jpg":"640x426","o_25527981_480.jpg":"480x320","o_25527981_340.jpg":"340x226","o_25527981_220.jpg":"220x146","h_25527981_1280.jpg":"1280x854","h_25527981_1024.jpg":"1024x683","h_25527981_640.jpg":"640x427","h_25527981_480.jpg":"480x320","h_25527981_340.jpg":"340x227","h_25527981_220.jpg":"220x147","pp_25527981_1280.jpg":"1280x1628","pp_25527981_1024.jpg":"1024x1303","pp_25527981_640.jpg":"640x814","pp_25527981_480.jpg":"480x611","pp_25527981_340.jpg":"340x432","pp_25527981_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x759","hd_26432533_1920.jpg":"1920x1080","k_26432533_1280.jpg":"1280x1280","k_26432533_1024.jpg":"1024x1024","k_26432533_640.jpg":"640x640","k_26432533_480.jpg":"480x480","k_26432533_340.jpg":"340x340","k_26432533_220.jpg":"220x220","o_26432533_1280.jpg":"1280x948","o_26432533_1024.jpg":"1024x759","o_26432533_640.jpg":"640x474","o_26432533_480.jpg":"480x355","o_26432533_340.jpg":"340x252","o_26432533_220.jpg":"220x163","h_26432533_1280.jpg":"1280x854","h_26432533_1024.jpg":"1024x683","h_26432533_640.jpg":"640x427","h_26432533_480.jpg":"480x320","h_26432533_340.jpg":"340x227","h_26432533_220.jpg":"220x147","pp_26432533_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432533_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432533_640.jpg":"640x814","pp_26432533_480.jpg":"480x611","pp_26432533_340.jpg":"340x432","pp_26432533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x650","hd_26432534_1920.jpg":"1920x1080","k_26432534_1280.jpg":"1280x1280","k_26432534_1024.jpg":"1024x1024","k_26432534_640.jpg":"640x640","k_26432534_480.jpg":"480x480","k_26432534_340.jpg":"340x340","k_26432534_220.jpg":"220x220","o_26432534_1280.jpg":"1280x812","o_26432534_1024.jpg":"1024x650","o_26432534_640.jpg":"640x406","o_26432534_480.jpg":"480x304","o_26432534_340.jpg":"340x215","o_26432534_220.jpg":"220x139","h_26432534_1280.jpg":"1280x854","h_26432534_1024.jpg":"1024x683","h_26432534_640.jpg":"640x427","h_26432534_480.jpg":"480x320","h_26432534_340.jpg":"340x227","h_26432534_220.jpg":"220x147","pp_26432534_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432534_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432534_640.jpg":"640x814","pp_26432534_480.jpg":"480x611","pp_26432534_340.jpg":"340x432","pp_26432534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x759","hd_26432535_1920.jpg":"1920x1080","k_26432535_1280.jpg":"1280x1280","k_26432535_1024.jpg":"1024x1024","k_26432535_640.jpg":"640x640","k_26432535_480.jpg":"480x480","k_26432535_340.jpg":"340x340","k_26432535_220.jpg":"220x220","o_26432535_1280.jpg":"1280x948","o_26432535_1024.jpg":"1024x759","o_26432535_640.jpg":"640x474","o_26432535_480.jpg":"480x355","o_26432535_340.jpg":"340x252","o_26432535_220.jpg":"220x163","h_26432535_1280.jpg":"1280x854","h_26432535_1024.jpg":"1024x683","h_26432535_640.jpg":"640x427","h_26432535_480.jpg":"480x320","h_26432535_340.jpg":"340x227","h_26432535_220.jpg":"220x147","pp_26432535_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432535_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432535_640.jpg":"640x814","pp_26432535_480.jpg":"480x611","pp_26432535_340.jpg":"340x432","pp_26432535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x759","hd_26432536_1920.jpg":"1920x1080","k_26432536_1280.jpg":"1280x1280","k_26432536_1024.jpg":"1024x1024","k_26432536_640.jpg":"640x640","k_26432536_480.jpg":"480x480","k_26432536_340.jpg":"340x340","k_26432536_220.jpg":"220x220","o_26432536_1280.jpg":"1280x948","o_26432536_1024.jpg":"1024x759","o_26432536_640.jpg":"640x474","o_26432536_480.jpg":"480x355","o_26432536_340.jpg":"340x252","o_26432536_220.jpg":"220x163","h_26432536_1280.jpg":"1280x854","h_26432536_1024.jpg":"1024x683","h_26432536_640.jpg":"640x427","h_26432536_480.jpg":"480x320","h_26432536_340.jpg":"340x227","h_26432536_220.jpg":"220x147","pp_26432536_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432536_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432536_640.jpg":"640x814","pp_26432536_480.jpg":"480x611","pp_26432536_340.jpg":"340x432","pp_26432536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x759","hd_26432537_1920.jpg":"1920x1080","k_26432537_1280.jpg":"1280x1280","k_26432537_1024.jpg":"1024x1024","k_26432537_640.jpg":"640x640","k_26432537_480.jpg":"480x480","k_26432537_340.jpg":"340x340","k_26432537_220.jpg":"220x220","o_26432537_1280.jpg":"1280x948","o_26432537_1024.jpg":"1024x759","o_26432537_640.jpg":"640x474","o_26432537_480.jpg":"480x355","o_26432537_340.jpg":"340x252","o_26432537_220.jpg":"220x163","h_26432537_1280.jpg":"1280x854","h_26432537_1024.jpg":"1024x683","h_26432537_640.jpg":"640x427","h_26432537_480.jpg":"480x320","h_26432537_340.jpg":"340x227","h_26432537_220.jpg":"220x147","pp_26432537_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432537_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432537_640.jpg":"640x814","pp_26432537_480.jpg":"480x611","pp_26432537_340.jpg":"340x432","pp_26432537_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x578","hd_26432540_1920.jpg":"1920x1080","k_26432540_1280.jpg":"1280x1280","k_26432540_1024.jpg":"1024x1024","k_26432540_640.jpg":"640x640","k_26432540_480.jpg":"480x480","k_26432540_340.jpg":"340x340","k_26432540_220.jpg":"220x220","o_26432540_1280.jpg":"1280x722","o_26432540_1024.jpg":"1024x578","o_26432540_640.jpg":"640x361","o_26432540_480.jpg":"480x270","o_26432540_340.jpg":"340x191","o_26432540_220.jpg":"220x124","h_26432540_1280.jpg":"1280x854","h_26432540_1024.jpg":"1024x683","h_26432540_640.jpg":"640x427","h_26432540_480.jpg":"480x320","h_26432540_340.jpg":"340x227","h_26432540_220.jpg":"220x147","pp_26432540_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432540_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432540_640.jpg":"640x814","pp_26432540_480.jpg":"480x611","pp_26432540_340.jpg":"340x432","pp_26432540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26432882_1920.jpg":"1920x1080","k_26432882_1280.jpg":"1280x1280","k_26432882_1024.jpg":"1024x1024","k_26432882_640.jpg":"640x640","k_26432882_480.jpg":"480x480","k_26432882_340.jpg":"340x340","k_26432882_220.jpg":"220x220","o_26432882_1280.jpg":"1280x853","o_26432882_1024.jpg":"1024x682","o_26432882_640.jpg":"640x426","o_26432882_480.jpg":"480x320","o_26432882_340.jpg":"340x226","o_26432882_220.jpg":"220x146","h_26432882_1280.jpg":"1280x854","h_26432882_1024.jpg":"1024x683","h_26432882_640.jpg":"640x427","h_26432882_480.jpg":"480x320","h_26432882_340.jpg":"340x227","h_26432882_220.jpg":"220x147","pp_26432882_1280.jpg":"1280x1628","pp_26432882_1024.jpg":"1024x1303","pp_26432882_640.jpg":"640x814","pp_26432882_480.jpg":"480x611","pp_26432882_340.jpg":"340x432","pp_26432882_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8083524 Threads: 7 Questions: 1606797518 Slow queries: 4917119 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112704907 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/winnie-the-pooh-je-nestabilan-pepeljuga-je-submisivna-sto-se-dogodilo-s-bajkama-razgovarali-smo-s-psihologinjom-1357867 [printLink] => /mozaik/zivot/winnie-the-pooh-je-nestabilan-pepeljuga-je-submisivna-sto-se-dogodilo-s-bajkama-razgovarali-smo-s-psihologinjom-1357867?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 167985 [name] => bajke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bajke [link] => /tag/bajke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253898 [name] => crtani filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crtani-filmovi [link] => /tag/crtani-filmovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 745161 [name] => paula andabak pivac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-23 15:56:18 [main_article_id] => 0 [alias] => paula-andabak-pivac [link] => /tag/paula-andabak-pivac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neko novo vrijeme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Winnie The Pooh je nestabilan, Pepeljuga je submisivna... Što se dogodilo s bajkama?! Razgovarali smo s psihologinjom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26432539.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Disneytoon Studios/Walt Disney/Collection Christophel Via Afp [mainImageDesc] =>

Pooh predstavlja poremećaj prehrane, Praščić je anksiozan, Tigar ima poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD)...?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26432539.jpg [title] =>

Pooh predstavlja poremećaj prehrane, Praščić je anksiozan, Tigar ima poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD)...?

Disneytoon Studios/Walt Disney/Collection Christophel Via Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/25527981.jpg [title] =>

Paula Andabak Pivac: Dječje priče i bajke su jedan od najboljih alata koje imamo za osnaživanje djece

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26432533.jpg [title] =>

‘Nećete pogriješiti ako svom djetetu želite ispričati varijantu u kojoj se Bambijeva mama ‘izgubila‘ u šumi. Jednako tako, nećete pogriješiti ni s izvornom varijantom‘

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26432534.jpg [title] =>

Dogodile su se i polemike oko toga je li mala, nedužna, naoko nemoćna i zapravo zločesta u svojoj nemoći - žuta ptičica Tweety zapravo gej

/Photo12 Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26432535.jpg [title] =>

Jeste li znali da je prva Pepeljuga, jedna od najstarijih ikad ispričanih bajki, počela kao grčka priča o robinji koja se udala za kralja Egipta?

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26432536.jpg [title] =>

U ranoj verziji braće Grimm Pepeljugine polusestre odrežu dijelove stopala samo kako bi im noga stala u čarobnu cipelicu, a na kraju dvjema zlobnicama golubovi iskljucaju oči

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26432537.jpg [title] =>

U Snjeguljici glavne točke zapleta nisu ni prepoznatljive kada se uspoređuju novije verzije, osim one da je zla žena pokušava ubiti, Snjeguljica umire, a zatim uskrsava iz mrtvih

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26432540.jpg [title] =>

Američki portal ‘A Body and Mind‘ nedavno je analizirao likove iz popularnog crtića o Winnieju Poohu i skinuo nam ružičaste naočale, proglasivši ih mentalno poremećenima

Disneytoon Studios/Walt Disney/Collection Christophel Via Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/23/26432882.jpg [title] =>

Paula Anadabak Pivac

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad smo bili djeca, svatko od nas imao je svoje junake iz bajki ili crtanih filmova. Prihvatili smo ih takve kakvi jesu, a poslije smo svoje doživljaje prenosili svojoj djeci. Mnogi od nas sada su u dobi kada iste bajke prepričavaju unucima, ali što se događa, naši likovi više nisu ni tako nevini, ni tako slatki, ni bezazleni, a kojekakvi analitičari dobrih starih priča nameću nam neke nove doživljaje i neke nove istine. Primjerice, američki portal ‘A Body and Mind‘ nedavno je analizirao likove iz popularnog crtića o Winnieju The Poohu i skinuo nam ružičaste naočale, proglasivši ih mentalno poremećenima.

Tako Pooh predstavlja poremećaj prehrane, Praščić je anksiozan, Tigar ima poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD). Eeyore ili magarčić Sivko ima veliki depresivni poremećaj. Zec je opsesivno kompulzivan, Sova ima narcisoidni poremećaj osobnosti, Christopher Robinson predstavlja shizofrenika.

Jesmo li ikad prije o njima razmišljali na taj način? Naravno da nismo. Izgleda da smo se našli u vremenu kad se svaka bajka može srušiti, ali evo što o tome kaže Paula Andabak Pivac, psihologinja u OŠ Petra Kružića na Klisu.

- Čini mi se da je u odrasloj dobi puno teže pronaći "čaroliju", makar i u bajkama. Ponekad smo toliko fokusirani na stvarni svijet i svakodnevne brige da zaboravimo koliko je čarolije oko nas. Na sreću, djeca nemaju taj problem. Bajke su za djecu portal u svijet mašte u kojem postoje prinčevi i princeze, životinje koje govore i cvijeće koje pleše i pjeva. Likovi poput Winnieja i prijatelja nisu ništa manje "čarobni" od drugih likova iz bajki, ali jesu kompleksniji. Mi odrasli smo svjesniji njihovih osobina, teške su nam, opterećuju nas. Djeca to ne doživljavaju na takav način. Ako ipak doživljavaju, to je ponovno prilika za razgovor!

---

image

Američki portal ‘A Body and Mind‘ nedavno je analizirao likove iz popularnog crtića o Winnieju Poohu i skinuo nam ružičaste naočale, proglasivši ih mentalno poremećenima

Disneytoon Studios/Walt Disney/Collection Christophel Via Afp
---

No, ako analiziramo likove iz priča, zapravo nijedan nije savršen, možda Snjeguljica ili Pepeljuga, ali iz današnje perspektive su pomalo dosadne, Snjeguljica je predobra, Pepeljuga je preponizna... Jesu li to karakteri o kakvima želimo pričati djeci i kakvi zapravo trebaju biti junaci iz priča za djecu?

- Bajke koje su primjerene za mlađi uzrast obično imaju crno-bijeli narativ u kojem su likovi isključivo dobri ili loši. Takva je polarizacija prikladna za djetetovu dob i kognitivni razvoj. Dijete se upoznaje s jednostavnim likovima i njihovim postupcima te na taj način uči razlikovati dobro i zlo, kao i poželjno i nepoželjno ponašanje. Jednostavni likovi i radnja olakšavaju identifikaciju s junacima priče i uče djecu da će dobro uvijek pobijediti zlo. U nešto zrelijoj dobi djecu možemo polako upoznavati s bajkama u kojima su likovi složeniji – i loši i dobri. Kompleksni likovi daju roditelju priliku za razgovor – "Što bi ti učinio u toj situaciji?" ili "Kako bi se ti osjećao?", što je odlična podloga za razvoj empatije. Kroz razgovor o složenim pričama djeca se također upoznaju s idejom nepravde, ali i s neugodnim emocijama koje proizlaze iz izazovnih situacija u kojima se likovi nalaze, objašnjava nam psihologinja.

Pitamo se u kojoj dobi su djeca spremna za neke priče. Na primjer, priča o Ivici i Marici okrutna je i za odrasle. Zamislite kakav užas, gurnuti u vatru nekoga, pa makar to bila i zla vještica! Je li uopće primjereno za djecu bilo koje dobi, kad nije ugodno ni odraslima? Psihologinja Andabak Pivac ima savjet:

- Za najmlađu djecu su najprimjerenije slikovnice. Uparivanjem jednostavnih slika s tekstom djeca se uče upoznavati svoju okolinu. Nešto kasnije, oko četvrte godine, djeci se preporučuje čitati jednostavne priče čija radnja obuhvaća aktivnosti i glavne likove koji su im bliski i poznati. U predškolskoj dobi djeci možemo čitati složenije priče, basne i bajke s fantastičnim elementima i nepoznatim likovima, radnjama i mjestima. Važno je voditi računa da zapleti priča nisu teški ni okrutni, kao i da na kraju dobro pobijedi zlo. Takav završetak djeci omogućava osjećaj zadovoljstva i olakšanja nakon potencijalno nakupljene emocionalne napetosti. Bajke koje sadrže složene, kompleksne zaplete možemo uvoditi u školskoj dobi, kada se kod djece počinje razvijati apstraktna misao.

---

image

Paula Andabak Pivac: Dječje priče i bajke su jedan od najboljih alata koje imamo za osnaživanje djece

Privatni album
---

Bake danas drukčije promišljaju o pričama kad ih prepričavaju svojim unucima. Jeste li se možda i vi uhvatili u zamku iz koje ne znate izići, kao kad je bila riječ o vašem djetetu? Na primjer, svojem dvogodišnjaku ste bez dvoumljenja dozvolili da bude potresen nad smrću Bambijeve mame. Sada kad tu istu priču prenosite svojem dvogodišnjem unuku, kočite sami sebe, preskačete onu nesretnu lovčevu pušku i priču odvedete u nekom bezazlenijem smjeru. Postupamo li bolje kao majka ili kao baka i treba li djecu štititi od nesretnog, tužnog kraja priče?

- Nećete pogriješiti ako svom djetetu želite ispričati varijantu u kojoj se Bambijeva mama "izgubila" u šumi. Jednako tako, nećete pogriješiti ni s izvornom varijantom. Potreba da zaštitimo djecu od neugodnih emocija je potpuno normalna. Ipak, važno je osvijestiti da su i takvi osjećaji dio života. Bajke predstavljaju idealnu priliku za susret s izazovnim osjećajima jer se suočavanje s njima odvija u sigurnom okruženju, uz ljude koje dijete voli i kojima vjeruje.

Najveća prednost čitanja bajki nije kognitivni razvoj, već emocionalno sazrijevanje koje se događa uz kvalitetno vrijeme provedeno s obitelji. Bajku iskoristite kao priliku za bolje upoznavanje djeteta te razvoj empatije, kritičkog mišljenja i mehanizama suočavanja s neugodnim emocijama kroz razgovor. Važno je imati na umu da se svako dijete razlikuje. Prilikom odabira priče uzet ćemo u obzir osobine i interese djeteta te pratiti njihovu reakciju na određene sadržaje. Ako je dijete osjetljivo i iskazuje nelagodu, nepotrebno je izlagati ga "nemilosrdnim" zapletima poput onog u priči o Bambiju, sugerira Andabak Pivac.

---

image

‘Nećete pogriješiti ako svom djetetu želite ispričati varijantu u kojoj se Bambijeva mama ‘izgubila‘ u šumi. Jednako tako, nećete pogriješiti ni s izvornom varijantom‘

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
---

Međutim, svjedoci smo vremena u kojima se mnogo toga propitkuje oko junaka iz priča ili crtića. Na primjer, dogodile su se polemike oko toga je li mala, nedužna, naoko nemoćna i zapravo zločesta u svojoj nemoći - žuta ptičica Tweety zapravo gej. Dugo se mislilo da je ptica Tweety ženka. Tome je pripomoglo i to što je Warner Bros studio prodavao taj lik isključivo za djevojčice, što je podrazumijevalo čak i lansiranje linija odjeće koje Tweety prikazuju kako nosi mašne i cvijeće u perju na glavi. Neke je zaveo i Tweetyn visok glas i duge trepavice. Ali tvorac ove ptičice, Bob Clampett, svemu je stao na kraj kad je rekao da su Tweetyne trepavice i visok glas jednostavno zato što ona u biti mali ptić, ptičje mladunče, pa nije ni važno kojeg je seksualnog određenja.

O spolnosti se raspravljalo i oko Winniejeva prijatelja Praščića zato što je doslovno ružičast od glave do pete, ima piskutav, visok glas i plašljivu osobnost, pa su ga doživljavali kao - curu. No ispalo je da je taj najmanji i najosjetljiviji u skupini poznatih prijatelja zapravo muškarac. Inače, spol njegova najboljeg prijatelja Winnieja Pooha također je postao tema nagađanja, pa ispravimo i to: on je muško, ali na temelju pravog, ženskog medvjeda. Zapravo, Kanga je jedini ženski lik u ovim pričama.

- Mislim da svatko ima pravo prilagoditi sadržaje kojima izlaže svoje dijete, ovisno o njegovim potrebama i osobinama. Također, mislim da se priče ne trebaju "službeno" mijenjati. Dječje priče i bajke su jedan od najboljih alata koje imamo za osnaživanje djece. Svi smo se jednom osjećali usamljeno kao ružno pače, odbačeno kao Snjeguljica, preplašeno kao tri praščića, ali smo, jednako kao i naši junaci, izišli iz mračnih šuma i slamnatih kućica snažniji, hrabriji, s vjerom i nadom da će dobro pobijediti zlo. Čini mi se da "službeno" mijenjanje priča osiromašuje bogatstvo likova, osjećaja, priča i iskustava koje bajke nude. Ako nam fikcija postane siromašna, kako će nam izgledati stvarnost? - pita se psihologinja Paula Andabak Pivac.

---

image

Dogodile su se i polemike oko toga je li mala, nedužna, naoko nemoćna i zapravo zločesta u svojoj nemoći - žuta ptičica Tweety zapravo gej

/Photo12 Via Afp
---

Ako pak zavirimo duboko u povijest, naići ćemo na toliko promjena u pričama da nas današnje kalkulacije oko osobnosti ili spolnosti junaka uopće ne trebaju iznenaditi. Evo, na primjer, jeste li znali da je prva Pepeljuga, jedna od najstarijih ikad ispričanih bajki, počela kao grčka priča o robinji koja se udala za kralja Egipta? Kad su ovu priču u svoje ruke uhvatila braća Grimm, sve se promijenilo.

I Disneyjeva verzija Pepeljuge nevjerojatno se razlikuje od prethodno napisanih. Promjene su vidljive, primjerice, oko Pepeljuginih polusestara. U ranoj verziji braće Grimm, polusestre odrežu dijelove stopala samo kako bi im noga stala u čarobnu cipelicu, a na kraju dvjema zlobnicama golubovi iskljucaju oči. Ovo je, naravno, potpuno drukčije od Disneyjeve verzije. Disney je jednostavno u nekom trenutku isključio sestre u priči. Koristeći priču o Pepeljugi kao referencu, može se vidjeti vremenski okvir promjene bajki samo za odrasle u priče prilagođene djeci. Vrijednosti i koncepti kojima se bave ove priče s vremenom su se promijenili u pozitivniju poruku.

Slične transformacije događaju se i u drugim pričama. U Snjeguljici glavne točke zapleta nisu ni prepoznatljive kada se uspoređuju verzije osim one da je zla žena pokušava ubiti, Snjeguljica umire, a zatim uskrsava iz mrtvih. Većina starijih verzija priče, osim braće Grimm, ne prikazuje čak ni sedam patuljaka, već sedam razbojnika. Budući da su patuljci dodani dok su priče zapisivala braća Grimm, može se zaključiti da su dodani kako bi se priča razvedrila za dječje uši.

---

image

U Snjeguljici glavne točke zapleta nisu ni prepoznatljive kada se uspoređuju novije verzije, osim one da je zla žena pokušava ubiti, Snjeguljica umire, a zatim uskrsava iz mrtvih

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
---

Danas se bajke mijenjaju još više nego prije usmenom predajom, čemu je pridonijela i tehnologija. Disney je poznat po prenošenju bajki djeci kroz filmove i on je definitivno dao nešto posebno, baš kao što su to u svoje vrijeme učinila braća Grimm ili francuski pisac Charles Perrault. Ljudi su danas mnogo drukčiji nego što su bili prije 200 godina. Perrault ih je počeo zapisivati ​​za djecu u svojem vremenu, isto kao što su učinila i braća Grimm.

U našim knjižarama danas vidim jako veliku ponudu slikovnica za dječju dob. Jako puno slikovnica je potpuno bezazleno, mogli bismo reći i bedasto. Čak i banalno.

- Danas su priče uistinu banalnije nego što su bile prije. Jedan od razloga je, zasigurno, duh vremena i suvremeni odgojni stilovi, ali i sve veća dostupnost priča i slikovnica. Na policama možete pronaći slikovnicu za svaku prigodu (rođendan, posjet zubaru, udomljavanje psa itd.), kao i specijalizirane slikovnice čiji su autori psiholozi, pedagozi ili stručnjaci edukacijsko-rehabilitatorskog profila. Izbor priče i stupanj kompleksnosti svakako je potrebno prilagoditi dobi djeteta, ali i njihovim osobinama, interesima i potrebama. Iako je preporuka da se složenije priče ne čitaju djeci prije četvrte i pete godine, važno je prepoznati kapacitete i interese djeteta te pronaći optimalan sadržaj za poticanje znatiželje i mašte. Ponekad i najjednostavnija priča, uz dobro društvo, može postati inspiracija za najveće avanture, kaže nam na kraju psihologinja Paula Andabak Pivac i dodaje misao Carla Junga ("Crvena knjiga"):

"Ono što se prepričava tisućama godina, iako je beskrajno puta ponavljano, i dalje je najbliže konačnoj ljudskoj istini".

---

image

Jeste li znali da je prva Pepeljuga, jedna od najstarijih ikad ispričanih bajki, počela kao grčka priča o robinji koja se udala za kralja Egipta?

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Disneytoon Studios/Walt Disney/Collection Christophel Via Afp Privatni album Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp /Photo12 Via Afp Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp Disneytoon Studios/Walt Disney/Collection Christophel Via Afp
Disneytoon Studios/Walt Disney/Collection Christophel Via Afp

Pooh predstavlja poremećaj prehrane, Praščić je anksiozan, Tigar ima poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD)...?

Privatni album

Paula Andabak Pivac: Dječje priče i bajke su jedan od najboljih alata koje imamo za osnaživanje djece

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp

‘Nećete pogriješiti ako svom djetetu želite ispričati varijantu u kojoj se Bambijeva mama ‘izgubila‘ u šumi. Jednako tako, nećete pogriješiti ni s izvornom varijantom‘

/Photo12 Via Afp

Dogodile su se i polemike oko toga je li mala, nedužna, naoko nemoćna i zapravo zločesta u svojoj nemoći - žuta ptičica Tweety zapravo gej

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp

Jeste li znali da je prva Pepeljuga, jedna od najstarijih ikad ispričanih bajki, počela kao grčka priča o robinji koja se udala za kralja Egipta?

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp

U ranoj verziji braće Grimm Pepeljugine polusestre odrežu dijelove stopala samo kako bi im noga stala u čarobnu cipelicu, a na kraju dvjema zlobnicama golubovi iskljucaju oči

Walt Disney Productions/Collection Christophel Via Afp

U Snjeguljici glavne točke zapleta nisu ni prepoznatljive kada se uspoređuju novije verzije, osim one da je zla žena pokušava ubiti, Snjeguljica umire, a zatim uskrsava iz mrtvih

Disneytoon Studios/Walt Disney/Collection Christophel Via Afp

Američki portal ‘A Body and Mind‘ nedavno je analizirao likove iz popularnog crtića o Winnieju Poohu i skinuo nam ružičaste naočale, proglasivši ih mentalno poremećenima


Paula Anadabak Pivac

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/winnie-the-pooh-je-nestabilan-pepeljuga-je-submisivna-sto-se-dogodilo-s-bajkama-razgovarali-smo-s-psihologinjom-1357867 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d4669039ee0cc490a939b83e8bc8ebfb271c01b8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Winnie+The+Pooh+je+nestabilan%2C+Pepeljuga+je+submisivna...+%C5%A0to+se+dogodilo+s+bajkama%3F%21+Razgovarali+smo+s+psihologinjom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fwinnie-the-pooh-je-nestabilan-pepeljuga-je-submisivna-sto-se-dogodilo-s-bajkama-razgovarali-smo-s-psihologinjom-1357867 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fwinnie-the-pooh-je-nestabilan-pepeljuga-je-submisivna-sto-se-dogodilo-s-bajkama-razgovarali-smo-s-psihologinjom-1357867 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neko novo vrijeme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životneko novo vrijeme

Winnie The Pooh je nestabilan, Pepeljuga je submisivna... Što se dogodilo s bajkama?! Razgovarali smo s psihologinjom

Piše Olgica Grizelj-Ivić
23. siječnja 2024. - 22:27
Pooh predstavlja poremećaj prehrane, Praščić je anksiozan, Tigar ima poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD)...?Disneytoon Studios/Walt Disney/Collection Christophel Via Afp

Kad smo bili djeca, svatko od nas imao je svoje junake iz bajki ili crtanih filmova. Prihvatili smo ih takve kakvi jesu, a poslije smo svoje doživljaje prenosili svojoj djeci. Mnogi od nas sada su u dobi kada iste bajke prepričavaju unucima, ali što se događa, naši likovi više nisu ni tako nevini, ni tako slatki, ni bezazleni, a kojekakvi analitičari dobrih starih priča nameću nam neke nove doživljaje i neke nove istine. Primjerice, američki portal ‘A Body and Mind‘ nedavno je analizirao likove iz popularnog crtića o Winnieju The Poohu i skinuo nam ružičaste naočale, proglasivši ih mentalno poremećenima.

Tako Pooh predstavlja poremećaj prehrane, Praščić je anksiozan, Tigar ima poremećaj pažnje i hiperaktivnosti (ADHD). Eeyore ili magarčić Sivko ima veliki depresivni ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 22:40