StoryEditorOCM
KnjigeUz dan šibenske knjižnice

Ravnateljica Turističke škole objavila knjigu bajki i najavila skoru eksploziju pisanja

Piše Marija Lončar
16. veljače 2024. - 14:36

Ravnateljica šibenske Turističke škole Senka Dodig napisala je novu knjigu. I ovaj put, riječ je o pričama za djecu, točnije o 10 bajki objavljenih pod zajedničkim nazivom Cesta bez kraja. Knjigu je objavila Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" u svojoj biblioteci Lastovanja, a predstavljena je povodom 102. obljetnice knjižnice koja je osnovana 17. veljače davne 1922. godine. Uz ravnatelja knjižnice Vilijama Lakića i dr. sc. Dijana Mikšić Labura koja je napisala i pogovor, knjigu je predstavila i sama autorica.

-U mojim bajkama dobro uvijek pobjeđuje i svaka priča ima neku poruku. Mislim da je važno da svaka osoba ima odnos sa sobom i svojom dušom. Bitno je da djeca koja su danas u vrtićima, a jednom će nas zamijentiti i nas na našim radnim mjestima, budu zaokružene osobe. Onda je to pravo ulaganje za budućnost – kazala je Dodig ne skrivajući kako iz nje, kada tako govori, progovara prosvjetna djelatnica!

Voli reći da piše od najranijih dana, a prvi radovi objavljivani su joj u dječjim časopisima: Đačka iskra, Modra lasta...

-Kasnije se intenzivnije počinjem baviti pisanjem tekstova za uglazbljivanje i priča za djecu. Imam preko 20 priča koje su objavljene kao radio drame u ciklusu Priča za laku noć na Hrvatskom radiju – govori Dodig ističući kako su njezine prve priče napisane zahvaljujući njezinoj djeci.

-Moja su djecu od mene napravila spisateljicu ili književnicu, kako hoćete. Uvijek sam ih prije spavanja pokušala osloboditi stresa da mirno spavaju i zato sam im čitala. A držim se i one Einsteinove "Ako želite pametnu djecu, pričajte im priče, a ako želite još pametniju djecu, pričajte im još više priča."

Djeca su u međuvremenu, smije se, uspješno završila fakultete, pa se nada da će nastaviti i dalje pametno kroz život!

Pitam ju kako to da unatoč ljubavi prema čitanju i pisanju nije otišla studirali književnost ili nego slično, nego je izabrala ekonomiju.

-Svi me pitaju kako to da sam završila na ekonomiji. Svoje pisanje nisam prepoznavala kao nešto čime bih se htjela ozbiljnije baviti, već više kao hobi i kao nešto što je za moju dušu. Zato sam razmišljala prema onom kako roditelji obično sugeriraju: "Završi ti ekonomiju, pa se možeš svugdje zaposliti!". Tek kasnije sve je to eruptiralo te sam shvatila da imam potrebu staviti te svoje tekstove na papri. Prije Cesta bez kraja, izišla mi je Zaljubljena vještica u izdanju Kašmir prometa, a u vlastitom izdanju izdala sam i zbirku poezije Ispovid moru. Surađivala sam i s mnogim našim pjevačima poput Jelene Radan za koju je napisala tekst za pjesmu Leti do snova, za Vinka Cocu Ispovid s klapom Solaris, Svjetla daljine za klapu Cambi koja je dobila i nagradu na Večerima dalmatinske šansone. Također, napisala sam za dance grupu Karma gotovo cijeli njihov drugi album...

Iako je proteklih pet i više godina njezino pisanje bilo u "stanju mirovanja", s Cestom bez kraja počelo je, čini se novo buđenje. Dodig kaže kako je to tek zagrijavanje za skorašnju mirovinu.

-Baviti se školom i mladim ljudima vrlo je zahtijevno, ne može se to tek odrađivati. Zato je pisanje malo u stagnaciji, jer je nemoguće kvalitetno raditi na dvije fronte. Nadam se da ću odlaskom u mirovinu za koju godinu intenzivno pisati – rekla je Dodig.

image

Promocija knjige bajki Senke Dodig (u sredini)

 

29. travanj 2024 15:10