StoryEditorOCM
Živottransrodna osoba

Rođena u krivom tijelu: ‘Žena sam s muškim spolnim organom, zato ne želim dečka, ali spremam se za operaciju‘

Piše MOZAIK SD
19. listopada 2023. - 20:45

Životna priča Nikoline Kovačević kao transrodne osobe mnogima omogućuje da bolje razumiju što takve osobe prolaze.

Nikolina Kovačević rođena kao Njegoš u Prištini kaže da je 19 godina bila zarobljena u tijelu muškarca. Najveće probleme doživjela je u pubertetu, kada si je tri puta pokušala oduzeti život. Njezino psihičko zdravlje bilo je ozbiljno narušeno, jer joj je bilo teško shvatiti što joj se zapravo događa, piše kurir.rs.

Danas joj je drago što je preživjela i krenula u život ispočetka uz neizmjernu podršku svoje majke. Ponosna je na to što joj je duša ostala ista, samo u drugom tijelu.

- Nisam imala percepciju što je muškarac, a što žena. Moji su mislili da je to samo faza. Kao dijete voljela sam nositi mamine stvari, patila sam kad su me šišali. Kad je došao pubertet, bilo mi je najteže - počinje priču Nikolina u emisiji na Hype televiziji.

Ipak, ključnu ulogu u njezinom životu odigrala je majka.

- Tri puta sam se pokušala ubiti, prvi put u sedmom razredu. Zadnji put je bilo najstrašnije, bila sam u komi nekoliko dana. Rekli su mojoj majci da ću, ako se probudim, biti kao biljka. Hvala Bogu, ozdravila sam. Poslali su me na psihijatrijsku ustanovu, lagala sam im da sam to učinila zbog prekida, nisam htjela s njima o tome razgovarati. Kad sam izašla, sve sam priznala mami i tada je počelo moje oslobađanje.

S druge strane, pravu podršku oca nikada nije imala i smatra da ju je razvod roditelja zapravo spasio.

- Mislim da mi je pomoglo to što su mi roditelji razvedeni. S majkom sam imala zdrav odnos, ali ne i s ocem. Otišla je da se spasi. Što god je planirao, moralo je biti. Moj otac je bio primjer kakav ne bi trebao biti, ali sam mu sve oprostila. Nismo imali kontakt 7 godina – otkriva.

No, cijela obitelj i prijatelji bili su joj neizmjerna podrška u svemu.

- Najteže mi je bilo prihvatiti sebe. Kad shvatiš tko si i kad te obitelj prihvati i razumije, sve je poslije lako. Svi Njegoševi prijatelji danas su moji. Nisam se promijenila kao osoba, duša mi je ista, samo mi se tijelo promijenilo. Nisam htjela biti između, presjekla sam i od tog dana kad sam postala Nikolina postalo je lakše. Tada sam imala puno samopouzdanja. U mom Kraljevu nisam bila osuđivana.

Svoju prvu hormonsku terapiju počela je uzimati s 20 godina i od tada je u procesu transformacije.

- Prva je bila hormonska terapija, jer je to najvažnije. Hormoni mijenjaju tijelo, počela sam ga uzimati s 20 godina. Zatim sam operirala grudi i nos. Nije mi trebalo puno novca jer sam radila preko naknade - rekla je Nikolina i dodala da se sada sprema na operaciju promjene spola.

– Odlučila sam se za operaciju u jednoj privatnoj klinici modernom metodom za koju kažu da je jedna od najboljih za budućnost. I košta kao dobar auto.

Priznaje da joj je ova operacija velika prepreka za ulazak u emotivnu vezu.

- Već s 20 godina počela sam stupati u kontakte s muškarcima. Moja najduža veza bila je osam mjeseci, ali do sada nisam osjetila pravu ljubav. Mislim da je to zato što još nisam imala operaciju spola.

Ne osjećam se dobro s tipom, ne mogu mu dati cijelu sebe jer nisam promijenila spol. Danas nije teško pronaći partnera s muškim spolnim organom, širok je spektar seksualnosti, ali ja to ne želim. Probala sam i činilo mi se kao fetiš. A za neke dečke sam bila iznenađena što su htjeli biti sa mnom.

Već dvije godine živi u Italiji i tamo je izgradila lijep život.

– Kad sam se iz Kraljeva preselila u Beograd, svi su me pitali za hormone i terapiju. To mi je smetalo, čak i ako su bili fini. Zato sam prvo odlučila otići u Švicarsku. Odlučila sam raditi kao hostesa, jer imam cijeli dan za sebe, a mogu i dobro zaraditi. Međutim, imala sam neugodnu situaciju kada su saznali da sam transrodna. Šef me htio zaštititi i dobila sam otkaz. Onda sam otišao u Italiju i doživjela sličnu situaciju, ali sam se odlučila boriti. Dvije godine sam uživala u tome da budem samo Nikolina - zaključila je za Hype TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:40