stdClass Object ( [id] => 136880 [title] => Radman: Ja sam prvi kandidat za moj eliksir mladosti [alias] => radman-ja-sam-prvi-kandidat-za-moj-eliksir-mladosti [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Eliksirom mladosti već ste prije nekoliko godina zagolicali maštu javnosti, iako niste naveli kada bičudesni napitak, kako smo ga mi novinari nazivali, mogao biti dostupan. Međutim, neki izvori kažu da ga Vi osobno već koristite i da ga pijete svako jutro!

Ukratko, da je u tom napitku tajna Vašeg dobrog izgleda, vitalnosti, smisla za humor... i svježih ideja što baš i nije standard za ljude vaše generacije.

Koliko je istine u tome - upitali smo akademika Miroslava Radmana, prvog čovjeka splitskog MedILS-a.

- Želim ovom prigodom dati kompliment mom nosukoji je prije tri-četiri godine nanjušio da će znanost o starenju, to jest o spriječavanju starenja, postati hit znanost. Tada sam u Francuskoj i u Hrvatskoj zaradio nekoliko blagih ismijavanja od novinara i brzopletih i nemaštovitih kolega. Sada međutim, u planu EU FP8 programa za znanost, starenje je prioritet broj jedan, ispred energetike. Tada nisam dobio ni jedan projekt, i na to sam ponosan, jer je to sudbina inovatora – da na početku budu ismijani. Samo što ja ne “šljivim” ni establishment, ni one članove komisija koji su znanstveni mediokriteti. A vitalnost i humor je stvar gena i kakvi su nam u ranoj mladosti bili mama i tata.

- Eliksir bi trebao održati to stanje – da traje dulje nego što je to “prirodno”. Mi još nemamo takav “eliksir”, ali uskoro ćemo imati razne verzije, iz raznih organizama, pa ćemo vidjeti koji bolje radi za ljude. Ako budemo imali peh, neće ni jedan! Ne možemo znati dok se ne provjeri. Javit ću Vam kada dođe vrijeme, iako Vama sigurno još ne treba! Nema sumnje u to da “eliksir” postoji u stanicama koje su vrlo robustne ili besmrtne (mislim stvarno, ne filozofski). Kako ga izolirati u aktivnom stanju i da li će ulaziti bez problema u naše stanice – to samo rad može pokazati. 

Na eliksiru Vaš tim radi godinama i on bi trebao usporiti neke procese koji utječu na ljudsko  starenje, ali na način da nas u visokim godinama očuva vitalnima fizički, ali još više mentalno. To je ono što bi svatko potpisao. Hoćete li sami sebi biti ‘pokusni kunić’?

- Tek sada dobivam financiranje tog projekta i to isključivo iz privatnih izvora. Kao da vlade ne znaju da im najveći deficit u proračunu dolazi baš iz zdravstva. Što ima loše u tome da se spriječe bolesti i da se na taj način živi dugo u zdravlju? Ja ne razumijem europski politički establishment, i to mi je drago kao dokaz mog mentalnog zdravlja, barem u domeni zdravog razuma. Naravno da sam ja – nakon miševa molim – prvi kandidat za eliksir jer sam u dobu kompetencije za pokus. Da sam mlad – nikakve velike koristi od eliksira u slijedećih 20-30 godina, a to je dugo za eksperiment!

Na čemu se bazira eliksir mladosti i dokle bi on prema vašim predviđanjima mogao protegnuti naše biološke granice? Pretpostavljam da ste na ovo pitanje iscrpno odgovorili u najnovijoj knjizi koja je uFrancuskoj već postala hit, pa ne bi bilo loše da objasnite te granice. Što bi mogao biti naš realni cilj u smislu dugovječnosti, 150-200...,godina, a da to istodobno bude i društveno prihvatljiva granica, da smo korisni, i ne preskupi stanovnici Zemlje?

- Počet ću od zadnjih pitanja. Sredinom 19-og stoljeća prosječni ljudski vijek je bio upola manji nego sada. Da li je generacija seniora preskupa? Ili možda dio starije generacije stvara radna mjesta mladoj generaciji izgubljenoj u nemoralnoj financijskoj bulimiji jednog malog dijela te iste stare generacije. Preporučam svima da skinu s neta i pogledaju Oscarom nagrađeni dokumentarac “Inside job” (“Istina o krizi”) da bi znali o čemu govorim. Mladi stogodišnjaci će dovesti do revolucije u kulturnoj evoluciji čovječanstva i stvoriti puno više radnih mjesta nego što će ih sami okupirati. Ako ne – nema nam spasa. Netko mora stvarati realna dobra da bi trgovci imali što prodavati. Hranu, zdravlje i energiju na primjer. Za beskorisne gadžete se ne brinem…

- A “eliksir” je naprosto antioksidans biološkog materijala. Treba nas učiniti “inox” - kao suđe koje ne rđa! Moja teza u knjizi je da je naša dugovječnost određena biološkom evolucijom, te da postaje nedovoljna za razvoj kulturne evolucije čovjeka jer za tu evoluciju ne živimo dovoljno dugo. Starimo i umiremo kada bi mogli biti najkorisniji društvu. A što se znanosti i tehnologija tiče, nema ozbiljnih prepreka spriječavanju bolesti i produljenju kvalitetnog životnog vijeka. Imate li u kreiranju konačnog proizvoda neke etičke dileme.

Najavili ste da bi se Hrvatska mogla obogatiti na eliksiru, naravno, pod uvjetom da njegov nastanak pomogne i finacirati, no hoće li on kad ga jednom zgotovite biti dostupan samo bogatima, ili i običnim smrtnicima koji žele živjeti dugo i zdravo? 

- Nemam etičke dileme jer imam rješenja. Prekasno je za Hrvatsku – nitko se nije javio ni iz politike ni iz gospodarstva na javnu ponudu u Večernjem listu, a i na brojne druge apele. Prošao vlak! Mudrost nalaže da jednog dana kada eliksir bude realnost, ne bude prodaje eliksira sve dok se na stvori zaliha dovoljna za čitavo čovječanstvo, i da bude – mukte!

Možete li kao znanstvenik iznijeti vlastite argumente- kada i zašto dugovječnost ima smisla, jer neki ljudi unatoč mogućnostima kažu da ne bi željeli živjeti dugo, jer da šta će im 100 godina. S druge strane oni koji bi rado dugo živjeli ne žele se odreći štetnih navika, poput pušenja... npr. za koje se zna da im bitno skraćuje život i nosi rizik brojnih bolesti. Baš me zanima što biste poručili i savjetovali i jednima i drugima, i imate li sami neke poroke kojih biste se rado odrekli, ili ste to već učinili da bi živjeli zdravije i dulje. Mislim da nije sve u eliksiru! ?

- A gdje je u svemu tome genetika, na koju se mnogi pozivaju pa izvlače Tita i Churchilla  koji su i pili, pušili, pretjerano jeli što se ne bi smjelo...i dočekali visoke godine, jer su imali dobre gene!? Moja knjiga govori o genima i genetici, jer su ključni u igri života. Ne mogu Vam sada pričati o rezultatima koje moramo patentno zaštititi, ali Vam mogu reći da rad dr. Anite Kriško iz MedILSa već sada nudi prvo objašnjenje u čemu se sastoji robustnost nekih osoba koje ste i sami spomenuli.

- Gospođa Jeanne Calmant je doživjela 122 godine tako što je pušila oko stotinjak godina, a da pri tome nije dobila rak pluća. Možda bi doživjela 130 da nije pušila. Mi imamo već preciznu ideju o tome kako su geni i eliksir dio jedne te iste znanstvene priče, no o tome ću pričati kada naš rad bude publiciran, inače bi publikaciju stavio na kocku.

- Dovoljno je znati da svi naši proteini – radne molekule života – nisu identični kod svih osoba te da se razlike očituju u osjetljivosti na koroziju (oksidaciju) svakog od naših proteina. Sretan je onaj čiji su ključni proteini otporni na koroziju – ti će živjeti dugo čak i kada nerazumno žive; a peh ima ona osoba čiji ključni protein rđa brže nego kod drugih, čak i kada žive zdravo i disciplinirano.

- To Vam je biologija sreće i peha. No, neka za kraj bude jasno: i za sretne i za manje sretne, izbjegavanje faktora rizika je dobro za svakoga: za one s pehom da dožive 60 umjesto 40, a za sretne da dožive 120 umjesto samo 95 godina!

JAVORKA LUETIĆ, CROPIX

O prirodi eliksira protiv ‘korozije’ stanica, tj. starenja

Radi se o mješavini (koktelu) malih molekula - antioksidansa - čije je svojstvo da štite važne stanične molekule (proteine) od korozije (oksidacije ili hrđanja). To je jedina svrha u životu tih malih molekula - da se “žrtvuju” za zaštitu važnih velikih molekula kao što su proteini i DNK. One su zaštitni “filtar” protiv kemijskih radikala kisika time što same vrlo lako oksidiraju.

Kako je broj radikala kisika u stanici ograničen, svi radikali koji oksidiraju te male molekule ne mogu istovremeno oksidirati i proteine - i to je princip zaštite! Ako usporedimo radikale kisika s mikroskopskim gromovima, onda je taj zaštitni koktel (sastavljen od malih molekula) usporediv s velikim brojem malih gromobrana raspršenih po stanici.

Ako “grom” udari u zaštitnu molekulicu i pri tome ju oksidira, onda neće udariti istovremeno u protein, čiju bi funkciju pri tome uništio. Te zaštitne molekulice možete zamisliti i kao magnete koji privlače željezne čestice na sebe i time štite ostatak stanice od njih.

Molekula radikala kisika ima više vrsta (superoksid, peroksid, hidroksil, itd) koji su vrlo nestabilni i pretvaraju se jedan u drugog, sve dok konačno jedan od njih ne “udari” u neku drugu molekulu (na primjer antioksidans molekulu) kojoj će - ili predati elektron koji je prekobrojan - ili oduzeti elektron koji joj fali.

Zato je vrlo teško zamisliti jedan “antioksidans” koji će neutralizirati sve radikale odjednom. Za to treba koktel od više specijaliziranih antioksidansa. Antioksidanse je teško izolirati i kemijski pročisititi u aktivnoj formi jer će se već tijekom manipulacija izolacije i pročišćavanja spontano oksidirati (i time postati nekorisnim), osim ako se sve ne radi u atosferi inertnog plina kao sto je argon.

Zato i nema na tržistu pojedinačnih stvarno efektnih antioksidansa. Nadamo se da ce prvi biti molekularni kokteli iz robustnih bakterija i životinja koji uživo jesu najefikasniji antioksidansi.

Nagrada za izvanredan doprinos mikrobiologiji

Ceremonija je održana na kraju kongresa FEMS-a u Ženevi 30. lipnja. Nagradu Miroslavu Radmanu predao je prof. dr. Bernhard Schink, predsjednik FEMS-a, nakon koncizna opisa životnog opusa slavodobitnika u domeni mikrobiologije i predavanja MR-a pod naslovom “Molekularna biologija preživljenja i biologija robusnosti bakterijskih stanica i populacija”.

Nagrada se sastoji od platinaste medalje s likom Andréa Lwoffaa (1902.-1994), jednog od očeva osnivača moderne mikrobiologije i dobitnika Nobelove nagrade 1965. godine, a Radman je nagrađen za izvanredan doprinos mikrobiologiji u Europi (otkriće SOS sistema kod bakterija i ciljane korekcije grešaka u DNK u bakteriji Escherichia coli).

Ovo je najvažniji molekularni sustav za održavanje globalne genetske stabilnosti koji ima antikancerogenu aktivnost u čovjeka.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naravno  da sam ja – nakon miševa, molim – prvi kandidat za eliksir jer sam u dobi kompetencije za pokus. Da sam mlad – nikakve velike koristi od eliksira u sljedećih 20-30 godina, a to je dugo za eksperiment - govori Radman [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvI čovjek splitskog MedILS-a RADI NA RAZNIM VERZIJAMA čudesnOG napitkA KOJI BI TREBAO ODRŽATI VITALNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-07-04 17:38:00 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-07-04 17:47:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-07-04 17:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5027 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/07/04/Panorama/MIROSLAVRADMAN00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7367539 Threads: 5 Questions: 1525467615 Slow queries: 4638084 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110522295 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/radman-ja-sam-prvi-kandidat-za-moj-eliksir-mladosti-136880 [printLink] => /mozaik/zivot/radman-ja-sam-prvi-kandidat-za-moj-eliksir-mladosti-136880?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 182246 [name] => MIROSLAVRADMAN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslavradman [link] => /tag/miroslavradman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naravno  da sam ja – nakon miševa, molim – prvi kandidat za eliksir jer sam u dobi kompetencije za pokus. Da sam mlad – nikakve velike koristi od eliksira u sljedećih 20-30 godina, a to je dugo za eksperiment - govori Radman [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvI čovjek splitskog MedILS-a RADI NA RAZNIM VERZIJAMA čudesnOG napitkA KOJI BI TREBAO ODRŽATI VITALNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Radman: Ja sam prvi kandidat za moj eliksir mladosti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-13-47-53-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/04/Panorama/MIROSLAVRADMAN00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/07/04/Panorama/MIROSLAVRADMAN00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Eliksirom mladosti već ste prije nekoliko godina zagolicali maštu javnosti, iako niste naveli kada bičudesni napitak, kako smo ga mi novinari nazivali, mogao biti dostupan. Međutim, neki izvori kažu da ga Vi osobno već koristite i da ga pijete svako jutro!

Ukratko, da je u tom napitku tajna Vašeg dobrog izgleda, vitalnosti, smisla za humor... i svježih ideja što baš i nije standard za ljude vaše generacije.

Koliko je istine u tome - upitali smo akademika Miroslava Radmana, prvog čovjeka splitskog MedILS-a.

- Želim ovom prigodom dati kompliment mom nosukoji je prije tri-četiri godine nanjušio da će znanost o starenju, to jest o spriječavanju starenja, postati hit znanost. Tada sam u Francuskoj i u Hrvatskoj zaradio nekoliko blagih ismijavanja od novinara i brzopletih i nemaštovitih kolega. Sada međutim, u planu EU FP8 programa za znanost, starenje je prioritet broj jedan, ispred energetike. Tada nisam dobio ni jedan projekt, i na to sam ponosan, jer je to sudbina inovatora – da na početku budu ismijani. Samo što ja ne “šljivim” ni establishment, ni one članove komisija koji su znanstveni mediokriteti. A vitalnost i humor je stvar gena i kakvi su nam u ranoj mladosti bili mama i tata.

- Eliksir bi trebao održati to stanje – da traje dulje nego što je to “prirodno”. Mi još nemamo takav “eliksir”, ali uskoro ćemo imati razne verzije, iz raznih organizama, pa ćemo vidjeti koji bolje radi za ljude. Ako budemo imali peh, neće ni jedan! Ne možemo znati dok se ne provjeri. Javit ću Vam kada dođe vrijeme, iako Vama sigurno još ne treba! Nema sumnje u to da “eliksir” postoji u stanicama koje su vrlo robustne ili besmrtne (mislim stvarno, ne filozofski). Kako ga izolirati u aktivnom stanju i da li će ulaziti bez problema u naše stanice – to samo rad može pokazati. 

Na eliksiru Vaš tim radi godinama i on bi trebao usporiti neke procese koji utječu na ljudsko  starenje, ali na način da nas u visokim godinama očuva vitalnima fizički, ali još više mentalno. To je ono što bi svatko potpisao. Hoćete li sami sebi biti ‘pokusni kunić’?

- Tek sada dobivam financiranje tog projekta i to isključivo iz privatnih izvora. Kao da vlade ne znaju da im najveći deficit u proračunu dolazi baš iz zdravstva. Što ima loše u tome da se spriječe bolesti i da se na taj način živi dugo u zdravlju? Ja ne razumijem europski politički establishment, i to mi je drago kao dokaz mog mentalnog zdravlja, barem u domeni zdravog razuma. Naravno da sam ja – nakon miševa molim – prvi kandidat za eliksir jer sam u dobu kompetencije za pokus. Da sam mlad – nikakve velike koristi od eliksira u slijedećih 20-30 godina, a to je dugo za eksperiment!

Na čemu se bazira eliksir mladosti i dokle bi on prema vašim predviđanjima mogao protegnuti naše biološke granice? Pretpostavljam da ste na ovo pitanje iscrpno odgovorili u najnovijoj knjizi koja je uFrancuskoj već postala hit, pa ne bi bilo loše da objasnite te granice. Što bi mogao biti naš realni cilj u smislu dugovječnosti, 150-200...,godina, a da to istodobno bude i društveno prihvatljiva granica, da smo korisni, i ne preskupi stanovnici Zemlje?

- Počet ću od zadnjih pitanja. Sredinom 19-og stoljeća prosječni ljudski vijek je bio upola manji nego sada. Da li je generacija seniora preskupa? Ili možda dio starije generacije stvara radna mjesta mladoj generaciji izgubljenoj u nemoralnoj financijskoj bulimiji jednog malog dijela te iste stare generacije. Preporučam svima da skinu s neta i pogledaju Oscarom nagrađeni dokumentarac “Inside job” (“Istina o krizi”) da bi znali o čemu govorim. Mladi stogodišnjaci će dovesti do revolucije u kulturnoj evoluciji čovječanstva i stvoriti puno više radnih mjesta nego što će ih sami okupirati. Ako ne – nema nam spasa. Netko mora stvarati realna dobra da bi trgovci imali što prodavati. Hranu, zdravlje i energiju na primjer. Za beskorisne gadžete se ne brinem…

- A “eliksir” je naprosto antioksidans biološkog materijala. Treba nas učiniti “inox” - kao suđe koje ne rđa! Moja teza u knjizi je da je naša dugovječnost određena biološkom evolucijom, te da postaje nedovoljna za razvoj kulturne evolucije čovjeka jer za tu evoluciju ne živimo dovoljno dugo. Starimo i umiremo kada bi mogli biti najkorisniji društvu. A što se znanosti i tehnologija tiče, nema ozbiljnih prepreka spriječavanju bolesti i produljenju kvalitetnog životnog vijeka. Imate li u kreiranju konačnog proizvoda neke etičke dileme.

Najavili ste da bi se Hrvatska mogla obogatiti na eliksiru, naravno, pod uvjetom da njegov nastanak pomogne i finacirati, no hoće li on kad ga jednom zgotovite biti dostupan samo bogatima, ili i običnim smrtnicima koji žele živjeti dugo i zdravo? 

- Nemam etičke dileme jer imam rješenja. Prekasno je za Hrvatsku – nitko se nije javio ni iz politike ni iz gospodarstva na javnu ponudu u Večernjem listu, a i na brojne druge apele. Prošao vlak! Mudrost nalaže da jednog dana kada eliksir bude realnost, ne bude prodaje eliksira sve dok se na stvori zaliha dovoljna za čitavo čovječanstvo, i da bude – mukte!

Možete li kao znanstvenik iznijeti vlastite argumente- kada i zašto dugovječnost ima smisla, jer neki ljudi unatoč mogućnostima kažu da ne bi željeli živjeti dugo, jer da šta će im 100 godina. S druge strane oni koji bi rado dugo živjeli ne žele se odreći štetnih navika, poput pušenja... npr. za koje se zna da im bitno skraćuje život i nosi rizik brojnih bolesti. Baš me zanima što biste poručili i savjetovali i jednima i drugima, i imate li sami neke poroke kojih biste se rado odrekli, ili ste to već učinili da bi živjeli zdravije i dulje. Mislim da nije sve u eliksiru! ?

- A gdje je u svemu tome genetika, na koju se mnogi pozivaju pa izvlače Tita i Churchilla  koji su i pili, pušili, pretjerano jeli što se ne bi smjelo...i dočekali visoke godine, jer su imali dobre gene!? Moja knjiga govori o genima i genetici, jer su ključni u igri života. Ne mogu Vam sada pričati o rezultatima koje moramo patentno zaštititi, ali Vam mogu reći da rad dr. Anite Kriško iz MedILSa već sada nudi prvo objašnjenje u čemu se sastoji robustnost nekih osoba koje ste i sami spomenuli.

- Gospođa Jeanne Calmant je doživjela 122 godine tako što je pušila oko stotinjak godina, a da pri tome nije dobila rak pluća. Možda bi doživjela 130 da nije pušila. Mi imamo već preciznu ideju o tome kako su geni i eliksir dio jedne te iste znanstvene priče, no o tome ću pričati kada naš rad bude publiciran, inače bi publikaciju stavio na kocku.

- Dovoljno je znati da svi naši proteini – radne molekule života – nisu identični kod svih osoba te da se razlike očituju u osjetljivosti na koroziju (oksidaciju) svakog od naših proteina. Sretan je onaj čiji su ključni proteini otporni na koroziju – ti će živjeti dugo čak i kada nerazumno žive; a peh ima ona osoba čiji ključni protein rđa brže nego kod drugih, čak i kada žive zdravo i disciplinirano.

- To Vam je biologija sreće i peha. No, neka za kraj bude jasno: i za sretne i za manje sretne, izbjegavanje faktora rizika je dobro za svakoga: za one s pehom da dožive 60 umjesto 40, a za sretne da dožive 120 umjesto samo 95 godina!

JAVORKA LUETIĆ, CROPIX

O prirodi eliksira protiv ‘korozije’ stanica, tj. starenja

Radi se o mješavini (koktelu) malih molekula - antioksidansa - čije je svojstvo da štite važne stanične molekule (proteine) od korozije (oksidacije ili hrđanja). To je jedina svrha u životu tih malih molekula - da se “žrtvuju” za zaštitu važnih velikih molekula kao što su proteini i DNK. One su zaštitni “filtar” protiv kemijskih radikala kisika time što same vrlo lako oksidiraju.

Kako je broj radikala kisika u stanici ograničen, svi radikali koji oksidiraju te male molekule ne mogu istovremeno oksidirati i proteine - i to je princip zaštite! Ako usporedimo radikale kisika s mikroskopskim gromovima, onda je taj zaštitni koktel (sastavljen od malih molekula) usporediv s velikim brojem malih gromobrana raspršenih po stanici.

Ako “grom” udari u zaštitnu molekulicu i pri tome ju oksidira, onda neće udariti istovremeno u protein, čiju bi funkciju pri tome uništio. Te zaštitne molekulice možete zamisliti i kao magnete koji privlače željezne čestice na sebe i time štite ostatak stanice od njih.

Molekula radikala kisika ima više vrsta (superoksid, peroksid, hidroksil, itd) koji su vrlo nestabilni i pretvaraju se jedan u drugog, sve dok konačno jedan od njih ne “udari” u neku drugu molekulu (na primjer antioksidans molekulu) kojoj će - ili predati elektron koji je prekobrojan - ili oduzeti elektron koji joj fali.

Zato je vrlo teško zamisliti jedan “antioksidans” koji će neutralizirati sve radikale odjednom. Za to treba koktel od više specijaliziranih antioksidansa. Antioksidanse je teško izolirati i kemijski pročisititi u aktivnoj formi jer će se već tijekom manipulacija izolacije i pročišćavanja spontano oksidirati (i time postati nekorisnim), osim ako se sve ne radi u atosferi inertnog plina kao sto je argon.

Zato i nema na tržistu pojedinačnih stvarno efektnih antioksidansa. Nadamo se da ce prvi biti molekularni kokteli iz robustnih bakterija i životinja koji uživo jesu najefikasniji antioksidansi.

Nagrada za izvanredan doprinos mikrobiologiji

Ceremonija je održana na kraju kongresa FEMS-a u Ženevi 30. lipnja. Nagradu Miroslavu Radmanu predao je prof. dr. Bernhard Schink, predsjednik FEMS-a, nakon koncizna opisa životnog opusa slavodobitnika u domeni mikrobiologije i predavanja MR-a pod naslovom “Molekularna biologija preživljenja i biologija robusnosti bakterijskih stanica i populacija”.

Nagrada se sastoji od platinaste medalje s likom Andréa Lwoffaa (1902.-1994), jednog od očeva osnivača moderne mikrobiologije i dobitnika Nobelove nagrade 1965. godine, a Radman je nagrađen za izvanredan doprinos mikrobiologiji u Europi (otkriće SOS sistema kod bakterija i ciljane korekcije grešaka u DNK u bakteriji Escherichia coli).

Ovo je najvažniji molekularni sustav za održavanje globalne genetske stabilnosti koji ima antikancerogenu aktivnost u čovjeka.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/radman-ja-sam-prvi-kandidat-za-moj-eliksir-mladosti-136880 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a456eb7a123e34fbc89b9b8f7830fc1dc0df606b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Radman%3A+Ja+sam+prvi+kandidat++za+moj+eliksir+mladosti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fradman-ja-sam-prvi-kandidat-za-moj-eliksir-mladosti-136880 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fradman-ja-sam-prvi-kandidat-za-moj-eliksir-mladosti-136880 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Naravno  da sam ja – nakon miševa, molim – prvi kandidat za eliksir jer sam u dobi kompetencije za pokus. Da sam mlad – nikakve velike koristi od eliksira u sljedećih 20-30 godina, a to je dugo za eksperiment - govori Radman [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prvI čovjek splitskog MedILS-a RADI NA RAZNIM VERZIJAMA čudesnOG napitkA KOJI BI TREBAO ODRŽATI VITALNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotprvI čovjek splitskog MedILS-a RADI NA RAZNIM VERZIJAMA čudesnOG napitkA KOJI BI TREBAO ODRŽATI VITALNOST

Radman: Ja sam prvi kandidat za moj eliksir mladosti

Piše PSD.
4. srpnja 2011. - 19:38

O prirodi eliksira protiv ‘korozije’ stanica, tj. starenja

Radi se o mješavini (koktelu) malih molekula - antioksidansa - čije je svojstvo da štite važne stanične molekule (proteine) od korozije (oksidacije ili hrđanja). To je jedina svrha u životu tih malih molekula - da se “žrtvuju” za zaštitu važnih velikih molekula kao što su proteini i DNK. One su zaštitni “filtar” protiv kemijskih radikala kisika time što same vrlo lako oksidiraju.

Kako je broj radikala kisika u stanici ograničen, svi radikali koji oksidiraju te male molekule ne mogu istovremeno oksidirati i proteine - i to je princip zaštite! Ako usporedimo radikale kisika s mikroskopskim gromovima, onda je taj ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:47