stdClass Object ( [id] => 213125 [title] => Dr. Miroslav Radman za Slobodnu Dalmaciju: Na pragu smo najvećeg otkrića od pronalaska DNK [alias] => dr-miroslav-radman-za-slobodnu-dalmaciju-na-pragu-smo-najveceg-otkrica-od-pronalaska-dnk [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Na naslovnici najnovijeg broja Timea stoji “Google protiv smrti” i “Može li Google pobijediti smrt?” Inovativnost, ambicioznost, spremnost na rizik – sve su to epiteti koji prate poslovanje Googlea, tvrtke koja se nije zadržala u okviru virtualnog svijeta, internetske tražilice i oglašivača, nego je – potaknuta kreativnom energijom napravila i više “iskoraka u stvarnost”, od kojih je posljednji lansiranje nove tvrtke Calico, biotehnološkog i biomedicinskog megaprojekta koji će se baviti pitanjem zdravlja, posebno bolestima koje prate starenje.

No, istim poslom kojim se Google namjerava baviti u Silicijskoj dolini, već se pet godina bave znanstvenici u splitskom Mediteranskom institutu za istraživanje života koji vodi prof. dr. Miroslav Radman, molekularni biolog svjetskoga glasa. Dok Google odvaja stotine milijuna dolara za istraživanja u Calicou, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavljuje profesoru Radmanu da bi se gradska špina, odnosno 500.000 kuna godišnje namijenjenih stipendiranju desetak doktoranada, mogla zavrnuti ne dogodi li se neko znanstveno-medijsko čudo koje bi Split pozicioniralo na svjetskoj karti celebrity gradova.

Čudo možda i nije tako nevjerojatno: znanstveni časopis PLoS Genetics, jedan od najboljih na svijetu u području genetike, upravo je objavio rad “Fenotipske i genetske posljedice oštećenja proteina” dr. Anite Kriško i prof. dr. Miroslava Radmana, koji predlažu koncept uzroka starenja i svih bolesti starenja, kao i njihove prevencije.

− Zamislite naslovnicu “Utakmica MedILS − Google” − smije se dr. Radman.

Još prije nekoliko godina dvoje znanstvenika pronašlo je da je smrtnost stanica u korelaciji s oksidativnim oštećenjima na proteinima, koja se ne daju popraviti, što je, naravno, problem jer su – objašnjavaju znanstvenici – sve ključne funkcije organizma, od probave do razmišljanja, rezultat aktivnosti proteina, pa kad je oštećen protein, oštećena je i funkcija.


Proteini su građevni i funkcionalni materijal stanice, a proizvode ih geni. Biolozi su, objašnjava dr. Radman, u potrazi za uzrocima starenja i degenerativnih bolesti tražili uzrok zla u genima kao proizvođačima proteina, no “ako želite ubiti tumorsku stanicu, bilo bi efikasnije ‘udarati’ u proteine nego u gene”. Razlog tome je što posebni proteini održavaju, popravljaju, kopiraju i “prevode” DNK u sve proteine, a ne obratno. Sam DNK ne radi ništa bez proteina.

U novom radu znanstvenici, naime, pokazuju da oksidacija proteina korelira s procesima tipičnim za starenje stanice, što su ujedno uvjeti za razvijanje raznih bolesti. Anita Kriško eksperimentirala je na bakteriji E. coli, modelnom jednostaničnom organizmu: uspjela je eksperimentalno povezati ili reducirati prirodno oksidativno oštećenje − i to isključivo na proteinima − bez promjene u stvaranju agresivnih radikala kisika.

Posljedice su bile spektakularne: sve ključne stanične aktivnosti, uključujući učestalost mutacija u genima, direktno su proporcionalne razini oštećenja proteina, a poznato je da mutacije uzrokuju rak. Pokazali su da je moguće mijenjati kvalitetu proteina u stanici, a to, prema riječima profesora Radmana, ima posljedice od životne važnosti za stanice i organizam.

− Kad je Anita stanicu dovela u stanje da je u njoj bilo više grešaka na proteinima, a manje čišćenja oštećenih proteina, stanica se napunila proteinskim “smećem” u toj mjeri da se više nije mogla dijeliti. Stanica je funkcionalno ostarjela te nije mogla stvoriti koloniju bez prisutnosti nekog jakog antioksidansa, kao što je vitamin E, to jest nastaviti život. Mi smatramo da to što smo izazvali u stanicama – akumulaciju oksidiranih proteina − simulira starenje. A kad smo eksperimentalno poboljšali kvalitetu proteina, onda stanica radi preciznije od normalne stanice − čak se smanji broj mutacija − ali cijena je da se rast i dioba stanica uspore − komentira dvoje znanstvenika.

Važnost je ovog rada, naglašavaju dr. Radman i dr. Kriško, u tome što prvi put pokazuju da je oštećenje proteina uzrok fiziološkog propadanja koje dovodi do starenja, a ne njegova posljedica, što je mišljenje većine.

− Možda sam drzak, ali koliko znam, još nitko nije rekao da postoji jednostavna kemija starenja i da je to – oksidacija proteina, te da je taj proces reverzibilan. Uzmimo neku već dobrano oksidiranu Radmanovu stanicu: u jednom scenariju ciljano ćemo smanjiti razinu oksidacije antioksidansima, pa će svi proteini od toga profitirati i stanica će se vjerojatno pomladiti. U drugom scenariju sintetizirat ćemo zaštitni molekularni “flaster” za moj posebno osjetljiv protein. To je već lijek, tretman uzroka bolesti, a ne samo simptoma bolesti, kao što to rade današnji lijekovi. To znači promjenu medicine! Ako se varam, bit će evidentno, ali ako se ne varam, onda je to, kako kažu ljudi kompetentniji od mene, za medicinu možda najveći događaj od otkrića DNK.

Bude li doista tako – MedILS će dugo živjeti od rezultata rada svojih istraživača! Time što su eksperimenti na bakteriji E. coli pokazali da se na proteine može djelovati u oba smjera – da se stanicu “ostari” ili “pomladi”, stvoren je koncept koji bi sad mogao – da ima dovoljno novca za takvo istraživanje – biti preslikan na rad s ljudskim stanicama.

− Sada dolazimo do znanstvene kulture rješavanja problema − smatra se, naime, da je sve što se učinilo na jednostavnim bakterijama gubljenje vremena u odnosu na eksperimentiranje s ljudima. Ovaj rad s bakterijama može se direktno kopirati na ljudskim ili životinjskim stanicama. Sada nas – zaključuje profesor Radman − Calico neće pregaziti u našoj besparici samo ako budemo pametniji, kreativniji ili sretniji od njih.

lidija gnjidić
FOTO: CROPIX, SHUTTERSTOCK

Eliksir mladosti samo u inozemstvu

Prije dvije godine veliku pažnju javnosti izazvao je nevitaminski antioksidans Energizer ADR zbog svojeg sastava i djelovanja, koji su predstavili njegovi tvorci, dr. Slavko Ivković i prof. Radman, nazvan “eliksirom mladosti”. Do danas se, međutim, Energizer ADR u Hrvatskoj nije našao u prodaji. Prof. Radman podsjeća na to da su on i njegova suradnica Anita Kriško, “čekajući na dostupnost antioksidansa iz ‘neuništivih’ bakterija i životinjica, surađivali u sastavljanju kapsule s koktelom izoliranih prirodnih klinički testiranih antioksidansa iz koštica grožđa, zelenog čaja i rajčica, koji je pokazao izvanrednu zaštitu proteina u ljudskim stanicama”. − Energizer je počela prodavati slovenska tvrtka Regiopharm, ali je medijska kampanja protiv tog dodatka prehrani praktički prekinula prodaju u Hrvatskoj. Uskoro će Hrvati moći kupovati taj proizvod iz inozemstva − najavljuje prof. Radman.


Biološki sat

Profesor Radman već je dva puta u karijeri otkrio biološke fenomene kod bakterija za koje se pokazalo da postoje i kod ljudi: sistem SOS, koji stvara mutacije, i sistem korekcije grešaka u DNK, koji eliminira mutacije i tako sprječava rak u ljudi. Govoreći o eventualnoj primjenjivosti rezultata istraživanja u sprječavanju i liječenju danas neizlječivih ljudskih bolesti, dr. Kriško objašnjava da postoji grupa bolesti kojima je zajedničko da neke stanice organizma nisu više u stanju obnavljati fond kvalitetnih proteina.

− To je grupa vrlo različitih bolesti kojima je na molekularnoj razini zajedničko da stanica nije u stanju održati visoku kvalitetu proteina, jednog ili više njih. Primjer su neurodegenerativne bolesti − Parkinsonova i Alzheimerova, te razne autoimune i upalne bolesti. U tim bolestima stanice se pune “smećem” koje se sastoji od oksidiranih, inaktivnih proteina.

Pretpostavljamo da bi se prevencijom oštećenja proteina mogla odgoditi pojava bolesti povezanih sa starenjem. Čak i epidemiologija podržava ovu pretpostavku. Naime, u ljudskoj populaciji rizik od karcinoma, neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti i smrti raste sličnim (eksponencijalnim) ritmom, kao da imaju zajednički “biološki sat”, a mi mislimo da je taj sat – oksidacija proteina, čija količina u ljudskim stanicama raste eksponencijalno s godinama života.






[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako pobijediti starenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-09-24 18:27:07 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-09-25 21:13:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-09-24 21:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12483 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14873695 Threads: 8 Questions: 3138120025 Slow queries: 6993148 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234733037 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 43 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/dr-miroslav-radman-za-slobodnu-dalmaciju-na-pragu-smo-najveceg-otkrica-od-pronalaska-dnk-213125 [printLink] => /mozaik/zivot/dr-miroslav-radman-za-slobodnu-dalmaciju-na-pragu-smo-najveceg-otkrica-od-pronalaska-dnk-213125?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 182246 [name] => MIROSLAVRADMAN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miroslavradman [link] => /tag/miroslavradman ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako pobijediti starenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Miroslav Radman za Slobodnu Dalmaciju: Na pragu smo najvećeg otkrića od pronalaska DNK [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-12-45-51-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => templates/site/images/no_image.png [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [galleryCount] => 0 [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Na naslovnici najnovijeg broja Timea stoji “Google protiv smrti” i “Može li Google pobijediti smrt?” Inovativnost, ambicioznost, spremnost na rizik – sve su to epiteti koji prate poslovanje Googlea, tvrtke koja se nije zadržala u okviru virtualnog svijeta, internetske tražilice i oglašivača, nego je – potaknuta kreativnom energijom napravila i više “iskoraka u stvarnost”, od kojih je posljednji lansiranje nove tvrtke Calico, biotehnološkog i biomedicinskog megaprojekta koji će se baviti pitanjem zdravlja, posebno bolestima koje prate starenje.

No, istim poslom kojim se Google namjerava baviti u Silicijskoj dolini, već se pet godina bave znanstvenici u splitskom Mediteranskom institutu za istraživanje života koji vodi prof. dr. Miroslav Radman, molekularni biolog svjetskoga glasa. Dok Google odvaja stotine milijuna dolara za istraživanja u Calicou, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavljuje profesoru Radmanu da bi se gradska špina, odnosno 500.000 kuna godišnje namijenjenih stipendiranju desetak doktoranada, mogla zavrnuti ne dogodi li se neko znanstveno-medijsko čudo koje bi Split pozicioniralo na svjetskoj karti celebrity gradova.

Čudo možda i nije tako nevjerojatno: znanstveni časopis PLoS Genetics, jedan od najboljih na svijetu u području genetike, upravo je objavio rad “Fenotipske i genetske posljedice oštećenja proteina” dr. Anite Kriško i prof. dr. Miroslava Radmana, koji predlažu koncept uzroka starenja i svih bolesti starenja, kao i njihove prevencije.

− Zamislite naslovnicu “Utakmica MedILS − Google” − smije se dr. Radman.

Još prije nekoliko godina dvoje znanstvenika pronašlo je da je smrtnost stanica u korelaciji s oksidativnim oštećenjima na proteinima, koja se ne daju popraviti, što je, naravno, problem jer su – objašnjavaju znanstvenici – sve ključne funkcije organizma, od probave do razmišljanja, rezultat aktivnosti proteina, pa kad je oštećen protein, oštećena je i funkcija.


Proteini su građevni i funkcionalni materijal stanice, a proizvode ih geni. Biolozi su, objašnjava dr. Radman, u potrazi za uzrocima starenja i degenerativnih bolesti tražili uzrok zla u genima kao proizvođačima proteina, no “ako želite ubiti tumorsku stanicu, bilo bi efikasnije ‘udarati’ u proteine nego u gene”. Razlog tome je što posebni proteini održavaju, popravljaju, kopiraju i “prevode” DNK u sve proteine, a ne obratno. Sam DNK ne radi ništa bez proteina.

U novom radu znanstvenici, naime, pokazuju da oksidacija proteina korelira s procesima tipičnim za starenje stanice, što su ujedno uvjeti za razvijanje raznih bolesti. Anita Kriško eksperimentirala je na bakteriji E. coli, modelnom jednostaničnom organizmu: uspjela je eksperimentalno povezati ili reducirati prirodno oksidativno oštećenje − i to isključivo na proteinima − bez promjene u stvaranju agresivnih radikala kisika.

Posljedice su bile spektakularne: sve ključne stanične aktivnosti, uključujući učestalost mutacija u genima, direktno su proporcionalne razini oštećenja proteina, a poznato je da mutacije uzrokuju rak. Pokazali su da je moguće mijenjati kvalitetu proteina u stanici, a to, prema riječima profesora Radmana, ima posljedice od životne važnosti za stanice i organizam.

− Kad je Anita stanicu dovela u stanje da je u njoj bilo više grešaka na proteinima, a manje čišćenja oštećenih proteina, stanica se napunila proteinskim “smećem” u toj mjeri da se više nije mogla dijeliti. Stanica je funkcionalno ostarjela te nije mogla stvoriti koloniju bez prisutnosti nekog jakog antioksidansa, kao što je vitamin E, to jest nastaviti život. Mi smatramo da to što smo izazvali u stanicama – akumulaciju oksidiranih proteina − simulira starenje. A kad smo eksperimentalno poboljšali kvalitetu proteina, onda stanica radi preciznije od normalne stanice − čak se smanji broj mutacija − ali cijena je da se rast i dioba stanica uspore − komentira dvoje znanstvenika.

Važnost je ovog rada, naglašavaju dr. Radman i dr. Kriško, u tome što prvi put pokazuju da je oštećenje proteina uzrok fiziološkog propadanja koje dovodi do starenja, a ne njegova posljedica, što je mišljenje većine.

− Možda sam drzak, ali koliko znam, još nitko nije rekao da postoji jednostavna kemija starenja i da je to – oksidacija proteina, te da je taj proces reverzibilan. Uzmimo neku već dobrano oksidiranu Radmanovu stanicu: u jednom scenariju ciljano ćemo smanjiti razinu oksidacije antioksidansima, pa će svi proteini od toga profitirati i stanica će se vjerojatno pomladiti. U drugom scenariju sintetizirat ćemo zaštitni molekularni “flaster” za moj posebno osjetljiv protein. To je već lijek, tretman uzroka bolesti, a ne samo simptoma bolesti, kao što to rade današnji lijekovi. To znači promjenu medicine! Ako se varam, bit će evidentno, ali ako se ne varam, onda je to, kako kažu ljudi kompetentniji od mene, za medicinu možda najveći događaj od otkrića DNK.

Bude li doista tako – MedILS će dugo živjeti od rezultata rada svojih istraživača! Time što su eksperimenti na bakteriji E. coli pokazali da se na proteine može djelovati u oba smjera – da se stanicu “ostari” ili “pomladi”, stvoren je koncept koji bi sad mogao – da ima dovoljno novca za takvo istraživanje – biti preslikan na rad s ljudskim stanicama.

− Sada dolazimo do znanstvene kulture rješavanja problema − smatra se, naime, da je sve što se učinilo na jednostavnim bakterijama gubljenje vremena u odnosu na eksperimentiranje s ljudima. Ovaj rad s bakterijama može se direktno kopirati na ljudskim ili životinjskim stanicama. Sada nas – zaključuje profesor Radman − Calico neće pregaziti u našoj besparici samo ako budemo pametniji, kreativniji ili sretniji od njih.

lidija gnjidić
FOTO: CROPIX, SHUTTERSTOCK

Eliksir mladosti samo u inozemstvu

Prije dvije godine veliku pažnju javnosti izazvao je nevitaminski antioksidans Energizer ADR zbog svojeg sastava i djelovanja, koji su predstavili njegovi tvorci, dr. Slavko Ivković i prof. Radman, nazvan “eliksirom mladosti”. Do danas se, međutim, Energizer ADR u Hrvatskoj nije našao u prodaji. Prof. Radman podsjeća na to da su on i njegova suradnica Anita Kriško, “čekajući na dostupnost antioksidansa iz ‘neuništivih’ bakterija i životinjica, surađivali u sastavljanju kapsule s koktelom izoliranih prirodnih klinički testiranih antioksidansa iz koštica grožđa, zelenog čaja i rajčica, koji je pokazao izvanrednu zaštitu proteina u ljudskim stanicama”. − Energizer je počela prodavati slovenska tvrtka Regiopharm, ali je medijska kampanja protiv tog dodatka prehrani praktički prekinula prodaju u Hrvatskoj. Uskoro će Hrvati moći kupovati taj proizvod iz inozemstva − najavljuje prof. Radman.


Biološki sat

Profesor Radman već je dva puta u karijeri otkrio biološke fenomene kod bakterija za koje se pokazalo da postoje i kod ljudi: sistem SOS, koji stvara mutacije, i sistem korekcije grešaka u DNK, koji eliminira mutacije i tako sprječava rak u ljudi. Govoreći o eventualnoj primjenjivosti rezultata istraživanja u sprječavanju i liječenju danas neizlječivih ljudskih bolesti, dr. Kriško objašnjava da postoji grupa bolesti kojima je zajedničko da neke stanice organizma nisu više u stanju obnavljati fond kvalitetnih proteina.

− To je grupa vrlo različitih bolesti kojima je na molekularnoj razini zajedničko da stanica nije u stanju održati visoku kvalitetu proteina, jednog ili više njih. Primjer su neurodegenerativne bolesti − Parkinsonova i Alzheimerova, te razne autoimune i upalne bolesti. U tim bolestima stanice se pune “smećem” koje se sastoji od oksidiranih, inaktivnih proteina.

Pretpostavljamo da bi se prevencijom oštećenja proteina mogla odgoditi pojava bolesti povezanih sa starenjem. Čak i epidemiologija podržava ovu pretpostavku. Naime, u ljudskoj populaciji rizik od karcinoma, neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti i smrti raste sličnim (eksponencijalnim) ritmom, kao da imaju zajednički “biološki sat”, a mi mislimo da je taj sat – oksidacija proteina, čija količina u ljudskim stanicama raste eksponencijalno s godinama života.






[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] => [OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/dr-miroslav-radman-za-slobodnu-dalmaciju-na-pragu-smo-najveceg-otkrica-od-pronalaska-dnk-213125 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=83ffb322c32629f0961d511e73b1b96929a09e34 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Miroslav+Radman+za+Slobodnu+Dalmaciju%3A+Na+pragu+smo+najve%C4%87eg+otkri%C4%87a+od+pronalaska+DNK&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdr-miroslav-radman-za-slobodnu-dalmaciju-na-pragu-smo-najveceg-otkrica-od-pronalaska-dnk-213125 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fdr-miroslav-radman-za-slobodnu-dalmaciju-na-pragu-smo-najveceg-otkrica-od-pronalaska-dnk-213125 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kako pobijediti starenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Životkako pobijediti starenje

Dr. Miroslav Radman za Slobodnu Dalmaciju: Na pragu smo najvećeg otkrića od pronalaska DNK

Piše PSD.
24. rujna 2013. - 23:16
Na naslovnici najnovijeg broja Timea stoji “Google protiv smrti” i “Može li Google pobijediti smrt?” Inovativnost, ambicioznost, spremnost na rizik – sve su to epiteti koji prate poslovanje Googlea, tvrtke koja se nije zadržala u okviru virtualnog svijeta, internetske tražilice i oglašivača, nego je – potaknuta kreativnom energijom napravila i više “iskoraka u stvarnost”, od kojih je posljednji lansiranje nove tvrtke Calico, biotehnološkog i biomedicinskog megaprojekta koji će se baviti pitanjem zdravlja, posebno bolestima koje prate starenje.

Eliksir mladosti samo u inozemstvu

Prije dvije godine veliku pažnju javnosti izazvao je nevitaminski antioksidans Energizer ADR zbog svoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 14:45