StoryEditorOCM
Živottrend kod mladih

Pozvao curu iz škole na maturalnu, šokiralo ga njezino pitanje u stilu sponzoruše: ‘Da znam, imam i drugih ponuda...‘

Piše VIJESTI SD
28. travnja 2024. - 19:27

Maturalne večeri trebale bi biti druženje i zabava, a sve se češće svode na markiranu odjeću i skupe automobile, pretjeranu šminku i nakit. Generacija Z svakodnevno nas baca u rebus materijalističkih želja, a njihovi izazovi sve su veći zalogaj za roditelje koji im žele ispuniti svaku želju, pa nas je jedna objava u najmanju ruku ostavila bez riječi, piše telegraf.rs.

Na društvenoj mreži X podigla se velika polemika oko objave majke koja je potražila pomoć. Naime, njezin sin bi uskoro trebao ići na maturu, a on je, prema pravilima, zamolio prijateljiicu iz razreda da mu bude pratnja, nakon čega je djevojka rekla da mora razmisliti, a onda je uslijedio veliki šok. Nakon tri dana djevojka mu odgovori pitanjem: "S kojim si autom htio doći po mene? Da znam, imam i drugih ponuda?", stajalo je u objavi.

Možemo samo nagađati kako se dječak osjećao u tom trenutku. No, takvih objava na društvenim mrežama ima na pretek, na slične sadržaje možemo naići svaki dan. Čini se da se roditelji svake godine suočavaju sa sve više izazova i zahtjeva koje njihova djeca žele.

Skupe glamurozne haljine, koje imaju vrtoglave brojke, zatim brendirane torbice pa čak i iznajmljivanje limuzine za maturalnu večer, kako bi se istaknule i svrstale u neku klasu, a zapravo je stvarnost potpuno drugačija. Tako smo saznali i za još jedan slučaj, a to je da djevojke na ovaj dan sve više žele nositi skupe torbice, a u tome im pomaže i novi biznis koji se pojavio.

Za nekih 200 - 300 eura možete iznajmiti markiranu torbicu na jedan ili koliko god vam dana treba i mlade djevojke misle da je problem riješen. No, roditeljima je to samo još jedna gnjavaža, s obzirom da je većini pola plaće, a gdje su još stvari koje su potrebne da zablistaju na crvenom tepihu maturalne večeri.

Za dječake je situacija puno izazovnija, u tinejdžerskim godinama buntovnici žele izaći iz što boljeg auta, jer će tako dobiti što više pažnje i pogleda djevojčica, no cijene najma automobili su puno viši od ženskih torbica.

Predsjednica udruženja "Roditelj" Gordanu Plemić je objasnila ove pojave za telegraf.rs i rekla da su ovakve situacije plod našeg društva, da se moramo što prije promijeniti kako bi budućnost generacijama će biti bolje. Pogrešno je njegovati materijal, nasilje i degradirajuće sadržaje, a s djecom se mora razgovarati svaki dan.

"Ovakvih stvari uvijek ima, iako je uvijek bilo i samo su želje porasle. Za ovakvo ponašanje krivo je društvo, jer smo sami dali prostora da se takve stvari događaju. Mladi sve vide, sve čuju, razni sadržaji je objavljeno na društvenim mrežama Moramo se kao društvo pobrinuti da takve stvari ne budu idealne, nego da se njegujemo materijalno, nasilje, ali to treba promijeniti što prije Razgovarati o roditeljima, potrebno je razgovarati s našom djecom, naravno ne samo kada se pojavi problem, jer oni moraju imati povjerenja u nas da odlučimo“, rekla je Gordana Plemić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 19:31